moskwa

(71 wyników)
  • Jubileuszowy - po raz 50. Potrwa od 19 do 28 czerwca. W głównym konkursie startuke m.in. "Mała Moskwa" - pokaz 26 czerwca. Wczoraj ceremonię otwarcia prowadzili Nikita Michałkow i Adrien Brody /znany z "Pianisty"/. Poza konkursem pokazany zostanie film "CAR" Pawła Łungina, w którym Oleg Jankowski zagrał swoją ostatnią rolę. Oleg Jankowski otrzymał wczoraj pośmiertnie nagrodę im. Stanisławskiego, odebraną przez syna - Filipa. Ponadto z polskich akcentów zostanie pokazany w ramac...
  • Hej, kto jedzie w tym roku 26lipca-27 sierpnia na kurs rosyjskiego? Wiecie czy w akademiku jest stały dostęp do Internetu? Czy 2 tys zł starczy na jedzenie, przejazdy i jakieś bilety wstępów na miesiac w Moskwie? pozdrawiam:) Angelina basil7@o2.pl
  • Witjcie, byłam przez tydzień w Petersburgu; właśnie przez ten tydzień, kiedy w Moskwie odbywały się Dni Krakowa - czy ktoś coś wie na ten temat ? Informacje w internecie jakie wyguglowłm są nader skąpe: piszą tylko co ma być pokazane, żadnej notki post factum - udało sie czy nie udało się. Przede wszystkim: co z połączeniami lotniczymi - bezpośrednimi i tanimi? Z góry dziękuję
  • Witajcie, kochani! Zaktywizowałam się ostatnio wschodnio. Organizuję wyjazd sylwestrowy do Moskwy :) Plac Czerwony, szampan, szaleństwo i śpiew! Wyjazd 27 grudnia, powrót 3 stycznia. Koszt: 1400 zł (w to wchodzi zakwaterowanie, wiza, przejazd, imprezy) Po szczegóły zapraszam na priv mala-muu@gazeta.pl
  • www.rambler.ru/news/economy/0/10581797.html
  • Witam, Szukam najtańszego sposobu dotarcia do Moskwy na dwa tygodnie w drugiej połowie (14-27) sierpnia dla dwóch osób (i oczywiście powrotu). Nocleg w Moskwie mamy zapewniony. Może ktoś jedzie, lub zna kogoś kto jedzie? Może ktoś jest w stanie załatwić zaproszenie, meldunek na miejscu? Wszelkie 'know-how' mile widziane. Z góry dziękuję za pomoc pozdrawiam - gepe PS. Można pisać na gepe@gazeta.pl
  • Wiem, że to forum związane z kulturą, ale chciałem do tematu podejść bardziej całościowo. Czyli chodzi mi także o jakość życia, ludzi, a zwłaszcza wartości, które można porównywać, czyli niestety liczby. Bardzo zależy mi na opinii osób, które w samej Rosji przebywały dłuższy czas i w nie bardzo odległej przeszłości, a przy tym mają podstawy porównać określone zagadnienie z sytuacją na zachodzie Europy, w USA. Ja sam ponad rok mieszkam w Moskwie i niestety coraz trudniej znaleźć mi ...
  • Kochani! Pozdrawiamy z zimnej i zasniezonej Moskwy! Wszystkiego dobrego na Nowy Rok! Zdrowka, milosci, sukcesow! Oby Forum nie zaniklo! Fanta i Mala-Muu
  • "Po raz pierwszy polska ambasada w Moskwie opasana jest dywanem z kwiatów, a nie drutem kolczastym. To musi pozostawić trwały ślad" Adam Daniel Rotfeld Czy ktoś z naocznych świadków mógłby się wypowiedzieć? Czy ambasada przez cały czas była dotąd otoczona drutem kolczastym? Z czystej ciekawości pytam.
