Dodaj do ulubionych

Jak robicie mizerię?????????

13.04.07, 17:26
Ja do ogórków dodaję, cebulkę, śmietane lub jogurt naturalny, sól, pieprz, troszkę octu ewentualnie koperek...... Moja teściowa daje samą śmietanę i troszke soli uważa ze to starczy. I za każdym razem mamy ogórkową dyskusje w trakcie obiadu.
Obserwuj wątek
    • winoczerwone Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 17:45
      jogurt i dużo koperku, to ulubiona wersja
      i oprócz przypraw, które wymienilaś, troche cukru
      • aga1506 Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 17:48
        No właśnie o cukrze zapomniałam a również dodaję. To chyba najlepsza wersja mizerii :)
    • Gość: Matylda Re: Jak robicie mizerię????????? IP: 85.112.196.* 13.04.07, 17:51
      Mizeria to ogórki pokrojone w plasterki, sól i śmietana, najwyżej jeszcze
      pieprz albo zamiast soli cukier, jak kto lubi. Jeśli się do tego doda inne
      warzywa, przyprawy to będzie bardzo dobre ale to już nie mizeria, niestety ale
      jakas surówka z ogórkami.
      • Gość: Marta50 Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.pools.arcor-ip.net 14.04.07, 21:50

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Matylda napisał(a):

> Mizeria to ogórki pokrojone w plasterki, sól i śmietana, najwyżej jeszcze
        > pieprz albo zamiast soli cukier, jak kto lubi. Jeśli się do tego doda inne
        > warzywa, przyprawy to będzie bardzo dobre ale to już nie mizeria, niestety ale
        > jakas surówka z ogórkami.
        A co jest mizeria?
    • agafka1988 Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 18:15
      Ja jeszczedo tego co wy dodaje troszke cytryny, zeby za slodko nie bylo ;]
      • Gość: pamana Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.dialog.net.pl 13.04.07, 18:18
        Ogorki w plastry pokroic lub zetrzec ,posolici odstawic az puszcza sok.
        odcisnac zalac smietana gesta ,pieprz i cyrtyna.
        p.
    • ilekobietamalat Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 18:27
      posolic ogorki,odcisnac,jogurt z cukrem i ogromna iloscia pieprzu i wsio. poza
      tym, smakuje mi robiona tylko wlasnymi rekami;) wszelkie inne, nawet mamusi czy
      babci sa dla mnie niejadalne:)
      • dorota.be Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 18:52
        Nie tak dawno przerabialiśmy juz ten sam watek.
        Wyłowiłam z niego ciekawy pomysł i od tamtej pory tak robie.Sol pieprz,ocet
        i szczypiorek zmiksowany z gęsta śmietaną.......mizeria w zielonym sosie.
        Tylko uwaga,nie przesadzcie z ilościa szypiorku,bo smietana robi sie gorzka.
        • loganmylove Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 20:38
          Zwykle-ogórki w plasterki, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny. Opcjonalnie-
          koper. Nie używam śmietany tylko jogurtu naturalnego.
      • jagoda85 Re: Jak robicie mizerię????????? 14.04.07, 12:51
        Blee, nie znoszę mizerii z odciśnietymi ogórkami. Są dla mnie nie do przyjęcia,
        dla mnie muszą być jędrne i kruche. Mizerię robię tuż przed podaniem; pokrojone
        w talarki ogórki, dodaję trochę cytryny lub octu winnego, troszkę cukru, cebule
        drobno pokrojoną, ząbek czosnku, zioła suszone moje ulubione, natkę pietruszki,
        sól, pieprz i dobrą oliwę, nic więcej, żadnych jogurtów i żadnej śmietany.
    • Gość: zołza Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.skranetcan.pl 13.04.07, 21:26
      ogórki w plasterki, sól, zostawić, odcisnąć, ząbek czosnku (przez praskę),
      cukier, ocet, dużo pieprzu, gęsta kwaśna śmietana, może być koperek ale wtedy
      bez czosnku bo zabija smak i zapach koperku.
    • ampolion Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 21:57
      Tylko krojone, w plasterkach. Nie tylko śmietana, może być także ocet
      (cytryna), sól, pieprz, odrobina cukru.
    • krystyna-maria Re: Jak robicie mizerię????????? 13.04.07, 22:16
      Ocet do mizerii to "zbrodnia". Ogórek,cebulka,gęsta śmietana,sól,pieprz,
      (ew.koperek ).
      Ale ja jestem "starej daty".
      Pozdrawiam.
      • Gość: ja Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.07, 00:04
        tez tak miałam, ale doceniłam inny smak, bez cebuli, o ciekawszym aromacie.
        Polecam, wsio normalnie , o cebuli zapomnij , wez za to cytryne, cukier zamiast
        pieprzu . Mozna dodać koperku .Pachnąco,lekko, wiosennie, mniam. Zapomniałam o
        mizerii z cebula, szkoda mi ogórkowego aromatu.
        • Gość: marbor1 Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.npgo.pl 14.04.07, 20:11
          Tak jak Jagoda, tuż przed podaniem, solę pieprzę, trochę cukru i sok z cytryny.
          Jeszcze posiekany koperek lub natka pietruszki. Nigdy nie odciskam soku, cały
          aromat z ogórków się wtedy wylewa.
          Pytanie, dlaczego odciskacie sok??
          • asiak44 Re: Jak robicie mizerię????????? 15.04.07, 15:59
            jadłam ostatnio ogórki starkowane na tarce o duzych oczkach, smietana, koperek,
            sól, pieprz, cukier i trochę majonezu - bardzo smaczne
      • Gość: jackk3 Re: Jak robicie mizerię????????? IP: *.ptr.terago.ca 16.04.07, 16:59
        Tez uwielbiam mizerie bez smietany. Dobrze jest 'wykroic' srodek ogorka z
        pestkami, mizeria bedzie mniej wodnista.
        Pzdr
    • mroofka2 Re: Jak robicie mizerię????????? 16.04.07, 01:18
      robię tak jak ty;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka