Forum Dom Architektura
ZMIEŃ
      kierowany

kierowany

(7 wyników)
    • Chciałbym nawiązać współpracę z architektem wnętrz. Nie jest to jednak ogłoszenie, tylko mam kilka pytań: 1. Czym się należy kierować dokonując wyboru architekta? 2. Gdzie najlepiej go szukać? 3. Czy wśród "tanich" architektów są architekci sensowni? Pozdrawiam, Amn.
    • Czy dobrze rozumuję? Skoro art. 5 ust. 2 określa, że do izby budowlańców mogą należeć osoby, które posiadają uprawnienia budowlane w specjalnościach: konstrukcyjno-budowlanej, drogowej, mostowej (...), to znaczy, że żaden architekt nie może należeć do izby budowlanej, bo nie posiada takich uprawnień! (Wprawdzie teoretycznie jest możliwe zrobienie dwóch fakultetów w branży budowlanej i uzyskanie dwóch tytułów - ale to tylko teoretyczny przypadek, nie występujący w naturze). Wynika...
    • Witam serdecznie. Mam problem. Jestem inwestorem dużej budowy. Projekt został opracowany i opłacony w całości. Wyszły pewne braki (liczba okien, wysokość kominów), które zostały zmienione pod nadzorem gł. inspektora budowy, ale bez porozumienia z projektantem, który teraz wymaga bajońskich sum twierdząc, że ma całkowite prawa do projektu (nie ma o tym słowa w umowie). W treści projektu, (nie umowy!!) znajduje się wzmianka: " Wszystkie prace realizacyjne należy wykonać w porozumieniu z n...
    • Witam. Niedawno stałam się posiadaczką pięknej działki, na której ma stanąć mój dom. Nie mam za specjalnych wątpliwości, ze chciałabym dom według indywidualnego projektu (chociaż przez chwilę miałam dylemat, rozwiał się jednak po przejrzeniu katalogów projektów gotowych). Chciałabym dobrze wybrać architekta, jednak nie będzie to nikt z polecenia więc oceny muszę dokonać sama. Chciałabym też, żeby z mojej strony współpraca z projektantem układała się jak najlepiej. Stąd moje pytania do ...
    • Zapewne dla każdego architekta moje pytanie będzie banalne ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć co konkretnie kryje się pod pojęciem (usługą) „projekt domu” tzn. co dostaje, za co płace. Domyślam się, że to głównie zależy od tego co będę miał spisane w umowie jednak na chwilę obecną jestem na etapie posiadania świeżo zakupionej działki i chciałbym się dowiedzieć jakie prace taka umowa powinna uwzględniać. Ze względu na ukształtowanie działki oraz gusta projekt bę...
    • Witam, w roku 2005 otrzymalem dyplom inz.arch po 7 sem nauki na PWSZ w Nysie. Czy mozliwe jest robienie uprawnien? Dziekuje i pozdrawiam Wojtek Z

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się