jako

(6 wyników)
  • hmmm.... -- kuku
  • czy inwestujecie w ten sposób?Doradca finansowy doradził mi, by zamiast wpłacać wkład własny 100 tys na nowe mieszkanie, które zamierzam kupić, przeznaczyła te pieniądze właśnie na inwestycje.Doradzał firme aegon.Niby po 15 latach zyski będą takie,że niemalze zwróci sie koszt mieszkania, które zkupię. Mieszkanie kupię wtedy w całości na kredyt. Czy takie inwestowanie po prostu sie opłaca? Czy nie jest zbyt ryzykowne? Ponoć aegon zarabia tylko 1,95% moich wkładów, ZA ZARZĄDZANIE ...
  • Witam, Zastanawiam się nad zabezpieczeniem swojej emerytury. Nie jestem przekonany do różnego rodzaju ubezpieczeń w stylu np. Allianz. Czy sądzicie, że oszczędzanie w postaci funduszy inwestycyjnych AXA jest sensowne? Czy szukać czegoś jeszcze? Jak zabezpieczacie swoją emeryturę? Mnie zależy na wygodzie: chciałbym móc wpłacać co miesiąc jakąś ustaloną kwotę i ktoś już będzie dbał o to. :) Dzięki za wszelkie uwagi! Pozdrawiam
  • Na dzień dzisiejszy z tego co wiem gdy jako osobę uposażoną wskazałem żonę, to gdy padnę: 50% moich środków przelewają jako wirtualne na jej OFE a kolejne 50% dostaje gotówką pomniejszoną o 19% podatku czyli tak naprawdę 40,5% zabezpiecza rodzine (i odwrotnie gdy ona wskazała mnie). Jak wygląda sprawa dziedziczenia gdy: 1)jako osobę uposażoną wskażę w 100% małoletnie dziecko i powiedzmy zejdę z tego świata przed uzyskaniem przez nie pełnoletności ? 2) jako osobę uposażoną wskażę w 100% m...
  • Witam, od jakiegoś czasu zastanawiamy się z żona nad wzięciem pożyczki hipotecznej powiedzmy w wysokości 50-100 tys zł na 30 lat pod hipotekę naszego mieszkania o wartości ok 400tys zł. Mamy w planach pieniądze z tej pożyczki zainwestować w jakiś fundusz inwestycyjny np ARKA. Po jakim czasie można korzystać z zysku wypracowanego przez fundusz? Generalnie chodzi nam o to by zyski z funduszu pokrywały wysokośc raty pożyczki z jakimś naddatkiem. Czy nie pomijamy tutaj jakiejś istotnej spr...
  • I w końcu otrzymałem odpowiedź z KNF w sprawie złego naliczania podatków w funduszach parasolowych w niektórych TFI. Otoż naświetliłem problem KNF na przykładzie TFI AIG.Na podstawie informacji pani z POK TFI AIG wynikało,że fundusz nie kompensuje zysków i strat pod parasolem.Następnie odpowiedź zwierzchnika pani z POK stwierdzała,że kompensacja występuje,ale tylko w przypadku zamian pomiędzy subfunduszami.W różnych TFI różnie to wygląda więc zwróciłem sie w grudniu ubiegłego roku do K...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się