Dodaj do ulubionych

MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa

19.07.05, 16:23
Myślę, że warto powiadomić o tym przyszłych maturzystów. Ministerstwo Oświaty
snuje takie plany i podobno są już jakieś wytyczne na ten temat. Roczniu 86
dobrze, że nam nie zaoferowali tego za 5 dwunasta:)
Obserwuj wątek
    • Gość: finnabair Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.tomaszow.mm.pl 19.07.05, 16:43
      dopsze że nie wlepili nam tego przed samą maturą, ale ogólnie moim zdaniem matematyka powinna być obowiązkowa - na poziomie podstawowym naprawde nie jest trudna, a wyjatkowa rozwija zdolnosc logicznego myslenia, no i w ogóle piękna jest (zaznaczam że sama zdawałam na medycynę więc w moim poście brak tendencyjności :D)pozdrawiam wszystkich
      • Gość: mus Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 16:47
        Tylko zauważ, że gdyby matematyka była obowiązkowa to żeby dostać się na np. matematykę nie musisz zdawać nic ponad program. Natomiast gdybyś chciał(a) np. na historię to musisz przedmiot dodatkowy (historie, a czasami nawet wos) więc to oczywiście jest dobre, ale tylko dla tych którzy i tak by zdawali matematykę. Jeśli matematyka ma być obowiązkowa to dlaczego obowiązkowa nie musi być np. historia czy geografia? Przecież wypada znać historię swojego kraju, oraz to na jakim kontynencie on się znajduje :->
        • Gość: mala mi Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:02
          tylko zauwaz... ze nie wiedzac czy polska jest w europie czy w azji poradzisz
          sobie w zyciu. a nie umiejac prostych rachunkow zrobic- daleko nie zajdziesz.
          • Gość: krakus_ka Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.compower.pl 19.07.05, 17:18
            Zdawalam matematyke i ide na uczelnie ekonomiczna, ale nie uwazam zeby sluszne
            bylo wprowadzanie majcy jako przedmiotu obowiazkowego ... Jesli ktos idzie na
            filologie po co ma spedzac dodatkowe godziny uczac sie rzeczy, z ktorych nie
            bedzie korzystal? ...
            • Gość: jok Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: 80.51.250.* 20.07.05, 16:32
              to samo możnaby powiedzieć o języku polskim!
          • Gość: blizniac Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:24
            Czyli, wnioskując z Twojego postu, szkoły wypuscily teraz tysiace absolwentow
            ktorzy, nie majac matury z matematyki,nie poradza sobie w zyciu i
            zdezorganizuja funkcjonowanie panstwa? Podstawy matematyki (te rzeczywiscie
            niezbedne) kazdy opanuje w szkole i wystarczy ze poswiadczy o tym ocena na
            swiadectwie szkolnym, po cholerę mieszać w to maturę? Sam mam 3 z matematyki,
            potrafię rozwiązac z niej maturę (sprawdzalem, ale nie na egzaminie
            maturalnym), powiem wiecej, zdalbym nawet mature z fizyki. Ale po jaką cholerę,
            powiedz? Prawda jest taka, że to stwarzanie niepotrzebnego zamieszania,
            uczniowie sami potrafią się ukierunkować i dobrać potrzebne sobie przedmioty, a
            jesli tak nie jest, to ta matura ich tego nauczy. I to jej podstawowa zaleta,
            gdy ja straci bedzie juz kompletnie do dupy. I nie uwazam ze zdawanie jeszcze
            dodatkowo matury z matematyki podniesie kwalifikacje naszego narodu... z
            nadmiaru pracy na innymi przedmiotami, kazdy, kto jej nie potrzebuje, bedzie ja
            olewal
            • Gość: op Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.aster.pl 20.07.05, 11:32
              Dzieci drogie pomyslcie. Matematyka to nie tylko wzory i zadania ale przede
              wszystkim LOGOCZNE MYŚLENIE,ŁĄCZENIE FAKTÓW. Takie sa wymogi uczelni, kazdej.
              Wiec jesli tego nie pojmujecie to chyba jestescie niedojrzali.Pozd
          • Gość: blanko Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.chello.pl 19.07.05, 23:50
            z tego co wiem, to zeby zdac do nasepnej klasy, trzeba miec conajmniej 2 z
            matematyki. ocena ta swiadczy o tym ze cos sie potrafi. zgadzam sie z jednym z
            interlokutorow, ze nie ma sensu aby ktos zainteresowany przedmiotami
            humanistycznymi musial powtarzac caly material przed matura, skoro znajmosc
            matematyki potwierdzil otrzymujac ocene pozytywna. lepiej niech poswieci sie
            swoim pasojm...
            • Gość: tazza Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 20.07.05, 09:18
              ma sens, zauważ że kiedyś matematyka była obowiązkowa... moja polonistka zawsze
              powtarzała, że skoro ona mogła zdać mature z matmy 9bo był to obowiązek) to
              znaczy że my mozemy nauczyc sie kilku reczy z np. polskiego. Sama mowila tez że
              matma jest niezbedna w zyciu.
              • Gość: mus Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:31
                Zauważ, że kiedyś były egzaminy na studia. Jak się chciało dostać na studia wszyscy byli traktowani równo. Teraz nie będą bo dodatkowe przedmioty będą musieli zdawać tylko humaniści.
    • Gość: OSZALELI! Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:20
      PO CO MATEMATYKA? JAK KTOŚ CHCĘ, TO NIECH SIĘ UCZY. WYPCHAJCIE SIĘ TĄ SWOJĄ
      INTELIGENCJĄ LOGICZNĄ!
      • Gość: mk Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:02
        I BARDZO DOBRZE ZE BEDZIE MATMA MOZE DZIEKI TEMU W POLSCE BEDZIE MNIEJ JELOPOW
        !!!!!!!!
    • another_story Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa 19.07.05, 17:27
      Jak dobrze, że mnie to ominęło! Są powody do mruczenia ;).
      Wątpię jednak, by ktokolwiek odważył się wprowadzić matematykę jako przedmiot
      obowiązkowy. Wróżyłoby to (przynajmniej w pierwszych latach) dalszy spadek
      zdawalności matury. Ja oblałabym na pewno...
      • Gość: k Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.acn.waw.pl 20.07.05, 10:20
        no to nie mow ze oblalabys na pewno tylko trzeba by bylo zaczac sie jej
        uczyc.na marne nauka nie pojdzie,to jest prawda ze rozwiazywanie problemow
        matematycznych uczy logicznego myslenia. a jka juz masz matme na maturze to
        moze i kierunek inny sobie wybierzesz potem;) za duzo lejących wode humanistów
        jest w polsce!!
    • adziunia Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa 20.07.05, 14:26
      Uffff na szczescie zdaje mature w 2007 :) ale na wszelki wypadek chodze do
      matematycznej klasy ;)
      • Gość: kika Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.darkstar.pl 20.07.05, 15:36
        Ja maturę będę zdawać dokładnie za 3 lata, czyli - rocznik 2008. O planach
        ministerstwa słyszałam już dawno - specjalnie mnie to nie martwi, bo i tak
        jestem (od września) na profilu mat-fiz, a w przyszłości matematykę będę zdawać
        prawdopodobnie na poziomie rozszerzonym, ale moim zdaniem projekt ten nie
        przyniesie nikomu korzyści.
        Ci, m. in. ja, którzy będą chcieli studiować matematykę, czy inne przedmioty
        ścisłe mogą mieć większy problem z dostaniem się na studia - bo jeśli uczelnie
        nie zmienią kryteriów i wymagać będą na tego typu kierunki, tzw. podstawy
        programowej, to wzrośnie konkurencja - wielu maturzystów może złożyć tam
        papiery, bo nic na tym nie stracą, a może uda im się "gdzieś" dostać.
        Humaniści także raczej niechętnie widzieliby matematykę na podstawie - mieliby o
        jeden przedmiot więcej, a przecież nie jest łatwo przygotować się do wosu,
        polskiego czy historii (wszyscy wiemy jakich szczegółowych infromacji wymagano
        nawet na podstawie w tym roku).
        A logiczne myślenie? Jest bardzo przydatne i o tym chyba każdy wie, ale czy
        matura jest konieczna, żeby sprawdzać jego poziom? Uczniom wystarczy chyba
        egzamin gimnazjalny, na którym trzeba wykazać się choćby podstawowymi
        wiadomościami ze wszystkich przedmiotów.
      • Gość: kropkenstein Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:42
        a ja musze sie piep**** z polskim
        wole majce
        powinien byc i przedmiot humenistyczny i scisly
        • Gość: ? Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:49
          Jeśli nie jesteś polakiem możesz napisać do jakiegoś obrońcy praw człowieka, że uniemożliwia Ci się pisanie w języku ojczystym.

Natomiast jeśli jesteś polakiem to nie rozumiem dlaczego nie miał(a)byś pisać w Naszym języku? Każdemu Polakowi wypada znać naszą pisownię, literaturę.. więc o co chodzi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka