11.07.07, 23:34
Jak robicie mizerie do sloikow,zeby nadawala sie na zime ze smietana?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: mizeria 12.07.07, 08:29
      Młode ogórki po umyciu obrać i pokroić w niezbyt cienkie talarki. Przygotować
      roztwór kwasku cytrynowego: na 1/2 szkl. przegotowanej wody 1 łyżeczkę kwasku.
    • Gość: emeryt601 Re: mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 11:26
      ani mrozonka,ani słoikowa konserwa nie załatwią sprawy. Obie technologie
      zmieniaja konsystencję i smak. Po mrożeniu ogórki robia się kapciowate,po
      obróbce termicznej jeszcze gorsze. Po kwaszeniu to już nie jest mizeria.
      Jedynym rozwiązaniem jest solenie.Solimy gruba sola kamienną w jakimkolwiek
      naczyniu,byle nie plastikowym i w nie obitym. Zasada prosta-sól,ogórki
      poszatkowane,sól i tak do samej góry. Na wierzchu sól,tyle by przykryła.
      Naczynie obwiązać szmatką i po robocie. Zimą zdejmujemy wierzchnia
      skorupkę,wyjmujemy trochę ogórków z solanki i na durszlaku pod wodę,zimna i
      bieżącą. Po kilkunastu minutach robimy z nich mizerię. Sa świeże,pachnące i
      jędrne. Tak samo można solic grzyby
      • jagoda85 Re: mizeria 15.07.07, 12:19
        Robię dokładnie tak samo, tyle, że wkładam ogórki do słoików typu twist, sypię
        dużo soli kamiennej, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Zimą mozesz zrobić jak
        chcesz, albo z oliwą jak ja, albo ze śmietaną. Z grzybami nie próbowałam, ale
        jeśli tylko w tym roku dopiszą grzyby napewno spróbuję tak zrobić.
      • jagoda85 Re: mizeria 16.07.07, 17:57
        Do czego używasz potem solonych grzybów?
    • Gość: marysia996 Re: mizeria IP: *.telkonet.pl 15.07.07, 12:46
      To solenie jest chyba niezłe. Tylko powiedzcie - mieszkam w bloku - piwnice są
      raczj ciepłe - przechowają się ogórki w takich warunkach?
      • jagoda85 Re: mizeria 15.07.07, 12:54
        Spokojnie przechowasz cała zimę, ja też mam ciepłą piwnicę. Sól jest świetnym
        naturalnym koserwantem. Musisz tylko pamietać, żeby na samej górze ogórków, dać
        taką ilość soli, żeby dokładnie zakryła ogórki. Ja to robię zazwyczaj w 1/2
        litrowym słoiku. Wkładam posolone trochę ogórki, ubijam łyżką, wsypuję na to 2
        łyżki soli, nakładam dalsze ogórki i zasypuję dokładnie solą, mogą to być np 3-
        4 łyżki soli.
    • Gość: marysia996 Re: mizeria IP: *.telkonet.pl 15.07.07, 13:03
      Dzięki - zrobię tak jak polecasz.
      • Gość: emeryt601 Re: mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 08:55
        każdy sposób przechowywania jest dobry,ale zakrętki od słoików twist lubią sobie
        zardzewieć i ciut brzydko to wygląda. Poza tym słoiki są niewielkie,a soli nie
        jemy. Moze byc za mało na jeden obiad jeden słoik. Szmatka zacisnięta gumką
        jest bezpieczniejsza. Poza tym ja nie ugniatam ogórków,przez co po odsoleniu
        maja idealny kształt plasterka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka