-
Witam ! :)
W tym roku pisałem maturę. Kończę Technikum Ekonomiczne i chciałbym pójść na studia. Kierunki nad którymi się zastanawiam to: Finanse i rachunkowość , Matematyka Finansowa oraz Informatyka. Co według Was byłoby najlepszym rozwiązaniem ? Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi ;)
-
Jak to jest? Teraz tylko na głowy ścisłe będzie popyt na wiele kilkadziesiąt lat? Tylko jest sens studiowania informatyki, automatyki czy mechatroniki? Warto zmuszać się do czegoś czego się nie lubi ale z wiedzą, że po tym będzie konkretna kasa?
-
Witam wszystkich. Zwracam się z pytaniem do wszystkich mających coś wspólnego z kierunkiem informatyka normalna (inżynierskie) lub informatyka specjalność programista gier komputerowych(inżynierskie) . Teraz właśnie rezygnuje z obecnych studiów na politechnice śląskiej, gdyż poziom był absurdalny ,tak samo jak i całe studia (nikt nic nie wie, nikt nie tłumaczy, nie ważne jak i ile się uczysz - i tak oblewasz). Mam następujące pytania:
1) czy dostanę sie na któryś z tych kierunków z wynikami ...
-
Witam. Zamierzam studiować jeden z powyższych. Na studia informatyczne namawiają mnie rodzice natomiast na budownictwo znajomi, którzy skończyli właśnie takie studia. Mimo kryzysu w budownictwie po ukończeniu magisterki i zdobyciu uprawnień naprawdę można świetnie zarobić. natomiast zdaniem rodziców wszystko to trwa ok 8 lat by zdobyc te uprawnienia (4 lata studia, 2 lata magisterka, 2 lata uprawnienia), a po informatyce trwa to znacznie szybciej i moge szybciej się usamodzielnić. Waszym zdan...
-
Witajcie. Co sądzicie o takim kierunkach jak powyżej?
Myślę nad połączeniem tych kierunków (tzn 2) na zasadzie jeden kierunek online czyli informatyka drugi natomiast zaocznie. I tu właśnie zastanawia mnie, który kierunek idealnie połączyć z informatyką? W zasadzie w obu dziedzinach potrzebna jest informatyka, ale wiem, że w budownictwie teraz kryzys, a poza tym trzeba doliczyć jeszcze 2- 3 lata na uprawnienia. W energetyce znowu też nieciekawie.
Prosze byście wyrazili swoje zdanie odnoś...
-
Witam,
dostałem się na dwie uczelnię Uniwersytet Śląski, kierunek Informatyka inżynierska na wydzielę WIINOM i Politechnikę Opolską na informatykę.
Potrzebuje jakiś informacji jak wygląda informatyka na WIINOM i czy warto tam pójść :)
Z tego co widzę to prezentuję się lepiej niż Politechnika Opolska, ale czekam na komentarze uczniów / absolwentów.
-
Hej wszystkim. Zastanawia mnie jedna rzecz. Wszędzie słychać o tym, że warto iść na studia informatyczne, ponieważ nie ma problemu potem z pracą, są niezłe zarobki itp. Cały czas informatyka, informatyka, informatyka... Chciałbym się Was zapytać czy rzeczywiście nie ma problemu z pracą po tych studiach? Czy rzeczywiście jest duże zapotrzebowanie na informatyków? Proszę o szczerą odp. Może jacyś informatycy się wypowiedzą?
Pozdrawiam.
-
jestem na 3 roku informatyki w Bydgoszczy i mogę powiedzie, że na prawdę warto tu studiować ten kierunek. Już teraz mam dobrą pracę na 0,25 etatu i do tego stypendia, zdecydowanie wyższe niz na innych kierunkach
-
Witam, mam mały problem a mianowicie obawiam się że nie dostanę się na informatykę na PG. I tu pojawia się moje pytanie czy lepiej złożyć dodatkowo papiery na matematykę też na PG i za rok napisać rozszerzoną maturę z matmy na wysoki % (na matematyce jest sporo niższy próg punktowy i powinienem się tam dostać). Czy może pójść na informatykę np. na UG i napisać później maturę rozszerzoną z informatyki też na wysoki %. Oraz czy istnieje szansa na zmianę kierunku w trakcie roku i na jakich zasad...
-
Ciągle tylko informatyka. Informatyka tu, informatyka tam. Niedługo Polska będzie krajem pryszczatych zgarbionych informatyków pędzących za hajsem ;)
-
Witam. Chciałbym wiedzieć czy warto studiować teraz informatykę? Zależy mi na tym, aby po studiach mieć pracę, najlepiej jeszcze dobrze płatną. Czy jest i będzie rzeczywiście zapotrzebowanie na informatyków? Jakie są wady i zalety w pracy jako informatyk? Czy jest też czas po pracy dla rodziny? Czy może haruje się w prywatnej firmie po kilkanaście godzin?
Jak to wygląda w praktyce?
Czy są jakieś wady bycia informatykiem? Zalety? Proszę o Wasze opinie na ten temat. Fajnie by było jak by si...
-
Z gory chcial bym przeprosic za moj Polski. Mieszkalem w Stanach Zjednoczonych przez siedem lat i sporo zapomnialem.
W karzdym razie, jest zainteresowany studiowaniem Computer Science (informatyka) w Polsce. Mam obywatelstwo Polskie i Amerykanskie wiec podroz to nie problem. Ale obawiem sie ze studiowanie w Polsce bendzie dla mnie trudne skoro nie mowie jusz tak plynnie. Chociaz, wydaje mi sie ze gdybym spedzil troche czasu w Polsce to bym sobie przypomnial. Co myslicie?
Mam pytanie: gl...
-
witam. mam problem, ktory wynika z mojej wlasnej winy. od dziecka chcialam studiowac architekture, poniewaz jestem dobra z matematyki i lubię różnego rodzaju prace techniczno - plastyczne. był to taki mój plan, ale ze względu na problemy rodzinne, w liceum przestałam o tym myslec, zagapiłam sie i nie poszlam na kurs przygotowawczy z rysunku. Mature rozszerzoną z matematyki zdałam bardzo dobrze i zapisalam się na informatyke ( nigdy nie byla moją pasją, ale chciałam wybrać jakis kierunek związ...
-
Gdzie polecacie studiowanie informatyki we Wrocławiu?
Znalazłem:
1. WWSIS Horyzont (Wroclawska wyższa szkoła informatyki stosowanej)
2. WSIZ Copernicus (Wyższa szkoła informatyki i zarządzania)
3. WSZ Edukacja (Wyższa szkoła zarządzania)
4. WSH (Wyższa szkoła handlowa)
5. WSZIF (Wyższa szkoła zarządzania i finasów)
Ewentualnie:
6. Politechnika wrocławska
7. Uniwersytet wrocławski
- obawiam sie ze moze nie byc latwo
Ważna jest dla mnie także bliskość do rynku.
-
Witam gdzie najlepiej studiować informatykę niestacjonarnie w woj. małopolskim ew. śląskim,
Kraków, Bielsko, Katowice
Interesuje mnie nie tylko papier ale też chciałbym czegoś się nauczyć ;)
Co możecie polecić coś z dobrym papierem ;)
-
Witam
Zastanawiam się nad studiami informatycznymi, gdyż jest to kierunek bardzo rozwojowy. Z reguły szybko się uczę, ale muszę zaznaczyć, że z informatyką miałam do czynienia wyłącznie w szkole (lic. ogólnokształcące), a uczą tam tego, co każdy przeciętny człowiek, mający kontakt z komputerem i tak już potrafi, a więc obsługi podstawowych programów pakietu Office i w zasadzie niczego więcej...
W związku z tym obawiam się, że mogę nie poradzić sobie z programowaniem. Czytałam, że pierw...
-
Czy wybór specjalności na informatyce ma duży wpływ na możliwości zatrudnienia? Interesuje mnie szczególnie oferta politechniki wrocławskiej na wydziale elektroniki
specjalność: systemy informatyki w medycynie.
www.weka.pwr.wroc.pl/informatyka,41.dhtml
Czy specjalność ta ogranicza mnie w przyszłości tylko do pracy związanej z medycyną? Chciałbym mieć możliwie dużą ofertę zatrudnienia w branży informatycznej, bardzo chętnie związanej z medycyną ale niekoniecznie.
-
Może dla niektórych wyda się to temat dziwny, ale dla mnie jak najbardziej prawdziwy. W przyszłym roku zdaję maturę (ale jak wiadomo trzeba myśleć przyszłościowo :) ). Chciałabym po studiach mieć większe perspektywy na jakąś godną pensję. Może i nawet jakaś praca w czasie studiów. Ale czy informatyka to na pewno zawód który daję troszkę większe szansę na pracę? Słyszałam wiele opinii na ten temat ale chciałabym się Was zapytać o zdanie. A swoją drogą wie może ktoś (z jakiegoś w miarę wiarygod...
-
Mam byc inżynierem informatyki a nie fizyki, mechaniki czy lektrotechniki.
Co ma wspolnego fiza z infa.
Nawet na uniwerku jest fizyka na informie a mam po tym licencjata a nie inżyniera.
Ktos moze byc dobrym informatykiem a fiza nie musi mu leżec klapa.
Matematyka rozumiem ale fiza.
Znam dobrego informatyka. Dwa razy wyleciał z Polibudy przez fizyke. Studiow nie skonczył ale jest dobrym grafikiem i programista. Bazy danych tez potrafi robic. Tylko nie moze awansowac bo papierka brak. In...
-
Witam
Zastanawiam się nad nowym kierunkiem studiów. W chwili obecnej kończę informatykę gospodarczą. To jest kierunek w zasadzie jak Informatyka i Ekonometria. Ale chcę zajmować się czystą informatyką jak sieci komputerowe czy bezpieczeństwem IT. Ale czy za 5 lat będzie jak z absolwentami prawa bo będzie przesyt informatyków? A może lepiej rozejrzeć się nad innymi technicznymi studiami, które za 5-10 lat dadzą niezłą pracę? :)