Forum eDziecko edziecko Niemowlę
ZMIEŃ
      moda

moda

(10 wyników)
    • Czy nie uważacie, że teraz panuje jakaś dziwna moda na neurologów i rehabilitantów? Czy to normalne, że 10-miesięczne dziecko, które nie raczkuje i nie staje wysyłać od razu do neurologa? Czy to już duże opóźnienie? Czy można dać dziecku spokój i możliwość rozwoju swoim tempem? Za czasów, gdy my byłyśmy w pieluchach, nie było takiego szału i jakoś chodzimy. Ja zaczęłam chodzić, gdy miałam 20 m-cy, chyba nie raczkowałam a teraz jestem normalnie rozwiniętą pod względem fizycznym osobą (z ...
    • Drogie mamy na forum "Rehabilitacja dzieci" naczytałam się (trochę) o wzmożonym napięciu mięsni i potrzebie rehabilitacji. Jestem teraz mocno przerażona czy zachowanie mojej 2,5 miesięcznej córci podchodzi już pod wzmożone napięcie mięsni czy też jej zachowanie jest wynikiem indywidualnego rozwoju. W pewnym momencie doszłąm do wniosku że stało się to powszechnym problemem u dzieci a może nastała teraz taka moda aby chodzić z dzieckiem na rehabilitację. Po prostu nie wiem. W zwi...
    • Czy nie jest trochę tak, że w Polsce zapanowała moda na wzmożone napięcie mięśniowe u maluszków?? Mieszkam aktualnie w Stanach, mam 4 miesięczną córkę. Ostatnio napisałam na forum, że moja mała nie podnosi się na przedramionkach lżąc w pozycji na brzuszku. Otrzymałam odpowiedź, że to z pewnością WNM. Zainteresowałam się tym, poczytałam w internecie i co się okazało, że strasznie jest dużo przypaków WNM. Natychmiast poszłam do pediatry i tu w Stanach (NY) nie znane jest pojęcie WNM...
    • Rehabilitujemy się. Z powodu wnm które zdiagnozował lekarz a którego nie widzi rehabilitant :). Szczegółowy powód skierowania na rehabilitację: mała ma 9 miesięcy i sama jeszcze nie usiądzie. Fajna rehabilitantka pokazała pielęgnację dziecka i stwierdziła że drobne zmiany w dotychczasowej wszystko powinny załatwić. W rozmowie stwierdziła że teraz dla pewności/mody wszystkie dzieci osiągające umiejętności w czasie "szerokiej normy ale poniżej przeciętnej" (czyli najzupełniej bez żadnych ...
    • Czy wierzycie, ze Waszemu dziecku jest cieplo, jesli ma lodowate raczki i stopki, choc ilosc warst ubrania wydaje sie byc odpowiednia? Wiem wiem, krazenie u niemowlat itd, ale przyznam, ze z trudem przychodzi mi nie zakladanie dodatkowego sweterka. Ostatnio nawet zakladam i zaczynam nie przejmowac sie moda na im cieniej, tym lepiej ;) A Wy jak poznajecie, ze dziecku jest zimno?
    • chcialam zrobic prezent chrzesniakowi mojego meza i kupilam mu taki fajny chodzik na koleczkach,nie wiem jak to sie dokladnie nazywa,taki co sie wsadza maluszka do srodka i on dotyka nozkami do podlogi i jezdzi sobie poki nie zacznie chodzic.Niestety okazalo sie ze juz maja:-((i nie wiem co mam teraz zrobic oddac do sklepu(mam paragon,nie bedzie problemow)czy zostawic sobie,planujemy wkrotce miec dzidziusia,wiec przyda sie jak znalazl.Ale podobno to przynosi pecha,kupowac rzeczy j...
    • Drogie mamy od wczopraj uczę mojego synka usypiać samodzielnie mam ciezką noc za sobą ale myślałam że będzie gożej bo do tej pory zasypiał tylko lulany na rękach.Po wielu prubach w nocy zasypiał wreszcie ale i tak budził sie co 2 godziny. Do tej pory karmiłam go moim mlekiem ale przez butelkę za każdym przebudzeniem. Jak teraz powinnam go karmić gdy stosuję metodę zaklinaczki. Czy całkowite wyeliminowanie karmienia w nocy u dziecka 3,5 miesięcznego jest właściwe? Proszę odpowiedzcie
    • może któraś z Was sie orientuje? Jeśli dziecko nie jest rehabilitowane? Jakie tak wogóle symptomy powinny zaniepokoić mamę? Jak zachwouje sie dziecko z wzmożonym napięciem?
    • mam zalecenie na ćwiczenia z dzieckiem, ale tak przy tym płacze że nie robię tego (bardzo rzadko). ma stwierdzone napięcie mięśniowe - objawia sie tym że przy leżeniu na brzuchu szybko odwraca sie na plecy i rączki odchyla w tył - czy to zaniedbane może być przyczyną złego rozwoju? pozdro
    • Mój niespełna miesięczny synek czasem strasznie się pręży i wygina. Zwykle do tyłu. Wygląda to tak, jakby chciał zobaczyć coś za swoją głową. Czasem zwija się też w pałąk. Czy to normalne? Joanna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się