01.06.05, 00:50
Pamiętacie sprawę Sofiji - kobiety skazanej na ukamieniowanie za urodzenie dziecka ze związku pozamałżeńskiego...? Interwencja wielu organizacji humanitarnych i pomoc zwykłych ludzi (listy z prośbami o darowanie Jej życia) uratowały Ją przed śmiercią, a Jej dzieci przed sieroctwem...
Właśnie sobie przypomniałam, że ta mała dziewczynką - która stała się przeczyną wszystkiego - nosi imię Adama...
Obserwuj wątek
    • kontaminacja Re: Adama... 01.06.05, 16:12
      No wlasnie, zastanawialam sie kiedys, czym rodzice sie kierowali, dajac tak typowo meskie imie dziewczynce. Ja spotkalam sie z Damiana. Ladna chwile wpatrywalam sie w liste obecnosci, zanim pojelam, co to za imie. Dziewczynka spojrzala wymownie - widocznie nie tylko ja zrobilam przy jej numerze pauze.
      • itymonka Re: Adama... 01.06.05, 16:21
        kontaminacja napisała:

> No wlasnie, zastanawialam sie kiedys, czym rodzice sie kierowali, dajac tak
        typ
        > owo meskie imie dziewczynce..

Słyszałam kiedys o Krzysi ( imię dostała na czesc pana taksowkarza) Mała
        urodziła się w taksowce
      • gaudencja Re: Adama... 01.06.05, 17:47
        kontaminacja napisała:

> No wlasnie, zastanawialam sie kiedys, czym rodzice sie kierowali, dajac tak
        typ
        > owo meskie imie dziewczynce.

Może u nich to nie jest typowo meskie imię? W Polsce Adamy oczywiście są,
        ale "klasyczną" wersją żeńską imienia Adam jest Adamina.
        • kocio-kocio Re: Adama... 01.06.05, 17:53
          > Może u nich to nie jest typowo meskie imię? W Polsce Adamy oczywiście są,
          > ale "klasyczną" wersją żeńską imienia Adam jest Adamina.

Dobrze, że nie Admina, bo byłoby to imię dość popularne w pewnych kręgach :o)))
    • tawananna Re: Adama... 01.06.05, 18:11
      A co powiecie na imię Piotra? smile
      • mroovkaa Re: Adama... 02.06.05, 18:26
        Ja spotkałam się z dwoma Krzysiami, jedna z nich nosi niesłychanie...
        yyy...oryginalne... dziwne nazwisko. Razem, imię i nazwisko, wyglądają trochę
        jak z dowcipu. Czytałam też pracę magisterską napisaną dawno temu przez jakąś
        Macieję. Po wielkim szoku początkowym policzyłam sobie lata i doszłam do
        wniosku, że kobieta urodziła się najpewniej kilka lat po wojnie, może nawet
        zaraz po niej. Motywacje nadania takiego imienia wydały mi się naraz bardzo
        proste - na cześć lub dla pamięci o jakimś Macieju.
        Ciekawa jestem, czy słusznie, czy po wojnie częściej nadawano dziewczynkom
        imiona tworzone od imion męskich.
        • ajlii Re: Adama... 02.06.05, 20:38
          Moja Mama ma na imię Henryka - po zmarłym w czasie wojny młodszym bracie Babci...
        • aurelia_b Re: Adama... 03.06.05, 18:43
          być może spotkałysmy się z tą samą Krzysią smile))
        • ajlii Re: Adama... 03.06.05, 23:10
          Ja w zasadzie też znam jedną Krzysię - ale ona jest Krzesisława...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wybierz imię dla dziecka

Sprawdź co znaczą nasze imiona, skąd pochodzą, kto sławny je nosił lub nosi.