Forum Praca Praca w IT
ZMIEŃ
      informatyka

informatyka

(55 wyników)
    • Witam! Proszę o opinie osób studiujących, będących po studiach na kierunku Informatyka i Ekonometria na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu lub znajomych takich osób o opinie o tym kierunku. Jesteście zadowoleni ze studiów? Jak dużo praktycznej wiedzy otrzymujecie? Czy to są studia bardziej dla umiejętności czy dla papierka? Myślałem o specjalizacji Elektroniczny Biznes na tymże kierunku. W jakim stopniu poziom jest porównywalny do poziomu Informatyki na Politechnice Poznańskiej na Wydzial...
    • Pisałem na forum Studia, ale uważam, że chyba tu będzie najlepiej. Kończę studia na prywatnej uczelni - Informatykę Gospodarczą. Coś w stylu jak Informatyka i Ekonometria Najpierw zrobiony licencjat a teraz tylko zostało mi zmobilizowanie się do pisania pracy magisterskiej. Niestety ciężko to wychodzi a temat nie jest łatwy bo "Ekonomiczno-prawne aspekty bezpieczeństwa sieci bezprzewodowej" ;) Pracuje w chwili obecnej w branży finansowej. Kompletnie nie związane z informatyką. Myślę w dalszy...
    • I drugie moje pytanie z dzisiaj. Jaki kierunek daje większe możliwości odnośnie wiedzy? Co jest bardziej rozwojowe?
    • Witam! Skończyłem psychologię, ale tak się złożyło, że od paru lat pracuję w IT. Chciałbym uzupełnić wykształcenie i po krotkich poszukiwaniach znalazłem takie coś: www.pjwstk.edu.pl/? kat=242 Czy sądzicie, że te studia mogą się do czegoś przydać osobie, która chciałaby robić karierę w IT? A jeśli nie to... do czego w ogóle mogłyby się przydać? I czy nie lepiej byłoby "po bożemu" iść na informatykę od zera?
    • Może dla niektórych dziwny temat, ale po prostu musiałem wstawić ten temat tutaj i zapytać ludzi z branży o zdanie. Niegdyś wiadomo, informatyk kojarzył się z grubymi oprawkami od okularów, koszula w kratę, tłuste włosy, niski poziom dbania o siebie. Dziś sprawa wygląda inaczej. Informatycy to już nie "no-lify", które całe swoje życie spędzają przed komputerem, nazywając maszynę kochanką/żoną ;). Ale jednak ocena społeczeństwa nieznacznie się zmieniła. Nieraz widziałem ukryte uśmieszki, gdy m...
    • Jakie są szanse na prace na stanowisku programisty C,javy lub php po wydzialach mechanicznych lub elektrycznym (kierunek nie informatyka).Jak patrza na to pracodawcy?Czy jezeli ktos zna sie na robocie to tak bardzo przywiazuje sie wage do ukonczonego wydzialu,kierunku? Pzdr
    • gazetapraca.pl/gazetapraca/1,90443,10426725,Najbardziej_pozadani___specjalisci_IT.html
    • Jak Waszym zdaniem, dalej będzie warto studiować informatykę? Czy za 10 lat będzie dziedzina, gdzie będzie przerost treści nad formą (zapotrzebowanie < absolwenci, specjaliści). Czy są jakieś specjalizacje, które się uważa za przyszłościowe? Czy ogólnie automatyka i robotyka zastąpi informatykę mianem dziedziny najbardziej opłacalnej?
    • Niedługo kończę studia inżynierskie z informatyki na politechnice i zastanawiam się nad uzupełniającymi magisterskimi na uczelni ekonomicznej - konkretnie chodzi mi o informatykę i ekonometrię. Czy ktoś może orientuje się gdzie można po takim kierunku pracować, czy jest to poszukiwany kierunek i na której z uczelni ekonomicznej warto go studiować (Katowice czy Kraków) i z jaką specjalnością. Generalnie nie mam ochoty na studia uzupełniajace z czystej informatyki i szukam jakiejś a...
    • Co trzeba umieć aby pracować jako informatyk/programista w urzędzie skarbowym. Jaki program do baz danych trzeba znać ? Czy ktoś pracuje albo pracował na podobnym stanowisku i może podzielić się informacjami na temat wymaganego stopnia znajomości ? ORACLE, MSSQL Server-a, SQL-a. Czy wystarczy tylko znajomość ogólna i pobieżna, czy raczej szczegółowa i dogłębna ?
