Forum Kultura Książki Książki
ZMIEŃ
      moskwa

moskwa

(8 wyników)
    • Hej, jestem maniaczka "Mistrza i Malgorzaty",czesciowa chyba przez te Moskwe w tle. Znacie jakies inne utwory z tym niepowtarzalnym klimatem?
    • Wreszcie przeczytałam!!!! A nosiłam sie z tym zamiarem od paru lat. Zaczyan sie zabawnie. Wręcz komicznie. A taki zaskakijący koniec. Ta ksiażka szokuje, zapada w pamięć, robi piorunujące wrazenie. Koniec jest tak przerażający, że przez pare dni po lekturze jeszcze bałam sie chodzić wieczorem p ulicy. A jakie są wasze wrażenia po przeczytaniu tej ksiażki???
    • Od dawna poszukuję książki "Moskwa, Pietuszki" Jerofiejewa. Chodzi mi jednak o szczególne wydanie - z drugiego obiegu, w przekładzie o ile pamiętam Niny Karsov i Szymona Szlechtera, zdaje się, że miało białą okładkę bez żadnych ozdobników. Inne wydania mam. Jeżeli ktokolwiek gotów by był odstąpić, czekam na wiadomość. Mój adres: tdctdc@poczta.wp.pl, lub za pośrednictwem Forum
    • Chciałabym wiedzieć, czy ktoś jeszcze zna, czyta, a może nawet lubi tego pisarza? Dla mnie to odkrycie roku (ale może starczy na dłużej ;-) ). Świat pokazany przez Płatonowa, jego bohaterowie i język powieści łączą się w bardzo oryginalną całość - nie widziałam niczego podobnego wcześniej. Czytałam dotąd tylko "Czewengur" i "Wykop" (org."Kotłowan"), na pewno poczytam więcej. Co prawda między jedną a drugą książką Płatonowa muszę robić sobie dłuższą przerwę, bo są przygniatająco...
    • Który jest Wam bliższy? Wiktor czy Wieniedikt? Obaj długo nie publikowani i zakazani w swoim kraju. Obaj (podobno) piszący w upojeniu alkoholowym. Przyznam od razu, że znam tylko "Moskwę Pietuszki" i "Życie z idiotą" i chcę więcej... Co polecacie?
    • mam pytanie do osob lepiej zorientowanych ode mnie ,czy Wiedzmin Sapkowskiego byl wydawny za granica ? i z jakim skutkiem jesli byl, czy to saga popularna w innych oprocz naszego krajach ?, dzieki za odpowiedzi
    • Płatonow(17)

Moim skromy zdaniem to jeden z najlepszych pisarzy jakim zdażyło się żyć i tworzyć. Niestety jest on mało znany u nas.. Proszę, piszcie, co o nim sądzicie, bo bardzo chciałabym poznać spojrzenia innych na jego twórczośc, a właściwie nikt z mojego otoczenia go nie czyta. Za wszystkie wypowiedzi dziękuję bardzoo. pozdrawiam belle
    • kupic, czy nie? ostatnio sporo o nim slyszalem, jednak czy warto poswieci swoj czas dla niego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się