  • Czy jest na forum inżynier? Dlaczego Moskwa nie może sobie poradzić z problemem obowiązkowego wyłączania ciepłej wody raz w roku na 3-4 tygodnie. Pamiętam z dzieciństwa, że w Polsce kiedyś też tak wyłączali, ale już od wielu lat nie ma takiej konieczności. Czyżby nowe technologie, jeszcze nieznane w Rosji. Dodam, że brakuje ciepłej wody w prysznicu właśnie w nieziemskie upały. I zmuszony jestem rano i wieczorem w te upały włączać kuchenke elektryczną i podgrzewać trochę wody, a po...
  • Bardzo ciekawy artykuł, całość tutaj: serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2979372.html Polak w Moskwie Jarosław Kamiński 24-10-2005 , ostatnia aktualizacja 21-10-2005 16:20 Czy Rosjanki to dobre kochanki? A polska reklama to plama? Wszystko odbyło się zgodnie z międzynarodowymi standardami. Samolot wylądował. Punktualnie. Bagaże doleciały. Nietknięte. Oficer straży granicznej wbiła pieczątkę do paszportu, uśmiechając się przyjaźnie, celnik leniwie spojrzał na stos walizek na moim wó...
  • Sedona mi podpowiedziala wrzuczyc na forum ot taki link community.livejournal.com/ruguru/646028.html Tu sa stare foto Moskwy. Mi sie bardzo, bardzo, bardzo spodobali. Bo na nich sa zwykli ludzie, ich zycie, ich swiat... Nie ma tu polityki czy idealogii. Poprostu obrazki z zycia. Juz nie wiem ile razy ich zobaczylem i wczaz mam z ogladania satysfakcje.
  • Jakie sa wasze magiczne miejsca w Moskwie? Ja glosuje za cmentarzem nowodziewiczym z urokliwymi zarosnietymi alejkami w starej czesci, gdzie mozna przysiasc na laweczce i podumac. Nowa czesc moze nie zachwyca, ale za to poraza smiala socjalistyczna estetyka. General wojsk lacznosci ma popiersie, na ktorym jest przedstawiony w trakcie rozmowy przez telefon, lekarz poloznik trzyma na reku dziecko, a u pilota oblatywacza mozna podziwiac cudowny skafander. Robi wrazenie! Moim dru...
  • Czy ktoś wie jak wyglada dostępność kafejek internetowych w Moskwie? Ile kosztuje godzina korzystania z internetu?
  • Zachęta – Narodowa Galeria Sztuki miejsce: Warszawa, Plac Małachowskiego 3 od: 2004-11-20 do: 2005-01-30 Wystawa jest pierwszą próbą spojrzenia na sztukę XX wieku z obu krajów - bez obciążeń, jakimi nacechowane były wzajemne stosunki do 1989 roku. www.artbiznes.pl/jsp/artbiznes/wystawy.jsp?Typ=detal&IdWystawy=3789
  • Kto moze mi powiedziec ile przecietnie kosztuje zycie w Moskwie, prad, gaz,telefon, zywnosc- czy sa to porownywalne ceny jak w Polsce. Czy sa tam polskie przychodnie lekarskie?
  • Witam W sieci znalazlem kilka rosyjskojezycznych ksiazek, ktore by mnie zainteresowaly. Niestety, nie sa to wydawnictwa powszechnie dostepne :( Wiem, ze w Moskwie jest specjalistyczna ksiegarnia, gdzie te ksiazki sa do nabycia. Czy ktos moze jest w Moskwie (i wraca do Polski), a moze dopiero wybiera sie do Moskwy i pomoglby mi je kupic? pozdrawiam Marek
  • Potrzebne do zrobienia e-przewodnika dla turystów, ciekaw jestem państwa propozycji :)
  • Witam! Chcę sprzedać lub wynająć mieszkanie mamy w Moskwie. W razie zainteresowania proszę pisać na priv. Dziękuję
  • Gdzie jest ta wspaniała Gorbuszka? (dobrze napisałam?) Czy w Trietiakowce dostanę bilet studencki na polska legitymację studencką? Nie jestem w typowym wieku studenckim, ani nie wyglądam, ani nie mam szans na międzynarodowe legitymacje - z resztą kupować je na jedno wejście do muzeum to i tak się nie opłaci. A może poczekać i wracając wejść na rosyjski studienczeskij, bo powinni mi dać?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się