    • "Świetnie wykształceni polscy informatycy to mit" wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,9032643,Wroclawianin_zaproszony_przez_Google_do_wspolpracy.html?as=1&startsz=x
    • Witam:) Co sądzicie o nowym kierunku Informatyki w Biznesie na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu? Wiem, że to nowy kierunek, ale wydział Informatyki w zarządzaniu jest tam od dawna, więc może ktoś ma jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z tą uczelnią? Interesuje mnie jeszcze program studiów, mianowicie, czy może on dać rzetelną wiedzę z informatyki? Na stronie są same ogólniki, a na maile niestety nie odpowiadają;/
    • Witam serdecznie jestem studentem I roku Informatyki przemysłowej na politechnice śląskiej. Jest to makrokierunek miedzy wydziałowy wiec samo przez sie jest wymagający mówie tutaj o dziennych. Kierunek wybrałem świadomie ponieważ wcześniej skończyłem elektronikę. Kieruję takie pytanie do Was. Kierunek jest nowy mało uczelni go otworzyło jest typowo by wykształcić solidnych inżynierów. Jak myślicie jak zostanie przyjęty przez pracodawców? Profil absolwenta to szeroka wiedza z tem...
    • Już od dawien dawna interesuję się szeroko pojętą informatyką. Opanowałam już Pascal'a html'a i troszkę php. Co mogę zrobić by pogłębić jeszcze bardziej swoją wiedzę? Niestety nie studiuję informatyki a energetykę jednak chciałabym wiedzieć jak najwięcej z tej dziedziny. Chciałabym się dowiedzieć co na chwilę obecną "opłaca się" umieć z informatyki? Z czego warto pogłębiać swoją wiedzę i czy w przyszłości miałabym szanse podjęcia pracy jako samouk z wykształceniem wyższym ale nie pokrew...
    • Czy inż. informatyk albo lic. informatyk (ogólnie: osoba, która ma wykształcenie kierunkowe) nieprogramujący, bo nie lubi programować. I programowo czuje wstręt do tych wszytkich frameworków, .netów, jaw, pehapów i innych. Czy osoba taka , by żyć i jeść, będzie jednak musiała prostytuwać się ? ( wynajmując się: framweorkom, .netom, jawom, pehapom, innym) Mnie się wydaje, że odpowiedź jest twierdząca. Dziś programista nie równa się informatyk. Zwłaszcza gdy w grę wchodzą frameworki, ....
    • Skończyłam studia techniczne nie związane z informatyką. Później przekonałam się, że lepiej czułabym się w informatyce. Podjęłam studia podyplomowe, a w domu zaczęłam uczyć się html oraz projektowania w VB. Niestety, musiałam to wszystko przerwać wraz z praca zawdodową na długie lata. Teraz chcę powrócić do pracy. Wolałabym swoją przyszłośc związać z informatyką. W miarę szybkie są kursy informatyczne. Jednak są to bardzo wąskie tematy więc musiałabym ich skończyć kilka. Poza tym takie ...
    • Jaką ścieżkę trzeba obrać (w szeroko pojętej branży informatycznej) żeby nie siedzieć całymi dniami w biurze ? Chodzi o to że nie mogę się zdecydować, ponieważ kocham informatykę, programowanie, najróżniejsze systemy operacyjne i jestem w tym dobry, a wiem że jak się zdecyduję to mogę być bardzo dobry, tylko nie chcę być przywiązany do biurka w jednym miejscu. Fajna byłaby robota gdybym codziennie był gdzie indziej i programował. Codziennie w biurze, ale w innym. Może z tym codziennie to prze...
    • Witam Kim można być kończąc Informatyke na uczelni wyższej? Przegladajac rozpiski przedmiotów dochodze do wniosku, że praktycznie tylko programistą, proszę mi rozjaśnić tą sytuację :) Na jakie zarobki (netto) moze liczyc programista w Krakowie po studiach: a) bez doswiadczenia b) z rocznym doswiadczeniem (praca łącznie ze studiami) c) z doświadczeniem 2-3 lata (praca łącznie ze studiami) Jak moze wygladac przyszla kariera programisty? Czy programiści często otrzymuja stanowisk...
    • Witam wszystkich Jestem studentką pierwszego roku IIE i mam takie pytanie: Czy po tym kierunku można znaleźć dobra prace, wiem że to pytanie pojawiało się bardzo często na forach ale jeszcze nigdy nigdzie nie spotkałam konkretnej odpowiedzi typu: tak dobry kierunek dobre perspektywy, albo to do dupy nic po tym nie ma. Jest to dla mnie bardzo ważne, ponieważ nie wiem czy nie zrezygnować z tego kierunku i zacząć coś innego, ale jakbym została to co myślicie o specjalizacji analiza danych...
    • Średnia miesięczna płaca w branży IT, jak wynika z badań firmy IT Kontrakt (zajmuje się outsourcingiem informatyków) przekracza już 9,8 tys. zł brutto, czyli 58,7 zł za godzinę Najwięcej, co może budzić pewne zdziwienie, zarabiają specjaliści realizujący projekty w administracji publicznej. Średnie wynagrodzenie wynosi 11,7 tys. zł. Nieźle informatykom płacą też firmy telekomunikacyjne (10,7 tys. zł). Na szarym końcu są firmy farmaceutyczne (8,2 tys. zł). W jakich miastach informatycy ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się