moskwa

(20 wyników)
  • Witam wszystkich Mój mąz dostał właśnie propozycję pracy w Moskwie. Wiąże się to z wyjazdem na minimum rok. W związku z tym mam wiele pytań do osób, ktore mieszkają w Moskwie. Przede wszystkim jaki jest stosunek Rosjan do Polaków, tak na codzień w sklepach, na placu zabaw itp. Jak wygląda z miejscami w przedszkolach, ile kosztuje opiekunka, czy można znależć opiekunkę do dzieci mówiąca po polsku? W jakiej dzielnicy Moskwy najlepiej zamieszkać, żeby było ładnie i bezpiecznie (mie...
  • Witam, Pod koniec lutego jadę do Moskwy (mieszkam w Katowicach) a jak wiadomo pięniędzy za wiele nie mam - szukam dobrego i taniego sposobu dotarcia do Moskwy - samolot odpada (koszty) - opcja - pociąg z Warszawy do Moswky (ale dość drogi - 600 - 700 PLN) No i słyszałem, że ludzie jeżdzą przez Ukrainę i wtedy całość wychodzi około 200 z przesiadkami - czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
  • Witam, Wyjeżdżam na miesiąc do Moskwy (studia w Inst. Puszkina) - pierwszy raz. Macie jakieś 3 dobre, praktyczne rady? (chętniej posłucham każdej :) Dziękuję bardzo :))
  • Witam! W jaki sposób można wysłać list do Moskwy, żeby jak najszybciej i nie tak drogo(jak życzy sobie na przykład UPS 260 zł.). Bardzo pilna sprawa. Więc będę ogromnie wdzięczna za podpowiedzi.
  • Szukam pracy w Moskwie. Być może ktoś z was mógłby wskazać mi polską lub rosyjską firmę gotową mnie zatrudnić w Rosji. Mam rosyjską kartę pobytu oraz mieszkanie w Moskwie. Język rosyjski i bogate doświadczenie zawodowe oczywiście tak. Więcej info ewentualnie na e-mail.
  • Potrzebne mi sa dowcipi Radia Erewan po rosjisku. Czy w ogole te dowcipy byly tlumaczone na jezyk Puszkina i Putina? A moze ktos ma linke na jakies inne dowcipy polityczne po rosjisku? Pozdrowienia i dziekuje z gory, CJ
  • Witam i z góry przepraszam. Nie znamy się, ale bardzo proszę o pomoc (szczególnie jeżeli znasz rosyjski) Być może mieszkasz w Moskwie naprawdę i być może bezinteresownie zechcesz mi pomóc. Jeżeli nie to przepraszam raz jeszcze. Jest taka miejscowość w Rosji IWANOWO. Mam (może miałam?) tam dziadka. Teraz ma pewnie ok. 90 lat. Mam nadzieję, że żyje i bardzo, bardzo zależy mi by go odnaleźć. Niestety nie mam innej możliwości. Do tego dochodzi fakt, że nie znam angielskiego ani rosyj...
  • czy za Napoleona juz byla stolica? z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
  • do wziecia jest od zaraz - w przedstawicielstwie duzej polskiej firmy szczegoly na priv
  • Czesc, wie ktos moze gdzie mozna nabyc spirytus spozywczy? Pytam powaznie:) Nie znalazlem go tutaj w zadnym sklepie a potrzebny mi do wyprodukowania nalewki na dlugie zimowe wieczory..:) pozdrawiam tomek
  • Czesc, wybieram sie na kurs jez. rosyjskiego na People's Friendship University w Moskwie (Uniwersytet Przyjazni NArodow??) i bede mieszkac w akademiku na ulicy tej co w tytule postu. czy ktos tam kiedys przebywal, a czy moze ktos z Was byl na kursie na tej uczelni?
  • czy my sie przypadkiem nie znamy??? cos mi sie tak wydaje...
  • Jade za 3 tyg do moskwy... i kompletnie nie wiem czego sie tam spodziewac. Czy tam na prawde jest taki mexyk jak opowiadaja, czy da sie jakos przezyc tydziec bez pobicia lub kradzieży? I jak tak z cenami, na prawde sa takei wysokie?
  • Szkoła języka rosyjskiego "Katiusza" w Warszawie pilnie poszukuje Rosjan lub Białorusinów do pracy w charakterze nativ-speakerów. Wymagania: wyższe wykształcenie, komunikatywność, elastyczność, dyspozycyjność, pozwolenie na pracę. CV prosimy kierować na adres: biuro@katiusza.pl lub faksem pod nr: 646 78 50
  • Hej! Za 3 tyg jadę do Moskwy i chciałabym sie dowiedzieć jaką kartą najlepiej płacić w sklepach, czy moze korzystniej jest wypłacac pieniądze z bankomatu, jakie ubezpieczenie najlepiej wykupić i w ogóle jakieś informacje które zawsze mogą się przydać:):):)dzięki
  • Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Był albo coś słyszał? Interesuje mnie wszystko - ceny, wrażenia, kontakty... Z góry dziekuję za pomoc.
  • Film ten został wyemitowany dzisiaj około godz. 23.30 w TVP1. Napisom kńcowym towarzyszyła muzyka, o którą chcę zapytać. Mam wrażenie, że to tradycyjna melodia rosyjska. Jeżeli ktokolwiek widział film i może zidentyfikować melodię, to proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
  • jakie są koszty takiej wyprawy (minimalne) i jak zroibc żeby było mozliwie najtaniej? poza tym wszelkie uwagi mile widziane ;) po cichu (coby nie zapeszyć) planuję odwiedzić ten piekny kraj - na pewno Moskwa, marzy mi sie odpicowany na rocznicę Peterburg... dotyczy najbliższych wakacji (z wrześniem i ew. kawałkiem października)
  • czesc dostalam wlasnie roczne stypendium w Rosji. Miasto moge sobie sama wybrac. Uniwersytet ma kontakty z Uniwersytetem Moskiewskim, Petersburskim i z uniwersytetem w Vologradzie ( ta mozliwosc raczej odrzucilam bo bym sie tam przez rok zanudzila na smierc). Co radzicie gdzie lepiej pojechac ? Chcialam tylko sie pochwalic, ze stypendium Putina zawiera : bilet do Rosji, mieszkanie i ... 200 rubli miesiecznie !!!
  • Szukam Rosjanki na zone. Moje wymagania (bo kazdy ma jakies): z zawodu najlepiej ogolna pielegniarka; bezdzietna; kobieta stanu wolnego; wzrost do 165 cm; brunetka; szczupla tzn. bez brzucha; mila i sympatyczna na buzi; lubiaca kuchnie ale tez i rozrywke; wiek okolo 30 lat (+ -); najlepiej ze znajomoscia jezyka obcego - mile widziany niemiecki; nie musi byc miss Rosji, wystarczy miejsce w pierwszej 100-ce ;))) myslaca powaznie o malzenstwie; 18-stki prosze nie zawraca sobie glowy moja o...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się