latanie

(102 wyniki)
  • Witam, przez 6 miesięcy pracowałam na umowę zlecenie. Nie był to cały etat. Pracowałam na godziny. Zawsze 5 godz. 5 dni w tygodniu. Po ustaniu zatrudnienia nie dostałam żadnego dokumentu poświadczającego moją pracę. Pani w kadrach powiedziała, że umowa jest dokumentem. Na jej podstawie nie wiadomo, ile faktycznie byłam w pracy. Jaki dokument powinnam dostać? Czy umowa zlecenie liczy się w ogóle do urlopu i emerytury?
  • Czy bedąc na urlopie wychowawczym lecą mi lata pracy i czy przysługuje mi ubezpieczenie?
  • chce napisac podanie o urlop wych. na trzy lata, jak obliczyc kiedy te 3 lata mina? Sa przeciez swieta....Czy np. jesli dzis jest 2.11. to moj urlop wych zakonczy sie 2.11.2008? Tak mam to rozumiec?
  • Witam! czy to prawda ze urlop wychowawczy(płatny jak i nie)nie liczy się w całości potem do lat pracy i emerytury?słyszam ze np.jak kobieta była 4 lata na wychowawczym do lat pracy będzie jej uwzględniony tylko 1% z tych lat. dziękuję za odpowiedz
  • Jestem na urlopie wychowawczym. Wiecie może, jak liczą się lata pracy do emerytury? Słyszałam, że połowa z tego ale nie jestem do końca pewna. Może któraś z was dowiadywała się, jak to z tym jest. Pozdrowienia.
  • Chcialabym przejsc na zwolnienie , jestem w 4 miesiacu, czy to zwolnienie bedzie mi sie wliczalo w przepracowane miesiace, lata ? Chodzi o to, czy jesli pracuje zalozmy od stycznia, a potem chce wykorzystac urlop wychowawczy (podobno koniecznie jest min.6 przepracowanych miesiecy) to czy go bez problemu dostane ? Podpowiedzcie, doswiadczone prosze
  • witam mam do Was pytanie czysto teoretyczne bo nawet gdybym chciała cos z tym jeszcze zrobic to jest juz niestety jest za późno bo synek niebawem skonczy 4 latka a wiec przekroczy magiczny próg do kiedy do mozna wybrac urlop wychowawczy ! ale od początku... wnioskowany urlop wychowaczy na pierwsze dziecko trwał od 27.98.09 do 26.08.11 czyli 2 lata, pod koniec tego urlopu czyli 08.07.11 urodziłam drugie, czyli gdyby nie wczesniejszy skądinąd poród miałabym płatne jeszcze około 2mce z MOPSu...
  • Kobietki - znowu liczę na Waszą wszechpotężną wiedzę, która już nieraz mi pomogła;) mamy taki wywietrznik który była instalowany przy wymianie okien ponad rok temu. On się zepsuł. Nowy kosztuje 200 zł. Podobno była gwarancja ale na rok. A tu spotkałam się z głosami, że obecnie nie ma czegoś takiego prawnie, jak gwarancja na rok, że może być tylko na 2 lata. Wiecie coś na ten temat?
  • Będę lada moment wyrabiać paszport dla młodszego dziecka, spojrzałam w paszport starszej, jest jeszcze ważny 2 lata. Ale tak się zastanawiam: na zdjęciu miała wtedy 4 miesiące, teraz ma 3,5 roku.Czy zdarzyły Wam się albo słyszałyście o przypadku nie przepuszczenia dziecka przez granicę jeśli zdjęcie było tak różne od tego jak dziecko obecnie wygląda? Nie wiem po prostu czy mam wyrobić jej nowy paszport czy nie powinno być problemów...?
  • Witam, mam pytanie dotyczące wyliczenia stażu pracy, a w związku z tym wymiaru urlopu: 1. ile lat wlicza się za naukę w liceum ekonomicznym (nauka trwa 4 lata)? 2. czy do stażu pracy wlicza się płatny staż 6-miesięczny na który zostałam skierowana przez urząd pracy? 3. aby należało się 26 dni urlopu musi być staż pracy min. 10 lat, ale czy da się to przeliczyć na dni, miesiące, np., że ma to być równo 120 miesięcy (30 czy 31-dniowych?) albo jakaś konkretna ilość przepracowanych dni (np. 1...
