Gość: Magdalena IP: *.chello.pl 18.12.05, 22:31 Jakim serkiem zastępujecie w przepisach mascarpone? Co polecacie? Czekam na Wasze propozycje. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: swmb Re: Czym zastąpić mascarpone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.05, 23:24 A po co zastępować? W Polsce nie ma najmnijszego problemu z kupieniem mascarpone, dostaniesz go w każdym większym markecie. Zauważ, że jeśli przepis mówi "mascarpone", a nie "jakiś serek podobny do mascarpone", to coś w tym jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: Czym zastąpić mascarpone? IP: *.ghnet.pl 19.12.05, 09:26 zgadzam się z swmb.Mascarpone ma specyficzny smak.Trudno go zastąpić innym serem.Jeśli masz zamiar robić tiramisu to warto kupić ten ser.Wiem, że nie jest tani i pewnie ta cena Cię przeraziła.Ja kupiłam wczoraj w markecie, zapłaciłam 7 zł za 250g.Nie wiem jak inne potrawy ale tiramisu bez sera mascarpone to nie jest tiramisu.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nosek Re: Czym zastąpić mascarpone? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.12.05, 23:36 Niczym nie zastąpisz, musi być bardzo tłusty i kompletnie bez dodatków smakowych cukru, soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anika Re: ja zastepuję czasami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:35 Witam, zgadzam się, że nic nie jest takie jak mascarpone, ale nieraz zdarza się, że w moim mieście brakuje tego specjału, pamiętam, miałam kiedyś przepis, w którym proponowano zastapienie mascarpone mieszanką śmietany kremówki i serka typu Philadelphia - nie pamiętam tylko proporcji... ale tort capuccino (bo to był taki przepis) wyszedł prawie ak samo dobry jak z oryginalnym mascarpone... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Czym zastąpić mascarpone? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 09:47 niczym, bardziej "tłustością" do masła jest zbliżone, niż do jakiegokolwiek serka Odpowiedz Link Zgłoś