Forum Zdrowie Psychologia Psychologia
ZMIEŃ
      kierowany

kierowany

(16 wyników)
    • Jak myślicie, co kieruje ludźmi decydującymi się zostać zawodowymi żołnierzami? Dlaczego są oni w stanie znosić wojskowy rygor, zostawiać rodzine, przyjaciół, miłość i narażać życie wyjeżdżając np. na misje?
    • czy ktoś mógłby doradzić w takiej sprawie- a mianowicie często gdy coś robię w życiu to robie to pod wpływem kogoś innego. Nie potrafię zrobić czegoś z własnej woli, gdyż wtedy pojawia się u mnie poczucie winy, że jestem egoistyczny. Często szukam usprawiedliwienia, że robie to i to, bo ktoś tak powiedział. To chyba wina dzieciństwa i bardzo władczej matki, która narzucała silnie swoją wolę mnie i zawsze musiałem robić to co ona kazała, inaczej byłem karany. Teraz mam częst problem ...
    • Z racji poważnego kryzysu małżeńskiego muszę się wybrać do psychologa. Byłam już u jednego, ale nie jestem zachwycona, ponieważ mówił tak dużo o sobie i sprawach niezbyt związanych z moim problemem, że rozbolała mnie głowa, a swoją sprawę udało mi się przedstawić jedynie połowicznie, mimo iż "sesja" trwała niestandardowo długo. No i tam parę innych spraw mnie zaniepokoiło. Człowiek niezwykle sympatyczny, kontaktowy, fajny, ale... Stąd moje pytanie - na co zwracać uwagę podczas takiej p...
    • byłam u psychologa i upewniłam się tylko w przekonaniu, że dalej tak nie mogę! strach mnie zjada, zżera mój umysł i paraliżuje myślenie dzieje się tak na egzaminach, na zebraniach, kiedy mam zabrać głos, etc.; TRAGEDIA!!! uciekam przed wszystkim, przed egzaminami, przed ukończeniem uczelni, przed zdawaniem nowych egzaminów na prywatnych kursach... bo strach mi nie pozwala! on mi mówi: i tak nie zdasz, tylko się skompromitujesz, daj spokój! i ja wtedy zamiast myśleć o odpowiedziach,...
    • Piszę pracę magisterską o priorytetach na drabinie wartościach dla współczesnego człowieka i proszę Was o opinie i komentarze. Chodzi głównie o przymusowy wybór, którego trzeba dokonać w życiu: kariera i pieniądze + /albo wyjazd za chlebem z dala od rodziny albo bycie z rodziną i życie na granicy ubóstwa, okoliczności, kiedy trudno, albo wręcz nie można pogodzić jednego z drugim. Do osób, które przeżyły lib przeżywają taką sytuację: Czym się kierujecie, jak postępujecie, jakie n...
    • prosze was o pomoc, czuje sie bezradna, bo moj chlopak nie prasuje koszul i mi to barzo przeszkadza , a on twierdzi,ze wyglad nie jest najwazniejszy i ze ja sobie wmawiam,ze to zle wyglada.Pomozcie mi jakos to wytłumaczyc sobie,bo mam serdecznie dosyc tego wszytkiego.MOj chlopak jest leniwy , wiele razy mu o tym mowiłam, ale on z reguly nie jest wylewny w slowach i nawet zbyt mocno nie przejmuje sie tym,co ludzie do niego mowia.Ma temprament flegmatyka, to typ silny i chlodny, ale...
    • dostajemy wiadomości na gadu pełne słów, które nas obrażają, teraz pojawiły się groźby co do "przypadkowych" wypadków, a tylko dlatego że się przyjaźnimy, nie wiemy kto to pisze, ale staje się to niebezpieczne, co powinnyśmy zrobić? proszę o radę...
    • DOM(7)

Kiedy słyszycie to słowo - co jest pierwszym skojarzeniem? Myślę, że ilu ludzi - tyle różnych skojarzeń :-) Ale nie o to mi chodzi. Załóżmy, że dom rozumiemy tu i teraz jako to miejsce, w którym stoi Twoje łóżko, gdzie w kuchni trzymasz swój ulubiony kubek czy filiżankę do porannej kawy...gdzie mieszkają wspólnie z Tobą inne osoby, które nazywasz rodziną - jeśli nie mieszkasz sam(a). Spotykasz codziennie różnych ludzi. W pracy/w sieci/na dyskotece/gdziekolwiek. Czym się kierujesz, że j...
    • Czesc, Wy napewno wiecie. Zaplikowalem na stanowisko ktore wymaga kierowania zespolem ludzkim (kierownik oddzialu banku). Zaproszono mnie na 2,5 godzinne assesemnt center. Chciaem Was zapytac czego mam sie spodziewac i czy mam sie zachowywac naturalnie. Mam naturalna sklonnosc do przewodzenia grupie i sie zastanawiam, czy jesli bedzie tam grupa ludzi, to czym mam obejmowac przywodztwo? Czy moze stanac z boku i poczekac? A moze w ogole beda zwracali na cos innego uwage? Az zzera...
    • MORALE(4)

Padło w jednym wątku stwierdzenie, że dobierając hipnotyzera, należy szukać takiego, co ma wysokie morale... Myślę, że rzecz zasługuje na nieco wnikliwsze potraktowanie, niż tylko dwa zdania o stosunku dobrych i złych opinii innych ludzi na temat danego człowieka. Czym kierujecie się, obdarzając jakiegos fachowca mianem: to człowiek o wysokim morale.? (Kiedyś, żeby dostać pewną posadę, która takiego "morale" wymagała należało się wykazać specyficznym dokumentem, jakim było "świa...
    • czy to dziecko w tobie pyta, kierowane instynktowna ciekawoscia? czy tez masz nadzieje, ze znajac przyczyny uzyskasz wplyw na skutki? albo lzej ci zniesc cos, co zostalo wytlumaczone? czego w forumowych "dlaczego" jest dla was najwiecej i jakich "dlaczego" najwiecej jest w was? :) fnoll jak jest powazno-opiekunczy, to ma nadzieje uzyskania wplywu, a jak wyluzowany, to kieruje nim bezinteresowna ciekawosc i chec zabawy, a jak sie boi, to mantruje "wszystkotlumaczacymi" fo...
    • Witam. Uważam siebie za człowieka inteligentnego i rozważnego. Jednak boję się pić alkoholu bo w stanie "nieważkości" robię zawsze coś czego bardzo żałuję. Dlaczego tak jest? Co kieruje naszymi zachowaniami po pijaku? Od czego to zależy - bo kto mną kieruje - bo na pewno nie ja. :(
    • Czy zastanawialiscie sie nad tym co kieruje Waszym losem? Przypadek, Bog, a moze cos innego... Czy Przeznaczenie = wola Boza? Co z wolna wola w tym kontekscie? Oddalam sie by to przemyslec, a potem skonfrontuje moje przemyslenia z Waszymi opiniami. See ya ;))
    • Jakiś czas temu kolega mojego narzeczonego zaczął udzielać mu "dobrych rad". Starał sie przekonać mojego przyszłego męża absolutnie nie jestem właściwą kobietą dla niego. Argumentował, że mój narzeczony chce się ze mną ożenić, bo go motałam, zależy mi tylko na jego pieniądzach, jeszcze bedzie żałował itd. Na dodatek podobno spałam z połową naszego pięknego miasta (jest dość duże:)) Prawdopodobnie w dodatku za opłatą (nie znam dokładnie wszystkich wersji:). Oczywiscie to wszystko ...
    • To pytanie kieruje glownie do psychologow, ciekawa jestem czy istnieje cos, jakis zespol, ktory normalnemu lagodnemu wrazliwemu czlowiekowi kaze krzywdzic osobe, ktora kocha. Moze inaczej - jest z kims, pozwala mocno sie zaangazowac, a potem ja rani, choc nie musi tego robic, jakby swiadomie. Krotko mowiac, czy jesli sie kogos kocha to sie go nigdy nie krzywdzi swiadomie, czy tez bywaja ludzie, dla ktorych milosc oznacza zadawanie bolu.
    • że nadchodzi taka chwila ,kiedy tracimy całkowicie panowanie nad naszym zyciem i zaczyna nim rządzic los? Jak myslicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się