kierowany

(48 wyników)
  • Sytuacja z dużego skrzyżowania dróg dwujezdniowych: policjant przepuszcza kierowców, a dwadzieścia metrów dalej o mało nie dochodzi do tragedii, bo piesi mają zielone na sygnalizatorze i o policjancie ani im się śni pomyśleć. Kierowca ma obowiązek zachować ostrożność, ale to dość nietypowa sytuacja, kiedy są dwa konkurencyjne sygnały, że wolno i jechać, i przechodzić. Zupełnie inaczej na jezdnię wchodzi pieszy na czerwonym, a inaczej pieszy na zielonym. Ostrożność kierowcy przejeżdżając...
  • A właściwie nawet dwóch. Miałem dziś taką nietypową dość sytuację. Jechałem sobie rowerem przez spore skrzyżowanie - krzyżujące się dwie drogi dwujezdniowe (Bukowska - Polska/Bułgarska w Poznaniu). (Jechałem nie jezdnią a drogą rowerową obok). Na skrzyżowaniu nie działały światła a do przejechania 2 jezdnie - na szczęście (albo i nie jak się okazało) ruchem kieruje policja. Oczywiście ruchem samochodów - inni użytkownicy nie istnieli. Pierwszą jezdnię przejechałem "na czerwonym" bo inte...
  • Tu , jak się domyslam zaglądają kierowcy o rożnym stażu. Jestem kierowcą od 20 lat.Zawsze jeździłam sprawnymi, dobrymi samochodami.Nigdy nie zależało mi na jakiejś fanfaronadzie i popisywaniu się , demonstrowaniu luzactwa. Kiedyś na początku miałam parę niegroźnych stłuczek, od wielu lat jeżdżę bezawaryjnie. Nie wiem dokładnie kiedy to się stało, że zaczęłam kierować pojazdem jedną ręką. Może od momentu ,gdy w którymś z samochodów pojawił się podłokietnik. Bardzo mi wygodnie z n...
  • Przy okazji nowej ustawy fotoradarowej wyskoczył problem, czy karać kierowcę, czy właściciela. Z jednej strony zasada domniemania niewinności, a z drugiej strony niemożność wyegzekwowania kary, jeśli właściciel się zaprze i powie, kto kierował. Jak rozwiązali to Niemcy? Załóżmy, że przekroczyłem dozwoloną prędkość i fotoradar zrobił mi zdjęcie. Po około 2 tygodniach właściciel samochodu dostaje pisemko z wezwaniem do zapłaty mandatu, lub podania, kto wtedy kierował samochodem. Przeważn...
  • Na stronie GITD gitd.gov.pl/content/instrukcja-i-wzory-dokumentow wzory dokumentów i instrukcja jak uniknąć punktów karnych. W wyniku zmian w prawie, od 1 lipca 2011 r. za większość fotoradarów w Polsce odpowiada Inspekcja Transportu Drogowego. Od tego czasu zmieniły się też przepisy dotyczące wystawiania mandatów karnych za przekroczenie prędkości, zarejestrowane przez fotoradar. Stosują się do nich także straże miejskie i gminne, choć ich procedury w szczegółach mogą się nieco róż...
  • Aby uchronić życia setkom osób, należy wprowadzić zakaz jazdy samochodami po alejach mazurskich, których szerokość jest dopasowana, tak jak z przed 200 laty, tylko dla furmanek. Komunikację przejmą furmanki, kierowane satelitarnie i komputerami. Sterowanie konia przejmie GPS które będzie zainstalowane pod ogonem konia.
  • "Według taryfikatora mandatów, który został przyjęty przez Sejm, przy przekroczeniu prędkości od 10 do 20 kilometrów na godzinę kierowcy zapłacą 150 zł mandatu, od 20 do 30 kilometrów - 300 zł, od 30 od 40 kilometrów - 400 zł, od 40 do 50 kilometrów - 600 zł, o więcej niż 50 kilometrów - 700 zł. Mandaty za przekroczenia prędkości poza obszarem zabudowanym będą wynosiły odpowiednio 200, 300, 500, 700 i 900 zł. [b]Warto zwrócić uwagę, że za takie samo przekroczenie prędkości mniej...
  • deser.pl/deser/51,111858,9121910.html?i=1 Tak sobie myślałem o tych biednych ludziach,o reżimie tam panującym i przyszło mi do głowy takie porównanie. Kiedyś nie było w ogóle zielonych strzałek,ludzie jakoś dawali sobie radę,wprowadzono zieloną strzałkę wymalowaną na blasze,ludzie prawie przez trzydzieści lat dawali sobie radę.Ktoś wpadł na genialny pomysł żeby nam było jeszcze lepiej,wprowadzono zieloną strzałkę,świecącą i....ludzie przestali sobie dawać radę. Na skrzyżowaniach powstały ...
  • Dzisiaj (31.10) około godz. piątej nad ranem, na drodze pomiędzy Krosnem a Pasłękiem, kobieta (21 lat) kierująca renault zjechała na pobocze i uderzyła w drzewo. W samochodzie jechało pięć młodych osób. Jeden z pasażerów w stanie ciężkim został odwieziony do szpitala. Autem podróżowali młodzi ludzie, 3 kobiety i 2 mężczyzn. Bardzo poważnie ranny został jeden z pasażerów, który jechał na tylnym siedzeniu. W stanie ciężkim został odwieziony do szpitala wojewódzkiego w Elblągu. Pozostałe osoby ...
