Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      kiepski

kiepski

(9 wyników)
    • Czy macie jakąś książkę,którą lubicie, dobrze wam się ją czyta i/lub jesteście przywiązani do bohaterów, mimo że rozum wyraźnie podpowiada że arcydzieło literatury to to nie jest? Ja mam takie swoje czytadło na długie deszczowe popołudnia,jest to "Księga sądu ostatecznego" Connie Wilis. Czuję się przywiązana do postaci i lubię zwłaszcza fragmenty dotyczące pobytu Kivrin w średniowieczu. I lubię tę książkę,mimo że doskonale zdaję sobie sprawę z płaskich dialogów i absurdów dot.akc...
    • Spotkaliście się z książkami, w których co chwila pojawiają się błędy językowe/stylistyczne/gramatyczne? Właśnie przeczytałam taką - Studentka na wybiegu, autorka Robin Hazelwood, tłumaczka Renata Kopczewska, wydawnictwo Albatros. Bohaterka wypełniała voucher z kwotą wynagrodzenia? Po polsku to się rachunek nazywa. "Róbcie z Ayaną!"??? Nawet jeśli w oryginale było "Do with Ayana", to z kontekstu wynika, że raczej "Pracujcie". "To żaden zastępnik"??? Zastępnik i namiastka to może...
    • Witam wszystkich, wiem, że większość z Was jest zwolennikami książek drukowanych. Ja natomiast przekonałam się do ebooków, ale... no właśnie, nasz rynek pozostawia wiele do życzenia. Wszystkim tym, którzy są niezadowoleni z ilości eboków, ich ceny, jakości, chciałabym zaproponować zajrzenie na strone niewydane.pl/ i zostawienie tam swojej opinii. Ja na te stronę trafiłam przez przypadek, na razie mało jest opinii, ale można to zmienić. Jest to strona wzorowana bodajże na stronie amerykańs...
    • To jest wątek-podpucha:))))) Zapowiada mi się pół roczna awantura :)))))) Ale zostawmy to, co osobiste i przejdżmy do meritum:) Mam nadzieję, że trafi tu jakiś zbłąkany fan/ fanka tej Pani i przekona mnie, cóż tak oryginalnego i pozbawionego banału kryje się w jej książkach...:P Co decyduje o ich wyjątkowości...Jest tu taki? To niech podniesie rękawicę!
    • Ktoś mi bliski wyjechał na wakacje do Tajlandii i Indonezji i pisze do mnie obszerne e-maile o tych krajach. Po wielu latach zacząłem ponownie czytać Conrada. Na początek tragedię lingardowską ("Ocalenie", "Wyrzutek", "Szaleństwo Almayera"). Wrażenia niesamowite.
    • Czy to tylko dobra książka czy propaganda okultystyczna?
    • czy warto czytać Christe? czy jej książki są naprawdę przerażające i warte przeczytania pod wzglęgem czysto pisarskim? jakiego języka używa słynna pisarka kryminałów? polecacie czy odradzacie?
    • mam do Was pytanie? czy udalo sie komus dotrzec do sztuk Sarah Kane w wersji polskiej? jesli tak, to gdzie je nabyliscie. Przekopalam caly internet w poszukiwaniu i niestety nic nie znalazlam. Bede wdzieczna za jakies informacje na ten temat pozdrawiam horney
    • Szukam ludzi, ktorzy znaja "Konopielke" niemal na pamiec...Jak ja. Powiedzccie mi dlaczego ta ksziazka "uzaleznia"? Czytam ja od kilku lat zawsze wtedy, gdy mam kiepski humor....Czy jest ktos podobny do mnie????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się