Gość: Qcharzowa IP: *.ryder.krakow.pl 22.11.04, 14:07 No właśnie, jak? Ja np kroję ogórka w plasterki, a moja teściowa ściera go na tarce z grubymi oczkami. Jak przyprawiacie? Na słodko, ostro? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Opty Re: jak robicie mizerię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:29 Najbardziej typowo tzn. ścieram na tarce (plasterki) + sól ziołowa + pieprz + śmietana (9%). I tyle- zwykła proza. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siostraheli Re: jak robicie mizerię? IP: 62.29.136.* 22.11.04, 14:31 a ja z czosnkiem, oliwa, cukrem, pieprze i octem cydrowym, na ostro-slodko- kwasno. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 14:38 plastry grube - tak ze 3 mm, cukier, pieprz czarny - dużo, ocet winny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: jak robicie mizerię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 14:42 a ja jakoś nie lubię mizerii i robię rzadko jesli już to koniecznie na plastry, żeby nie było ogórkowego błota i koniecznie na słono chyba przeszkadza mi koncepcja śmietanowej zupy w roli surówki, bo przecież tzatziki (czyli było nie było jakąś formę mizerii ;-) lubię częściej jadamy "mizerię" z pomidorów w duże ćwiartki doprawionych tak, jak ogórki - to patent mojego wyjadacza i on to uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bynight Re: jak robicie mizerię? IP: *.dip.t-dialin.net 22.11.04, 14:42 A ja kroje ogurasa na plastry, sole go i cukrze, po chwili odciskam (jak pusci wode), dodaje cebule i jogurt zmieszany z pieprzem i cukrem. (pieprzu sporo, cukru tyle, zeby bylo czuc, ze jest odrobine slodkie) Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 14:59 ogorki w pol lub cwierc plasterki, smietana + ocet + cukier, troszeczke soli i pieprzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agma Re: jak robicie mizerię? IP: 83.144.122.* 22.11.04, 15:09 kroje w plasterki dosc grube (nie lubie takich cieniutkich, przezroczystych), dodaje sol, pieprz ziolowy, lekka smietane lub smietane wymieszana z jogurtem i obowiazkowo koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: jak robicie mizerię? IP: *.it-net.pl 22.11.04, 15:10 Uwielbiam mizerie! Kroje w plasterki, ze 3 mm, dodaje cebulke w drobna kostke, smietane (czesciej kefir), sol i duuuzo pieprzu czarnego grubozmielonego. Czasem jeszcze suszonej bazylii lub troche sosu chilii. Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 15:08 W plasterki, ze śmietaną na słono i gęsto i z pieprzem ziołowym. Ale mój M. dopomina się z kefirem na rzadko :( - jakoś też nie mam przekonania do surówki w formie zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mewa Re: jak robicie mizerię? IP: *.crowley.pl 22.11.04, 15:17 Ścieram na grubej tarce i po chwili odciskam wodę. Osobno robię sos - dwa ząbki czosnku przez praskę + łyżeczka octu + łyżeczka cukru+ jogurt lub śmietana. Sól i pieprz. Tak się w mojej rodzinie robiło od lat wioelu i mizeria bez czosnku po prostu mi nie smakuje. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszcze Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 15:29 Na tarce w plasterki, i koniecznie starty lub rozgnieciony czosnek (ale nie tyle, żeby zaraz tzatziki wyszły). Oryginalna wyszła z suszoną miętą:) Odpowiedz Link Zgłoś
tuti jedyny słuszny przepis na mizerie;) 22.11.04, 15:54 którym dogadzam tacie(pamieta taka mizerie z czasow dziecinstwa podobno-robie wg jego sugestii): ogorki troche skosnie na plasterki, do miseczki, sole sporo i skrapiam octem, uciskam widelcem, odstawiam az puszcza sok, kilka(nascie)minut, odlewam sok, dodaje gęstej smietany+pieprz i zajadamy sie z tata a mamie robie ogorki ze smietana(bo ona lubi chrupiące)i ostentacyjnie nie nazywam ich mizeria:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: jedyny słuszny przepis na mizerie;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 16:01 ogórek scieram na tarce solę, zostawiam 15 minut żeby ogórki puściły sok, poźniej odcisnięte z nadmaru wody dodaję do jogurtu naturalnego i wyciskam ząbek czosnku plus przyprawa do tzatzlików kotanyi mieszam-pyyycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: jak robicie mizerię? IP: 64.213.237.* 22.11.04, 16:08 A ja robie najtradycyjniej jak mozna-na tarce,sole ,pieprze i dodaje bardzo gestej smietany. Ale robie tez wariacje: kroje nozem na plasterki grube, dodaje drobno starta cebule(lub zielona), i posiekane pomidore-znow sol i pieprze, oraz gesta smietana. Nie wyobrazam sobie schabowego czy zrazow bez mizerii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek1f Re: jak robicie mizerię? IP: 81.210.22.* 22.11.04, 16:45 U nas jest podział na słodkich i słonych mizeraków, więc do klasyki : plastry grubsze niż cieńsze daję śmietanę, a potem na stole jedni słodzą sobie lekko z wierzchu, a reszta soli i pieprzy. Pełna wolność. A ja polecam "dziwne" pomidory: grube plastry w głębokim talerzu. Na każdy plaster sól, pieprz i cukier(!), potem nakapać na każdy po kilka kropli octu. I do lodówki na godzine... mniam, świetny zestaw smakowy. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
wanilka77 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 16:48 ogórki na plasterki, solę i odstawiam, żeby puściły sok. śmietanę mieszam z pieprzem i odrobiną cukru, odciskam sok z ogórków, dodaję śmietanę, trochę soku z cytryny i czasami koperek Odpowiedz Link Zgłoś
eirinn Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:21 W życiu nie odciskam, bo nie lubię szmatek :(, ogórek ma chrupać, więc mizerię robię na ostatnią chwilę + gęsta śmietana + sól + duuużo pieprzu + koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:26 Ogorki w plasterkach sole, pieprze, daje sok z cytryny, troche chudej, kwasnej smietany. Robie na chwile przed, zeby sie ciut przegryzlo, ale nie za bardzo/tzn. zanim wydzieli sie woda/. Odpowiedz Link Zgłoś
thiessa Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 23:49 Eirinn mi tez nie przyszloby do glowy, zeby z ogrokow zrobic szmate, dlatego kroje w plastry na ostatnia chwile tak jak Ty, dodaje sol, duzo czarnego pieprzu, smietane cebule i koperek. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: jak robicie mizerię? 22.11.04, 21:25 Ogórek w plasterki + sporo czosnku + jogurt.. przyprawy itp m. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: ale... dlaczego odlewacie sok ? 22.11.04, 22:02 Moja córka ucząc się w Technikum Gastronomicznym , zawsze mówiła , że surówka powinna mieć turgor . Czyli , powinno się sporządzać je przed samym podaniem i powinny być chrupiące , a nie szmaciate . Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jak robicie mizerię? Na zielono? 22.11.04, 23:46 Jakoś nikt nie wspomina o obieraniu ogórków - czy to aż tak oczywiste? W Stanach często jada się pokrojone ogórki ze skórką w rozmaitych surówkach, ale nie powiem w mizerii bo tej nie znają. Odpowiedz Link Zgłoś