Dodaj do ulubionych

jak robicie mizerię?

IP: *.ryder.krakow.pl 22.11.04, 14:07
No właśnie, jak? Ja np kroję ogórka w plasterki, a moja teściowa ściera go na
tarce z grubymi oczkami. Jak przyprawiacie? Na słodko, ostro?
Obserwuj wątek
    • Gość: Opty Re: jak robicie mizerię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:29
      Najbardziej typowo tzn. ścieram na tarce (plasterki) + sól ziołowa + pieprz +
      śmietana (9%). I tyle- zwykła proza.
      Pozdr.
      • Gość: siostraheli Re: jak robicie mizerię? IP: 62.29.136.* 22.11.04, 14:31
        a ja z czosnkiem, oliwa, cukrem, pieprze i octem cydrowym, na ostro-slodko-
        kwasno.
    • emka_1 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 14:38
      plastry grube - tak ze 3 mm, cukier, pieprz czarny - dużo, ocet winny.
    • Gość: bazylka Re: jak robicie mizerię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:42
      a ja jakoś nie lubię mizerii i robię rzadko
      jesli już to koniecznie na plastry, żeby nie było ogórkowego błota i koniecznie
      na słono
      chyba przeszkadza mi koncepcja śmietanowej zupy w roli surówki, bo przecież
      tzatziki (czyli było nie było jakąś formę mizerii ;-) lubię
      częściej jadamy "mizerię" z pomidorów w duże ćwiartki doprawionych tak, jak
      ogórki - to patent mojego wyjadacza i on to uwielbia
    • Gość: bynight Re: jak robicie mizerię? IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.04, 14:42
      A ja kroje ogurasa na plastry, sole go i cukrze, po chwili odciskam (jak pusci
      wode), dodaje cebule i jogurt zmieszany z pieprzem i cukrem. (pieprzu sporo,
      cukru tyle, zeby bylo czuc, ze jest odrobine slodkie)
    • maniaczytania Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 14:59
      ogorki w pol lub cwierc plasterki, smietana + ocet + cukier, troszeczke soli i
      pieprzu
      • Gość: agma Re: jak robicie mizerię? IP: 83.144.122.* 22.11.04, 15:09
        kroje w plasterki dosc grube (nie lubie takich cieniutkich, przezroczystych),
        dodaje sol, pieprz ziolowy, lekka smietane lub smietane wymieszana z jogurtem i
        obowiazkowo koperek.
      • Gość: Cynamoon Re: jak robicie mizerię? IP: *.it-net.pl 22.11.04, 15:10
        Uwielbiam mizerie!
        Kroje w plasterki, ze 3 mm, dodaje cebulke w drobna kostke, smietane (czesciej
        kefir), sol i duuuzo pieprzu czarnego grubozmielonego.
        Czasem jeszcze suszonej bazylii lub troche sosu chilii.
    • xkropka Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 15:08
      W plasterki, ze śmietaną na słono i gęsto i z pieprzem ziołowym. Ale mój M.
      dopomina się z kefirem na rzadko :( - jakoś też nie mam przekonania do surówki
      w formie zupy.
    • Gość: mewa Re: jak robicie mizerię? IP: *.crowley.pl 22.11.04, 15:17
      Ścieram na grubej tarce i po chwili odciskam wodę. Osobno robię sos - dwa ząbki
      czosnku przez praskę + łyżeczka octu + łyżeczka cukru+ jogurt lub śmietana. Sól
      i pieprz. Tak się w mojej rodzinie robiło od lat wioelu i mizeria bez czosnku
      po prostu mi nie smakuje.
      Pozdrawiam :-)
    • bartoszcze Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 15:29
      Na tarce w plasterki, i koniecznie starty lub rozgnieciony czosnek (ale nie
      tyle, żeby zaraz tzatziki wyszły).
      Oryginalna wyszła z suszoną miętą:)
    • tuti jedyny słuszny przepis na mizerie;) 22.11.04, 15:54
      którym dogadzam tacie(pamieta taka mizerie z czasow dziecinstwa podobno-robie
      wg jego sugestii): ogorki troche skosnie na plasterki, do miseczki, sole sporo i
      skrapiam octem, uciskam widelcem, odstawiam az puszcza sok, kilka(nascie)minut,
      odlewam sok, dodaje gęstej smietany+pieprz
      i zajadamy sie z tata
      a mamie robie ogorki ze smietana(bo ona lubi chrupiące)i ostentacyjnie nie
      nazywam ich mizeria:)))
      • Gość: nana Re: jedyny słuszny przepis na mizerie;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:01
        ogórek scieram na tarce solę, zostawiam 15 minut żeby ogórki puściły sok,
        poźniej odcisnięte z nadmaru wody dodaję do jogurtu naturalnego i wyciskam
        ząbek czosnku plus przyprawa do tzatzlików kotanyi
        mieszam-pyyycha!
    • Gość: Hanna Re: jak robicie mizerię? IP: 64.213.237.* 22.11.04, 16:08
      A ja robie najtradycyjniej jak mozna-na tarce,sole ,pieprze i dodaje bardzo
      gestej smietany. Ale robie tez wariacje: kroje nozem na plasterki grube, dodaje
      drobno starta cebule(lub zielona), i posiekane pomidore-znow sol i pieprze,
      oraz gesta smietana. Nie wyobrazam sobie schabowego czy zrazow bez mizerii.
    • Gość: jacek1f Re: jak robicie mizerię? IP: 81.210.22.* 22.11.04, 16:45
      U nas jest podział na słodkich i słonych mizeraków, więc do klasyki : plastry
      grubsze niż cieńsze daję śmietanę, a potem na stole jedni słodzą sobie lekko z
      wierzchu, a reszta soli i pieprzy. Pełna wolność. A ja polecam "dziwne"
      pomidory: grube plastry w głębokim talerzu. Na każdy plaster sól, pieprz i
      cukier(!), potem nakapać na każdy po kilka kropli octu. I do lodówki na
      godzine... mniam, świetny zestaw smakowy.
      Smacznego
    • wanilka77 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 16:48
      ogórki na plasterki, solę i odstawiam, żeby puściły sok. śmietanę mieszam z
      pieprzem i odrobiną cukru, odciskam sok z ogórków, dodaję śmietanę, trochę soku
      z cytryny i czasami koperek
      • eirinn Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:21
        W życiu nie odciskam, bo nie lubię szmatek :(, ogórek ma chrupać, więc mizerię
        robię na ostatnią chwilę + gęsta śmietana + sól + duuużo pieprzu + koperek.
        • cat-lover Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:26
          Ogorki w plasterkach sole, pieprze, daje sok z cytryny, troche chudej, kwasnej
          smietany. Robie na chwile przed, zeby sie ciut przegryzlo, ale nie za
          bardzo/tzn. zanim wydzieli sie woda/.
        • thiessa Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 23:49
          Eirinn mi tez nie przyszloby do glowy, zeby z ogrokow zrobic szmate, dlatego
          kroje w plastry na ostatnia chwile tak jak Ty, dodaje sol, duzo czarnego
          pieprzu, smietane cebule i koperek.
    • marghe_72 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:25
      Ogórek w plasterki + sporo czosnku + jogurt.. przyprawy itp
      m.
      • tekisk ale... dlaczego odlewacie sok ? 22.11.04, 21:54
        • tekisk Re: ale... dlaczego odlewacie sok ? 22.11.04, 22:02
          Moja córka ucząc się w Technikum Gastronomicznym , zawsze mówiła , że surówka
          powinna mieć turgor . Czyli , powinno się sporządzać je przed samym podaniem
          i powinny być chrupiące , a nie szmaciate .
    • ampolion Re: jak robicie mizerię? Na zielono? 22.11.04, 23:46
      Jakoś nikt nie wspomina o obieraniu ogórków - czy to aż tak oczywiste? W
      Stanach często jada się pokrojone ogórki ze skórką w rozmaitych surówkach, ale
      nie powiem w mizerii bo tej nie znają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka