ireczek16 11.07.07, 23:34 Jak robicie mizerie do sloikow,zeby nadawala sie na zime ze smietana? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: mizeria 12.07.07, 08:29 Młode ogórki po umyciu obrać i pokroić w niezbyt cienkie talarki. Przygotować roztwór kwasku cytrynowego: na 1/2 szkl. przegotowanej wody 1 łyżeczkę kwasku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt601 Re: mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.07, 11:26 ani mrozonka,ani słoikowa konserwa nie załatwią sprawy. Obie technologie zmieniaja konsystencję i smak. Po mrożeniu ogórki robia się kapciowate,po obróbce termicznej jeszcze gorsze. Po kwaszeniu to już nie jest mizeria. Jedynym rozwiązaniem jest solenie.Solimy gruba sola kamienną w jakimkolwiek naczyniu,byle nie plastikowym i w nie obitym. Zasada prosta-sól,ogórki poszatkowane,sól i tak do samej góry. Na wierzchu sól,tyle by przykryła. Naczynie obwiązać szmatką i po robocie. Zimą zdejmujemy wierzchnia skorupkę,wyjmujemy trochę ogórków z solanki i na durszlaku pod wodę,zimna i bieżącą. Po kilkunastu minutach robimy z nich mizerię. Sa świeże,pachnące i jędrne. Tak samo można solic grzyby Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: mizeria 15.07.07, 12:19 Robię dokładnie tak samo, tyle, że wkładam ogórki do słoików typu twist, sypię dużo soli kamiennej, zakręcam i wynoszę do piwnicy. Zimą mozesz zrobić jak chcesz, albo z oliwą jak ja, albo ze śmietaną. Z grzybami nie próbowałam, ale jeśli tylko w tym roku dopiszą grzyby napewno spróbuję tak zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia996 Re: mizeria IP: *.telkonet.pl 15.07.07, 12:46 To solenie jest chyba niezłe. Tylko powiedzcie - mieszkam w bloku - piwnice są raczj ciepłe - przechowają się ogórki w takich warunkach? Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: mizeria 15.07.07, 12:54 Spokojnie przechowasz cała zimę, ja też mam ciepłą piwnicę. Sól jest świetnym naturalnym koserwantem. Musisz tylko pamietać, żeby na samej górze ogórków, dać taką ilość soli, żeby dokładnie zakryła ogórki. Ja to robię zazwyczaj w 1/2 litrowym słoiku. Wkładam posolone trochę ogórki, ubijam łyżką, wsypuję na to 2 łyżki soli, nakładam dalsze ogórki i zasypuję dokładnie solą, mogą to być np 3- 4 łyżki soli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marysia996 Re: mizeria IP: *.telkonet.pl 15.07.07, 13:03 Dzięki - zrobię tak jak polecasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt601 Re: mizeria IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 08:55 każdy sposób przechowywania jest dobry,ale zakrętki od słoików twist lubią sobie zardzewieć i ciut brzydko to wygląda. Poza tym słoiki są niewielkie,a soli nie jemy. Moze byc za mało na jeden obiad jeden słoik. Szmatka zacisnięta gumką jest bezpieczniejsza. Poza tym ja nie ugniatam ogórków,przez co po odsoleniu maja idealny kształt plasterka Odpowiedz Link Zgłoś