-
Witam serdecznie.Szukam jakiegoś ciekawego kierunku studiów,na którym dominowałaby nauka chemii i matematyki,natomiast jak najmniej przedmiotów związanych z fizyką.Czy ktoś z Was byłby w stanie mi coś podpowiedzieć? Byłabym ogromnie wdzięczna ponieważ rekrutacje na studia już się rozpoczęły a ja wciąż nie mam na siebie pomysłu.Pozdrawiam :)
-
Właśnie napisałam maturę i zastanawiam się jakie studia podjąć. Myślę o matematyce finansowej lub o finansach i rachunkowości (FiR). Niestety nie wiem jak z pracą po obu kierunkach. Czytając inne fora o podobnym temacie spotykałam się z opiniami, że FiR kończy dużo ludzi i rynek jest nimi "zapchany".. Czy kończąc matematykę finansową mam większe szanse na znalezienie pracy w branży finansowej? Myślę o posadzie analityka finansowego bądź księgowej. Jak pracodawcy patrzą na wykształcenie matema...
-
Witam. Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy osoba, która przerabiała w liceum matematykę na poziomie podstawowym poradzi sobie na tym kierunku?
-
Witam!!! Interesuje mnie matematyka i chciałbym studiować ten kierunek. Mam taki dylemet którą uczelnię wybrać. Jeżeli możecie mi coś doradzić na temat uczelni UMCS w Lublinie i UKSW w Wawie. Jeżeli studiujecie matematykę na tych uczelniach lub wasi znajomi proszę o pomoc!!!
-
Witam, jak wyglądają studia matematyki na Politechnice Krakowskiej?
Czy warto (chodzi mi o specjalność ekonomiczną )
Jak potem pracodawcy patrzą na dyplom PK? Mruczą coś, że to nie AGH lub UJ? Jak wyglądają perspektywy po tym kierunku?
-
Na jakie studia najlepiej isc po maturze z geografii i matematyki (oba rozszerzone)?
-
Planuję iść na PG. Nie wiem co wybrać, czy matematykę a potem jako specjalizację wybrać finansową, czy też wybrać zarządzanie inżynierskie po którym będę miała już inżyniera. Ciężki wybór, a czasu coraz mniej.. Liczę na waszą pomoc.
Aa! Myślałam też o zarządzaniu i inżynierii produkcji, lecz sama już nie wiem co wybrać. Ma być to przede wszystkim kierunek ścisły z [u]naciskiem[/u] głównie na matematykę i [u]znikomą [/u]ilością fizyki!
Czekam na wasze opinie ;)
Pozdrawiam.
-
Witam. Myślę o rozpoczęciu studiów na kierunku matematyka w ekonomii UJ.
Jakie perspektywy po nim będę miał? Łatwo będzie mi dostać się do finansów?
W jakich innych obszarach ewentualnie będę mógł znaleźć pracę?
Czy lepiej matme ale stosowaną lub połączoną z informatyką? Czy poprostu iść na studia czysto techniczne?
-
Powiedzcie mi czy wybierając się na kierunek o nazwie bhp czyli bezpieczeństwo i higiena pracy mogę spodziewać się że dosięgnie mnie tam magiczna królowa nauka zwana matematyką oraz przedmioty tzw ścisłe :) ? Jest to o tyle dla mnie ważne bo nie chciałbym się już nigdy spotkać z tym przedmiotem w mej edukacji :) ? A oprócz bhp zastanawiam się nad politologią :) a więc z góry dziękuje za sensowne odpowiedzi :)
-
hej,
kończę właśnie licencjat z matematyki i zastanawiam się nad wyborem dalszej ścieżki... Chyba mam za dużo możliwości i właśnie pojawił się problem :)
Słyszałem, że matematycy są coraz bardziej cenieni na rynku pracy, ale czy pracodawcy dobrze patrzą na osoby z takim wykształceniem? Czy nie wolą zatrudnić kogoś ukierunkowanego, po studiach ekonomicznych/informatycznych? Bo właśnie co do studiów magisterskich zastanawiam się nad statystyką / informatyką / matematyką finansową / finansa...