  • moto.onet.pl/1678649,1,kierowco-uwazaj-na-straz-miejska,artykul.html?node=13
  • Skręt w lewo, jazdę można kontynuować prosto na trzech pasach - tyle też znajduje się na środku skrzyżowania, w miejscu, gdzie trzeba się zatrzymać aby puścić nadjeżdżających z przeciwka. I z jakiej przyczyny duża część kierowców z uporem maniaka na środku skrzyżowania kieruje się na pas środkowy, podczas gdy prawy jest pusty? Nieważne, że ci z tyłu złapią czerwone i będą czekać - chociaż wszyscy mogliby się pomiescić na środku i szybciej skrzyżowanie pokonać? Przykłady? Warszawskie ...
  • Jechałem w drugi dzień świąt obok warszawskiego Cmentarza Bródnowskiego. Kawałek za cmentarzem jest przystanek autobusowy z zatoczką. W zatoczce stał autobus. Nie miał włączonego kierunkowskazu, więc jechałem sobie prostu moim pasem. W momencie kiedy przód mojego auta był już na wysokości tyłu autobusu, ten nagle włączył kierunkowskaz i bez jednej sekundy zastanowienia zaczął wyjeżdżać z zatoczki, zajeżdżając mi drogę. Szczęście w nieszczęściu że pas z naprzeciwka był pusty, więc uciekłem na ...
  • właśnie miałem wypadek w wyniku rozlanej ropy na drodze.wpadlem w poslizg i skasowałem samochod,jechala zemna mama ktora złamała obie ręce i nogę.mam ubezpieczenie oc i nw,czy w wyniku tego że na jezdni była rozlana ropa (straz ktora ją usuwała ma to w protokole)moge domagać sie jakiegoś odszkodowania?? tylko od kogo??
  • Otrzymałem informację od KP Policji z wezwaniem do wskazania kierującego. Zdjęcia nie ma. Co będzie, gdy im odpiszę, że prowadził prawdopodobnie ob. Ukrainy, którego znam z nazwiska, ale nie z adresu?
  • Nawet jadąc drogą krajową, przejeżdża się przez miasteczka i wsie, gdzie ruch jest wyraźnie wolniejszy, ma zdecydowanie inny rytm, niż takiego "tranzytowca" pokonującego kilkaset km dziennie. Rzecz to znana i nie powinna nikogo dziwić ani irytować - dopóki spowolnienie ruchu ma sens i uzasadnione powody. Jeśli jednak natkniemy się na dziwaczne, niezrozumiałe zachowanie, zaskakujące nas na tyle, że zmuszani jesteśmy do nagłego hamowania, nierównej, szarpanej jazdy, możemy dać się zaskoczyć...
  • Kto odpowie za ten wpadek? Instruktor, czy kursant ma przechlapane? wiadomosci.onet.pl/1191360,11,item.html
  • Podczas wyjeżdżania z terenu ogrodzonym parkanem z żywopłotem na którym znajdują się warsztaty samochodowe i sklep motoryzacyjny "Inter Cars" doszło do zderzenia samochodu z rowerem, przy wysuniętej przedniej części samochodu na chodnik po którym jadąc rowerzysta nie wyhamował i uderzył kierownicą roweru w przednią szybę samochodu, powodując jej pęknięcie. Ślad hamowania rowerzysty był około 7 metrów. Powyższe zdarzenie zgłosiłem jako poszkodowany właściciel samochodu policji. Po przyjeździe ...
  • Witam, co sądzicie o takiej teoretycznej sytuacji: Pojazd skręca w prawo z wąskiej, podporządkowanej ulicy na dwujezdiową ulicę. Na rogu obu ulic (po lewej stronie skręcającego w prawo pojazdu) stoi zaparkowany samochód skutecznie zasłaniający widoczność prawego pasa głównej ulicy. Stąd, skręcający w prawo musi się znacznie wychylić. W tym momencie dochodzi do stłucznki z jadącym drogą główną. Wina oczywiście wiadoma, wymuszenie pierwszeństwa. I teraz pytanie - czy opłaca się wzy...
  • Co grozi osobie która posiada prawo jazdy, a pozwoliła prowadzić samochód osobie nieposiadającej prawa jazdy i dotego nieletniej w razie stłuczki bądż kontroli drogowej??
  • Podczas przygotowań na prawo jazdy kursanci kożystają z "Podręcznika Kierowcy B", autorstwa Henryka Próchniewicza. Na str.43 przeczytałem taką oto regułę: "Gdy pojazd poprzedzający sygnalizuje zamiar skręcania w lewo, wóczas należy go wyprzedzać z prawej strony". Do tego tekstu dołączony jest obrazek, gdzie stojący na środku skrzyżowania (lub raczej będący w ruchu pojazd) należy wyprzedzać z prawej strony. Droga jest dwukierunkowa, jednopasmowa. Wiem że większość osób to czyni (ch...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się