  • mam pytanie czy nalezy mi sie juz 26 dni urlopu wypoczynkowego mam 4 lata liceum 2 lata studium i 4 lata pracy
  • Mam pytanie dotyczące wychowywania dziecka do lat 4 - czy ten okres wlicza sie do lat pracy? W życiu pracowałam na umowę zlecenie, umowę na stałe. W momencie urodzenia dziecka miałam działalnośc gospodarczą, czyli sama sobie płaciłam ZUS przez ponad 2 lata przed zajściem w ciążę. Urlop macierzyński mi przysługiwał (kilka miesięcy) ale wychowawczy nie (niesprawiedliwe, ale cóż...) Prosze o odpowiedzi tylko pewne. Jak byłam w ciąży to pewna młoda pracownica ZUS powiedzia...
  • dziewczyny mam strasznie nieprzyjemną sytuacje potrzebuje rady od kogoś kto sie orientuje!! mam umowe na czas nie określony, teraz jestem na l4 mój szef strasznie komplikuje wszystko co tylko możę-opóźnia wysyłanie l4,nie wypisał mi druku do zus o świadczenia rehabilitacyjne(minęło 182 dni l4) ale jakoś sobie z tym poradziłam! teraz zamierzam iśc na macierzyński po porodzie-jak to sie załatwia prosze powiedźcie, później nie chce wracać do pracy zwolnie się napewno z tym że chciałaby...
  • Witam, Mam nastepujące pytanie, może ktoś będzie mi mogł pomóc - zaczynałam pracę w kwietniu i w tym roku mija mi 3 lata pracy. Czy jesli złożę wypowiedzenie w marcu to mój okres wypowiedzenia wynosi formalnie 1 miesiąc czy 3 miesiące? Z góry dzięki za pomoc
  • Mam 3 pytania: 1)Od polowy listopada chce przejsc na wychowawczy.Niebawem musze zlozyc wniosek u pracodawcy.Jak sie zwyczajowo okresla termin?Jesli powiedzmy chcialabym isc na rok,to czy pisac wniosek dokładnie na rok (365 dni) czyli np.do 25.11.2010 czy juz lepiej zaokraglic,ze do konca nastepnego roku tj.do 31.12.2010 (wtedy wyszlo by 13 miesiecy urlopu)? 2)Jeszcze nie wiem na ile pojde na wychowawczy.Bedzie to albo rok albo 2 lata. Czy lepiej pisac na rok i potem przedluzac (jesli b...
  • Opiszę pokrótce sytuację. Pracodawca zamierza mi dorzucić nowe obowiązki (i to niemało), które będę musiała wykonywać gratis w "normalnym" czasie pracy. Dodatkowo kilka razy w tygodniu mam pracować dłużej o dwie godziny, ale to już dodatkowo płatne, chociaż jest to ta sama praca, którą mi właśnie dodatkowo wliczył do zwykłego czasu pracy. Dodam, że do tej pory osoba, która tę pracę wykonywała w zwykłym czasie pracy, miała za nią odrębne wynagrodzenie, czyli pensja + extra zarobe...
  • Obecnie przebywam na urlopie wychowawczym,2 pierwsze lata były płatne,teraz ostatni rok jest bezpłatny.Dostałam dzisiaj propozycję pracy u nowego pracodawcy i tutaj zaczyna się dylemat.Proszę odpowiedzcie ,jeśli się orientujecie ,bo już mnie głowa boli od nadmiaru sprzecznych informacji jakie wyszukałam.Pytania; 1-na jaki etat mogę być zatrudniona u nowego pracodawcy?(wiem,że obecnego nie muszę informować,mam u niego pełen etat na czas nieokreślony) 2jak naliczane byłyby lata pracy? 3...
  • Witam serdecznie, może trochę nie trafiłam z forum, ale może któraś z Was jest w podobnej sytuacji. Prowadzę działalność gospodarczą, ale jest kiepsko i będę musiała ją zamknąć. Pytanie tylko czy dostanę jakiekolwiek świadczenia po porodzie - mam term na styczeń. A może przeczekać z zamknięciem do porodu? Już sama nie wiem co robić:( I jeszcze jedno - ile zus właściwie wypłaca macierzyńskiego osobie prowadzącej działalność? Będę bardzo wdzięczna za uświadomienie i pomoc.
  • Czy ktoś sie orientuje jakie są przepisy dotyczące płacenia alimentów na dziecko niepełnosprawne? Z tego co wyczytałam to trzeba płacić do 24 roku życia. Czy po tym czasie obowiązek ten ustaje? Kiedy dziecko niepełnosprawne ma przyznawaną rentę?
  • Już skorzystałam po powrocie do pracy z wychowawczego z możlliwości zmniejszonego etetu (7/8) po roku przeszłam na cały i pracuję juz 2 miesiące na cały etet. Teraz chcę powrócic na 7/8 czy wymagana jest zgoda pracodawcy czy muszą się zgodzić bo mam dziecko 2 lata więc mogę wrócic na wychowwwczy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się