Dodaj do ulubionych

Problem z mascarpone. pomóżcie :(

16.06.13, 11:13
Ostatnimi czasy co robię krem na bazie mascarpone to momentalnie mi się warzy...
Chciałam dzisiaj zrobić tort truskawkowy z kremówką i mascarpone i już się boję :(
Nie wiem co robie nie tak. To nie kwestia zbyt dlugiego miksowania, bo było i tak, że włożyłam do miski i mikser zakręcił 3,4 razy i już widziałam, ze się robią grudki :(
Mam wrażenie, że jak robiłam starym mikserem to nie miałam takich problemów. Od 2 lat mam Kitchen Aid i nie pamiętam, zeby mi w tym mikserze krem wyszedł.... Starego miksera juz nie mam :(
Ale może to jednak nie wina miksera.... Macie jakieś pomysły?
Czy można w jakis sposób uratować zwarzony mascarpone?
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.13, 13:08
      Sprobuj połaczyc kremowkę z serkiem reczna ubijaczką (trzepaczką). Chodzi tylko o połączenie 2 składników.
    • Gość: monika Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( IP: *.olsztyn.mm.pl 16.06.13, 17:10
      Ja dodaję kwaśną śmietanę (samo mascarpone łatwo po prostu ubić na masło - może to o to chodzi?) - 50 ml na 250 g mascarpone mniej więcej, cukier i ubijam dość długo, lubię jak ta masa jest bardzo lekka i puszysta. Poza tym dobrze schłódź to mascarpone.
      • Gość: sylwia Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( IP: *.agh.edu.pl 16.06.13, 17:13
        hm, może to kwestia temperatury?

co do zwarzonych mas, można je uratować podgrzewając. czy zadziała na mascarpone, tego nie wiem.
        • linn_linn Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( 18.06.13, 09:39
          Mascarpone moze "zwariowac" chocby tylko dlatego, ze podczas upalnego dnia spedzilo zbyt wiele czasu poza lodowka / w drodze ze sklepu do domu /.
          Tu info o perfekcyjnym tiramisù:
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,77546762,77576714.html?wv.x=1
    • Gość: ella Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.13, 17:45
      Nie wiem, jak dokładnie robisz swój krem, ale obstawiam, że nawet te 3-4 zamieszania mikserem, to za dużo, bo za mocno. Dodaj ser możliwie na samym końcu i BARDZO DELIKATNIE mieszaj - rózgą albo łyżką.
      • Gość: monika Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( IP: *.olsztyn.mm.pl 17.06.13, 23:28
        Ale naprawdę nie ma problemu z miksowaniem mascarpone, można je ubić jak śmietanę (oczywiście efekt jest inny, IMO smaczniejszy), wychodzi leciutki pyszny krem, ubijam i po kilka minut - tylko nie trzeba mu dowalać dodatkowego tłuszczu w postaci śmietanki kremówki np, wtedy już naprawdę łatwo o masło..
        • mhr2 Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( 18.06.13, 10:52
          Gość portalu: monika napisał(a):

> Ale naprawdę nie ma problemu z miksowaniem mascarpone,

to jest mozliwosc ze spruboje, znam od lat, ale jeszcze nigdy nie kupilam!
    • wilkdominika Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( 24.06.13, 21:40
      A to ma być na tort ta masa?
      Ja z mascarpone szczerze mówiąc nigdy nie robiłam, pewnie bardzo słodki ten krem wychodzi? Ale torty powinny być słodkie ;)
      • alinka_li Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( 25.06.13, 01:02
        Mascarpone nie jest słodkie.
    • maalgoshka Re: Problem z mascarpone. pomóżcie :( 25.06.13, 18:40
      A jak ubijasz? Mi sie warzyl jak ubijalam kremowke osobno i dodawalam do mascarpone. Teraz wlewam kremowke do mascarpone i ubijam razem. I smietanka i serek powinny byc schlodzone. No i ubijanie powinno trwac pare chwil doslownie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka