kierowany

(10 wyników)
  • Czy to po rodzicach, dziadkach, drugie ktore sie podobalo? Czy tez bo pasuje do pierwszego? W mojej rodzinie to sa imiona raczej "a bo nie moglismy sie zdecydowac", u mojego M po dziadkach.
  • Tak sobie pytam, bo się uśmiałam, jak mi opowiedziała koleżanka swoją historię. Męczyła się przy porodzie a na korytarzu ryczał telewizor. BOhaterka jakieś tam telenoweli miała na imię Kamila (Camilla?) i to imię co i raz wywrzaskiwał któryś z bohaterów. No i kiedy przyszła na świat dziewczynka i położna psytała: "Ma pani imię dla córeczki?", moja kumpela odparła odruchowo: "Kamila" i twierdzi, że potem było jej głupio protestować, że właściwie nie, ona się jeszcze zastanowi nad jakimś ...
  • No właśnie czym się kierujecie lub się kierowaliście przy wyborze imion dla swoich pociech? Ja jak miałam wybierać imię dla swojej córki to zawsze za jakimś stała osobą o tym imieniu, którą spotkałam w swoim życiu i nie mogłam się tej świadomości pozbyć. Dlatego wiele imion odpadło na samym początku mimo, że są same w sobie ładne. Nie mogłam brać pod uwagę imienia osoby, której np nie dażyłam sympatią, bądź była mi obojętna. To trochę nienormalne, ale może nie jestem odosobniona??...
  • bo ja mam dylemat;/ Moje dziecie chyba dalej bezimienne;/a termin tuz tuz;P mam takie pytanie - czy przy wyborze imienia kierowałyscie sie zasada: podoba mi sie takie a takie imie ale nie dam mojemu dziecku bo znam osobe o tym imieniu ta osoba mnie drazni(ogólnie rzecz biorąc nie lubię jej)wiec te imię odpada!!Podoba mi sie tez imie Oliwia ale jak patrze ile dzieci juz tak ochrzczono to jakos juz nie mam ochoty i dalej tkwie w martwym punkcie;/ pomózcie!!!napiszcie jak to u was było:)))
  • Zastanawiałam się jak to jest z mężczyznami. Moja znajoma urodziła dziewczynkę i tatuś starsznie chciał nazwać ją Anetką. Powód? W sąsiedztwie mieszkała niejaka Aneta, zresztą bardzo atrakcyjna dziewczyna. Z kolei innego pana zauroczyło imię Martyna. W biurze gdzie pracował była pani o tym imieniu. I panu przypadło do gustu, że wszyscy do niej zwracali się pani Martynko.
  • Witam wszystkich. Za niedługo urodzi mi się dziecko i zastanawiam się jakie wybrać dla niego imię. Nie wiem niestety czy to będzie chłopczyk czy dziewczynka, ale chciałabym wiedzieć czym kierowaliście się wybierajac imię dla dziecka. Wiadomo, ze dla większosci ważne jest brzmienie imienia, czy jest ładne czy nie. Co jest lub było istotne dla was?? Chętnie poznam opinię każdego. Proszę o pomoc.
  • Chcą dać córeczce na imię Metallica Pewna szwedzka para wystąpiła do sądu o prawo do nadania córeczce imienia Metallica. Michael i Karolina Tomaro chcą nazwać dziecko na cześć amerykańskiej formacji heavy-metalowej. Rodzice mają kłopot, ponieważ urząd podatkowy nie chce zarejestrować dziewczynki. Musieli odwołać już kilka planowanych wyjazdów, gdyż bez rejestracji nie jest możliwe wydanie dziecku paszportu. Wniosek rodziców popiera sąd administracyjny w Goteborgu, który uznał, że nie...
  • Jakimi powodami kierowaliście (lub będziecie się kierować) wybierając imię dla swojej pociechy? Jeśli chodzi o nas (moją żonę i mnie), to było to: - oryginalność, czyli nieosłuchanie - dopasowanie do nazwiska - ładne zdrobnienia dla dziecka - ładne brzmienie dla dorosłego człowieka - konotacje literackie i historyczne - subiektywne podobanie się oczywiście można sobie wyobrazić szereg innych kryteriów, które w naszym przypadku były nieistotne, ale może dla innych z Was tak: ...
  • Pamiętacie sprawę Sofiji - kobiety skazanej na ukamieniowanie za urodzenie dziecka ze związku pozamałżeńskiego...? Interwencja wielu organizacji humanitarnych i pomoc zwykłych ludzi (listy z prośbami o darowanie Jej życia) uratowały Ją przed śmiercią, a Jej dzieci przed sieroctwem... Właśnie sobie przypomniałam, że ta mała dziewczynką - która stała się przeczyną wszystkiego - nosi imię Adama...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.