Dodaj do ulubionych

okres gwarancji - czy może być na rok?

13.02.12, 15:35
Kobietki - znowu liczę na Waszą wszechpotężną wiedzę, która już nieraz mi pomogławink
mamy taki wywietrznik który była instalowany przy wymianie okien ponad rok temu. On się zepsuł. Nowy kosztuje 200 zł. Podobno była gwarancja ale na rok. A tu spotkałam się z głosami, że obecnie nie ma czegoś takiego prawnie, jak gwarancja na rok, że może być tylko na 2 lata. Wiecie coś na ten temat?
Obserwuj wątek
    • kamelia04.08.2007 Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 15:40
      o długosci gwarancji decyduje producent. Sprawdx w instrukcji/umowie
      Co innego rekojmia....
    • iwles Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 15:40

czytałam gdzies, że obligatoryjnie, o ile producent nie zaznaczył inaczej, gwarancja jest na dwa lata. Ale własnie może zdarzyć się, że producent zaznaczył inaczej, np. na rok.
      Ale pewna nie jestem.
    • gupia_rzona Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 16:06
      Kamelia ma rację. Gwarancja ustalana jest przez producenta sprzętu, i jest dobrowolnym zobowiązaniem. Może wynosić dowolny okres czasu, ustalony przez producenta.
      Co innego niezgodność towaru z umową / rękojmia

Ta ustawa to opisuje:
      www.mg.gov.pl/NR/rdonlyres/02CDFF11-4217-4078-A37A-240588C1EDBF/16575/Ust_o_szczegol_warunkach_sprzed_konsumenc_tekst_je.pdf
    • antychreza Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 16:15
      Zgodnie z art. 577 kc, jesli producent/gwarant nie ustalił ineczej, to gwarancja wynosi 1 rok. Trzeba sprawdzić co jest w karcie gwarancyjnej, może jest dłuższa.

Jesli nie, to reklamować u sprzedawcy z tytułu niezgodności, wtedy termin wynosi 2 lata.
      • kiszczynska Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 16:22
        rekalmuj u sprzedawcy, a nie z gwarnacja sie bedziesz..
    • imasumak Re: okres gwarancji - czy może być na rok? 13.02.12, 16:49
      No niestety producent może sobie ustalić okres gwarancji dowolny. Za to sprzedawca jest w obowiązku udzielenie dwuletniej rękojmi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka