ssssylwia 19.07.05, 16:23 Myślę, że warto powiadomić o tym przyszłych maturzystów. Ministerstwo Oświaty snuje takie plany i podobno są już jakieś wytyczne na ten temat. Roczniu 86 dobrze, że nam nie zaoferowali tego za 5 dwunasta:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: finnabair Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.tomaszow.mm.pl 19.07.05, 16:43 dopsze że nie wlepili nam tego przed samą maturą, ale ogólnie moim zdaniem matematyka powinna być obowiązkowa - na poziomie podstawowym naprawde nie jest trudna, a wyjatkowa rozwija zdolnosc logicznego myslenia, no i w ogóle piękna jest (zaznaczam że sama zdawałam na medycynę więc w moim poście brak tendencyjności :D)pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mus Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 16:47 Tylko zauważ, że gdyby matematyka była obowiązkowa to żeby dostać się na np. matematykę nie musisz zdawać nic ponad program. Natomiast gdybyś chciał(a) np. na historię to musisz przedmiot dodatkowy (historie, a czasami nawet wos) więc to oczywiście jest dobre, ale tylko dla tych którzy i tak by zdawali matematykę. Jeśli matematyka ma być obowiązkowa to dlaczego obowiązkowa nie musi być np. historia czy geografia? Przecież wypada znać historię swojego kraju, oraz to na jakim kontynencie on się znajduje :-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala mi Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:02 tylko zauwaz... ze nie wiedzac czy polska jest w europie czy w azji poradzisz sobie w zyciu. a nie umiejac prostych rachunkow zrobic- daleko nie zajdziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus_ka Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.compower.pl 19.07.05, 17:18 Zdawalam matematyke i ide na uczelnie ekonomiczna, ale nie uwazam zeby sluszne bylo wprowadzanie majcy jako przedmiotu obowiazkowego ... Jesli ktos idzie na filologie po co ma spedzac dodatkowe godziny uczac sie rzeczy, z ktorych nie bedzie korzystal? ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jok Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: 80.51.250.* 20.07.05, 16:32 to samo możnaby powiedzieć o języku polskim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blizniac Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:24 Czyli, wnioskując z Twojego postu, szkoły wypuscily teraz tysiace absolwentow ktorzy, nie majac matury z matematyki,nie poradza sobie w zyciu i zdezorganizuja funkcjonowanie panstwa? Podstawy matematyki (te rzeczywiscie niezbedne) kazdy opanuje w szkole i wystarczy ze poswiadczy o tym ocena na swiadectwie szkolnym, po cholerę mieszać w to maturę? Sam mam 3 z matematyki, potrafię rozwiązac z niej maturę (sprawdzalem, ale nie na egzaminie maturalnym), powiem wiecej, zdalbym nawet mature z fizyki. Ale po jaką cholerę, powiedz? Prawda jest taka, że to stwarzanie niepotrzebnego zamieszania, uczniowie sami potrafią się ukierunkować i dobrać potrzebne sobie przedmioty, a jesli tak nie jest, to ta matura ich tego nauczy. I to jej podstawowa zaleta, gdy ja straci bedzie juz kompletnie do dupy. I nie uwazam ze zdawanie jeszcze dodatkowo matury z matematyki podniesie kwalifikacje naszego narodu... z nadmiaru pracy na innymi przedmiotami, kazdy, kto jej nie potrzebuje, bedzie ja olewal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: op Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.aster.pl 20.07.05, 11:32 Dzieci drogie pomyslcie. Matematyka to nie tylko wzory i zadania ale przede wszystkim LOGOCZNE MYŚLENIE,ŁĄCZENIE FAKTÓW. Takie sa wymogi uczelni, kazdej. Wiec jesli tego nie pojmujecie to chyba jestescie niedojrzali.Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blanko Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.chello.pl 19.07.05, 23:50 z tego co wiem, to zeby zdac do nasepnej klasy, trzeba miec conajmniej 2 z matematyki. ocena ta swiadczy o tym ze cos sie potrafi. zgadzam sie z jednym z interlokutorow, ze nie ma sensu aby ktos zainteresowany przedmiotami humanistycznymi musial powtarzac caly material przed matura, skoro znajmosc matematyki potwierdzil otrzymujac ocene pozytywna. lepiej niech poswieci sie swoim pasojm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tazza Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.daminet.pl / *.daminet.pl 20.07.05, 09:18 ma sens, zauważ że kiedyś matematyka była obowiązkowa... moja polonistka zawsze powtarzała, że skoro ona mogła zdać mature z matmy 9bo był to obowiązek) to znaczy że my mozemy nauczyc sie kilku reczy z np. polskiego. Sama mowila tez że matma jest niezbedna w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mus Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 14:31 Zauważ, że kiedyś były egzaminy na studia. Jak się chciało dostać na studia wszyscy byli traktowani równo. Teraz nie będą bo dodatkowe przedmioty będą musieli zdawać tylko humaniści. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OSZALELI! Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 17:20 PO CO MATEMATYKA? JAK KTOŚ CHCĘ, TO NIECH SIĘ UCZY. WYPCHAJCIE SIĘ TĄ SWOJĄ INTELIGENCJĄ LOGICZNĄ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 08:02 I BARDZO DOBRZE ZE BEDZIE MATMA MOZE DZIEKI TEMU W POLSCE BEDZIE MNIEJ JELOPOW !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa 19.07.05, 17:27 Jak dobrze, że mnie to ominęło! Są powody do mruczenia ;). Wątpię jednak, by ktokolwiek odważył się wprowadzić matematykę jako przedmiot obowiązkowy. Wróżyłoby to (przynajmniej w pierwszych latach) dalszy spadek zdawalności matury. Ja oblałabym na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.acn.waw.pl 20.07.05, 10:20 no to nie mow ze oblalabys na pewno tylko trzeba by bylo zaczac sie jej uczyc.na marne nauka nie pojdzie,to jest prawda ze rozwiazywanie problemow matematycznych uczy logicznego myslenia. a jka juz masz matme na maturze to moze i kierunek inny sobie wybierzesz potem;) za duzo lejących wode humanistów jest w polsce!! Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa 20.07.05, 14:26 Uffff na szczescie zdaje mature w 2007 :) ale na wszelki wypadek chodze do matematycznej klasy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.darkstar.pl 20.07.05, 15:36 Ja maturę będę zdawać dokładnie za 3 lata, czyli - rocznik 2008. O planach ministerstwa słyszałam już dawno - specjalnie mnie to nie martwi, bo i tak jestem (od września) na profilu mat-fiz, a w przyszłości matematykę będę zdawać prawdopodobnie na poziomie rozszerzonym, ale moim zdaniem projekt ten nie przyniesie nikomu korzyści. Ci, m. in. ja, którzy będą chcieli studiować matematykę, czy inne przedmioty ścisłe mogą mieć większy problem z dostaniem się na studia - bo jeśli uczelnie nie zmienią kryteriów i wymagać będą na tego typu kierunki, tzw. podstawy programowej, to wzrośnie konkurencja - wielu maturzystów może złożyć tam papiery, bo nic na tym nie stracą, a może uda im się "gdzieś" dostać. Humaniści także raczej niechętnie widzieliby matematykę na podstawie - mieliby o jeden przedmiot więcej, a przecież nie jest łatwo przygotować się do wosu, polskiego czy historii (wszyscy wiemy jakich szczegółowych infromacji wymagano nawet na podstawie w tym roku). A logiczne myślenie? Jest bardzo przydatne i o tym chyba każdy wie, ale czy matura jest konieczna, żeby sprawdzać jego poziom? Uczniom wystarczy chyba egzamin gimnazjalny, na którym trzeba wykazać się choćby podstawowymi wiadomościami ze wszystkich przedmiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropkenstein Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 15:42 a ja musze sie piep**** z polskim wole majce powinien byc i przedmiot humenistyczny i scisly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: MATURA 2008: MATEMATYKA obowiązkowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.05, 16:49 Jeśli nie jesteś polakiem możesz napisać do jakiegoś obrońcy praw człowieka, że uniemożliwia Ci się pisanie w języku ojczystym. Natomiast jeśli jesteś polakiem to nie rozumiem dlaczego nie miał(a)byś pisać w Naszym języku? Każdemu Polakowi wypada znać naszą pisownię, literaturę.. więc o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś