karasia1 11.07.04, 14:41 Kto zna przepis na zawekowane ogorki, ktore po otwarciu tylko smietanke i juz mizeria??? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tess Re: Mizeria IP: *.telia.com 11.07.04, 21:04 ja zamrazam ogorki pokrojone juz jak na mizerje, po odmrozeniu na druszlaku/sicie woda obcieknie, dodaje smietane i nam smakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska Re: Mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.04, 21:45 mizeria to swieze ogorki, cienko pokrojone. Sol, pieprz i smietana z cukrem Lub winnej wersji bez cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Mizeria 12.07.04, 00:34 Czy mizeria musi być z ogórków? A może niby-mizeria powiedzmy z cukini lub z daikonu (biała rzodkiew)? P.s. W Ameryce często dodaje się do surówek ogórki pokrojone w plasterki po umyciu, ale nie obierane ze skórki. Odpowiedz Link Zgłoś
pueblocolorado Re: Mizeria 12.07.04, 05:46 ampolion napisał: > P.s. W Ameryce często dodaje się do surówek ogórki pokrojone w plasterki po > umyciu, ale nie obierane ze skórki. Moze dlatego, ze w Ameryce te ogorki jakos nie sa gorzkie. Mieszkam tu juz prawie 20 lat, a jeszcze nie spotkalam gorzkiego ogorka. Ciekawe. - Malgoska. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Mizeria 11.07.04, 22:29 Gość portalu: Tess napisał(a): > ja zamrazam ogorki > pokrojone juz jak na mizerje, ja takie mrozone lubie polaczone z kiszonymi i szczypiorkiem z winegretem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Mizeria IP: *.telia.com 11.07.04, 22:35 **janiolka a wiesz?? jako ciekawostke Ci napisze, ze kisze rowniez ogorki w plasterkach.... bed musial sprobowac Twojej recepty.... Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Mizeria 12.07.04, 13:45 Gość portalu: Tess napisał(a): > jako ciekawostke Ci napisze, > ze kisze rowniez ogorki w plasterkach.... to rzeczywiscie dla mnie ciekawostka. a nie rozmiekaja za bardzo przy tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pinia Re: Mizeria IP: 213.76.130.* 12.07.04, 14:48 jest na to specjalny przepis, mam w domu -tzw.sałatka po zydowsku...pycha!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Mizeria IP: *.bb.online.no 13.07.04, 00:46 Prosze uprzejmie podac przepis!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Mizeria IP: *.telia.com 13.07.04, 01:17 **janiolka nie ,nie rozmiekaja,sa fajniunie jedrne.... ale to tez zalezy od ogorkow, jednego roku byly przyslowiowe"kapcie" mozesz sprbobowac na jednym sloiczku...czy przypadnie do smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
janiolka Re: Mizeria 13.07.04, 08:51 pewnie, ze sprobuje :) nie obierasz ich prawda? i grubosc plasterkow taka mizeriowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tess Re: Mizeria IP: *.telia.com 13.07.04, 11:53 **Janiolk nie,nie obieram, plasterki troszke grubsze niz na mizerie, swietnie pasuja na chlebek z pasztetem lub z samym maslem i kiszony plasterek. mozesz pozniej napisac, jakie mials wrazenie smakowe i czy Ci pasuje taka forma kiszenia. Odpowiedz Link Zgłoś