Forum Czas Wolny, Hobby Militaria
ZMIEŃ
      kierowany

kierowany

(14 wyniki)
    • Sandia szaleje :) zawsze wiedziałem że to strasznie mądrzy ludzie, ale właśnie jakby przeszli sami siebie: share.sandia.gov/news/resources/news_releases/bullet/ W skrócie, właśnie przetestowali pocisk z półaktywnym samonaprowadzaniem laserowym. Ma on długość 10 cm i przeznaczony jest do gładkolufowej broni typu karabinu. Wystrzelono go z prędkością początkową 730 m/s. Wg symulacji, w warunkach gdy dokładność trafienia z odległości 1000 m dla klasycznej amunicji wynosić będzie 9 m, dla p...
    • O ile się nie mylę to obecnie tylko Rosjanie rozwijają ten typ uzbrojenia, jednocześnie promując swoje czołgi zwracają uwagę na takie właśnie możliwości bojowe swoich wozów.Na ile efektywne , a przede wszystkim zasadne jest używanie tego typu amunicji w czołgach? bo niewątpliwie jest to dosyć kłopotliwe ze względu na charakter automatu ładującego pociski(ale z tym chyba sobie całkiem dobrze poradzono) jak i dosyć długiego czasu dolotu pocisku do potencjalnego celu,wynoszącego kilk...
    • Koło Iławy istnieje ośrodek treningowy sterowania wielkimi jednostkami morskimi (np. 400m długosci) w wąskich przejściach, typu Kanał Panamski, czy Sueski
    • Wiem ze to system naprowadzania pocisków rakietowych, wymagajacy znacznego przyspieszenia komend w miare zblizania sie do celu, ale na czym to polega, itd.
    • Literalnie na pewno tak, ale czy rzeczywiscie umownie broń sluzacą do zwalczania okretów podowdnych zalicza sie do broni przeciokretowej? Czy na przyklad reaganowski rakietowy Sea Lance z termojadrowa glowicą 200 kt lub torpedą Mark 50, przeznaczony do zwalczania zanurzonych sowieckich SSBN, był "rakietowym pociskiem przeciwokrętowym".?
    • Lufy poligonalne. Swego czasu to była trochę sensacja. Że super, że nadzwyczajne. Osobiście b. dożo strzelam z broni klasycznej. Nie miałem okazji strzelać właśnie z tych luf. Chyba raz, czy dwa widziałem taki sztucer. Czy i czym są lepsze od klasycznie gwintowanych? Bodaj mniej się zużywają?
    • www.altair.com.pl/start-2410 najlepsze jest to zdanie: "Wcześniej ugrupowanie dysponowało nie tylko moździerzami i bronią strzelecką, ale też szybkimi łodziami klasy stealth i samolotami zdolnymi do bombardowania celów naziemnych" Chcialbym zobaczyc bombardopwanie celow powietrznych (choc byly chyba jakies wypadki trafienia bomba innego samolotu w powietrzu). Ale najciekawsze jest to: www.altair.com.pl/start-2004 To jest w ogole ciekawy region jak chodzi o wojny. M.in. jedyny gdzie...
    • Sława! pl.wikipedia.org/wiki/Spike_%28pocisk%29 W 2004 roku system Spike wygrał przetarg na uzbrojenie dla polskiego wojska. Użycie tego pocisku w polskiej armii planowane jest na najbliższe 25-30 lat. Cena jednego pocisku to około 100 tys. dolarów. I... pl.wikipedia.org/wiki/AGM-114_Hellfire Pociski AGM 114 Hellfire, AGM-65 Maverick i wystrzeliwane z platform powietrznych BGM-71 TOW mają zostać zastąpione około roku 2011 nowym uniwersalnym pociskiem rakietowym typu JCM (Joint ...
    • i kryterów, ktorymi sie kieruje przy podejmowaniu decyzji, czy wątek wyciać, czy zostawic. Teraz chodzi mi o wątek bitwy pod Kulikowym Polem i Zdobycia Nowogrodu, coz mniejsza o to.
    • Arena(5)

czy ktoś wie, na czym polega ten system stosowany w t 90? wiem tylko, że zabezpiecza czołg od góry, ale jak dokładnie?
    • jakie jest wasze zdanie, czy to ma sens?
    • Mam pytanie, Dlaczego nie stosuje się w nowoczesnych myśliwcach działek strzelających do tyłu? Wydawać by się mogło, że takie działko mogłoby zdjąc i nadlatującą rakietę i atakujący myśliwiec. A chyba współczesna elektronika dała by radę samodzielnie kierować ogniem, bez odrywania pilota.
    • wlasnie ogladam fajnu program o tym czolgu ciekawa konstrukcja wazyl tylko 17 ton armata 150 mm strzelajaca takze pociskami rakietowymi.
    • podczas wojny w jugoslawii doszlo do zestrzelenia f-117... czy dysponujemy jakas wiedza na ile szczatki maszyny moglyby przedstawiac wartosc dla rosjan,co ocalalo oraz czy przerzucono to do Rosji???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się