-
Witam
Chciałbym wybrać się w tym roku na studia licencjackie (zaoczne) w kierunku zarządzanie na Politechnice Warszawskiej. Moje pytanie dotyczy tego czy osoba mająca mało do czynienia z matematyką w liceum może sobie dać radę w tym kierunkiem na PW? Czy może pójść łatwiejszą drogą i wybrać zarządzanie na jakiejś prywatnej uczelni? Nie chciałbym odpaść po pierwszym semestrze więc proszę o poradę.
-
Dwa tygodnie temu zaczęłam studia informatyczne na UKSW. Nigdy nie uczyłam się matmy roz, ale z podstawy miałam 98% i dostałam się, chociaż studia informatyczne to nie jest moje marzenie i w ogóle mnie to nie interesuje.
Teraz głównie siedzimy nad powtórką z matmy i wymiękam, staram się, ale to klepanie wszystkiego na pamięć, bo nie rozumiem mechanizmu rozwiązywania zadań.
Czy ktoś po matmie pod ma szanse, by pokonać studia informatyczne
-
Jestem tegoroczna maturzystką. Od pewnego czasu zastanawiam się nad studiami w
Politechnice Lubelskiej na kierunku matematyka..
Chciałabym się dowiedzieć jak przebiega nauka na takim kierunku?
-
Studiuje ktoś na studiach technicznych? Jak wygląda tam matematyka? Słyszałem że są to zupełnie inne rzeczy niż w liceum. Od października się wybieram na studia techniczne.. jednak już trochę zapomniałem ,mature pisałem 2 lata temu..W klasie mat-fiz leciałem na trójach..Czy muszę zatem sobie wszystko przypominać czy są tam zupełnie nowe rzeczy i wszyscy zaczynają jakby od początku i mają równe szanse?
-
Witam wszystkich. Jestem tegorocznym maturzystą i chcę po szkole dalej studiować. Chciałem się dowiedzieć czy ciężko się dostać na Politechnikę Warszawską lub Uniwersytet Warszawski. Jestem dobry z matmy i po prostu ją lubię. Chciałbym właśnie ją studiować. Chcę się dowiedzieć czy mam jakieś szanse dostać się na wyżej wymienione uczelnie. Matmę podstawową napisałem na ponad 70 % , pisałem także rozszerzenie i tu jeśli dobrze pójdzie zdobyłem 40 %. Chciałem się dowiedzieć czy to wystarczy. Dzi...
-
Czym sie różni matematyk od inżyniera? Dlaczego studia ścisłe a
techniczne to nie to samo?
-
Czy matematyka w zastosowaniu z ekonomią daje większe możliwości niż
sama ekonomia? Odpowiedzcie bo jeżeli po matmie również nie ma pracy
to zastanowie sie nad kierunkami technicznymi.
-
duzo jest dziewczyn na matematyce na UJ ? i ogolnie jaka jest atmosfera ? ; )
-
Hej ,
czy mógłby ktoś napisać jak wyglądają pierwsze wykłady , ćwiczenia z
matematyki na studiach ?
Czy gość na początku tłumaczy co i jak czy od razu powinno się wiedzieć co nieco ?
Chodzi o to , że zaczynam studia na kierunku ochrona środowiska inżynieryjne
ale z matematyką nie miałem do czynienia już 5 lat.
Ogólnie w średniej nie miałem problemu z tym przedmiotem ale pozapominałem
wszystko.
Dodam , że nie są to studia na żadnej politechnice etc.
Pozdrawiam
-
Zastanawiam się intensywnie nad podjęciem studiów na tym kierunku. Interesuję
się ekonomią, finansami, statystyką, mam jednak wątpliwości odnośnie do
"czystej" ekonomii, czy FiRu - wolałabym coś bardziej konkretnego (nie
politechnika, inżynierem byłabym kompletnie do niczego).
Może znajdzie się ktoś, kto studiuje matematykę ekonomiczną, interesują mnie
zwłaszcza opinie osób z Uniwersytetu Gdańskiego.
Pytanie klasyczne - czy jest ciężko, duży "odsiew"? Radzę sobie z matematyką,
ale ...