jako

(6 wyników)
  • Witam, próbuję bezskutecznie dodzwonić się od kilku dni do ARiMR. Może ktoś z Państwa będzie mógł mi pomóc. Znam rozporządzenie z 17 licpa 2008 r. w sprawie działania "Tworzenie i rozwój mikroporzedsiębiorst", jednak mam kilka pytań. 1. Gdy moją inwestycją jest budowa ośrodka wypoczynkowego i jego wyposażenie, to czy muszę stosować ustawę Prawo Zamówień Publicznych? Czy koszt projektu, który już posiadam mogę wpisać do kosztów kwalifikowanych? 2. Aby zrealizować tą inwestyc...
  • Witam, mam problem, z którym nie potrafię sobie poradzić. Warunkiem otrzymania wsparcia z 2.5 (promocja przedsiebiorczości) jest - poza odbyciem szkoleń i spełnieniem warunków formalnych - sporządzenie bizes planu dla swojej działalności. Ważna pozycją w owym biznes planie są tzw. koszty kwalifikowane. Bardzo trudno uzyskać mi odpowiedź co jest, a co nie jest tym kosztem. Zamierzam za część dotacji opublikować książkę (małe wydawnictwo) i nie wiem, czy druk tej książki może być uznany za kosz...
  • Moje pytane brzmi czy dla zespołu zarządzającego projektem (kierownika, z-cy, sekretarza czy księgowej) stosujecie PZP. Ja zupełnie nie wiem jak do tego podejsc. Trzeba robić przetarg? A jeżeli nie to jaką podstawę prawną podać na listach płac, bo żądają pieczęci zamówień publicznych z podstawa prawna.
  • Mam pytanie - mam w rodzinie osobę zarejestr. w UP jako bezrobotną. Zawód wyuczony - technik samochodowy, zawód wykonywany - budowlaniec (usługi remontowe). Na jaki rodzaj działalności może ta osoba otrzymać dotację? Bo na firmę o profilu budowlanym odmawiają, mimo iż ten zawód ta osoba zna doskonale w porównaniu do zawodu wyuczonego. Na działaność handlową - e-sklep również odmawiają (mimo, iż ta osoba zna się także na handlu). Czy pozostaje tylko firma związana z wyuczonym za...
  • pytanie do tych z jasnej i ciemnej strony mocy. poszukuję dobrego szkolenia z analizy finansowej, ekonomicznej, wrażliwości i ryzyka, etc... Nie to, żebym sobie nie radziła. Podręcznik AKK jest dobrym źródłem wskazówek co i jak. Ale chętnie bym się podszkoliła / zrewidowała wiedzę / spotkała innych liczących w celu wymiany uwag i doświadczeń
  • Na pewno jest to temat wałkowany na wszelakie sposoby na tym forum, jednak zapytam może ktoś cierpliwy odpowie mi na kilka pytań (na co po cichu liczę) Mój mąż ma własną działalność, pracuje jako przedstawiciel handlowy a do formy samozatrudnienia został po trosze zmuszony, ale nie w tym rzecz... mamy teraz pomysł na rozszerzenie działalności, chcemy otworzyć myjnię samochodową. I stego powodu mam kilka pytań. 1. Czy mamy szansę na jakiekolwiek fundusze unijne? 2. A jeśli tak t...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się