nago

(23 wyniki)
  • no wlasnie pytanie jak w temacie:) czy widzicie cokolwiek zlego w tym, ze niania bierze prysznic(nago) z 3,5-letnia dziewczynka po basenie? dodam, ze niania zajmuje sie dzieckiem prawie od jego urodzenia i chodzi na ten basen z mala juz 3 lata. mnie jakos do glowy nie przyszlo, zeby dopatrywac sie w tym czegos niewlasciwego, ale ostatnio moja przyjaciolka wyrazila swoje wielkie zdziwienie tym faktem i tak sie zaczelam zastanawiac.
  • Kochane wielu tu mądrych rodziców,wiele ciekawych wątków.Ja sama często słuzę poradami,bo wydaje mi się,ze raczej sobie radzę i mogę podpowiedzieć.Tymczasem pojawił się mały problem i za nic nie jestem w stanie zaradzić...Otóz moja córcia przy kazdej wizycie w toalecie tylko jak ma byc kupka:-)rozbiera się do naga.Na nic moje prosby,błagania.Mam juz dosc tych cyrków,ale za nic w świecie inaczej się nie załatwi.Czy spotkałyście się z takim toplesem?Bo ja nie!
  • W jakim wieku są dzieciaki?
  • Czy, Waszym zdaniem, można chodzić nago przy małym dziecku? Czy jesteście zwolennikami powściągliwości czy pełnej naturalności? Czy dzieci widują Was nago? Jakie, Waszym zdaniem, powinny tu obowiązywac normy i zasady? Jak to jest w Waszych domach? Jesteśmy bardzo ciekawi Waszych sądów, serdecznie pozdrawiamy Redakcja "Dziecka"
  • Dręczy mnie to od jakiegoś czasu. Moja córka ma 21 m. i w sumie mi to aż tazk bardzo nie przeszkadza, ale zastanawiam sie czy nie ma jakiegoś niekorzystnego wpływu na jej psychikę?Mała śpi z nami w jednym pokoju i widzi jak się np. rano myję czy ubieram. Czy mam się chować? Bo np. mój mąż już się krępuje, bo mała nie mając tego co on, bacznie sie temu przygląda. Jak jes u was??? Pozdrawiam Aga
  • Ja też napisze o Czerwonym Kapturku tak jak Nillo.Moje niunie 100 razy słyszały tą bajkę ale dopiero teraz coś sobie przemyślały i zapytały wprost- jak wilk mógł przebrać się w babcine ubrania skoro tak szybko ją połknął? Rzeczywiście, mnie też to zastanowiło.Jak tym mądralińskim dzieciom tłumaczyć.Że wikl rozebrał babke, połknął, ubrał się w jej ciuchy a potem pan leśniczy rozpruł mu brzech, babcia wyskoczyła naga, rozebrała wilka ze swoich ubrań i założyła je sobie. A nagi wilk...
  • Nagość(15)

Od zawsze, a już na pewno od narodzin mojego dziecka nie ma u nas w domu krycia się z nagością. My oboje śpimy nago, bo tak jesteśmy przyzwyczajeni. Rano, kiedy młoda wstaje pakuje nam się do lóżka i jakoś nie zakrywamy naszych stref intymnych. Ona do tego przywykła. Nie zwraca specjalnej uwagi na nagość i traktuje ją naturalnie. Jednak ostatnio zaniepokoiło mnie, że nie krępuje się nagości pokazywać innym (dziadkowi, wujkowi). Po załatwieniu sie w toalecie zdarzyło jej się podejść do dzia...
  • ostatnio spotkałam się z opinią, że dziecko nie powinno oglądać rodziców nago. a u mnie w domu nagość nie jest jakimś tabu, młody ma prawie 2,5 roku, ma młodszą siostrę, więc chcąc nie chcąc ogląda moje piersi. zdarza sie też ze chodzi ze mną, czy z mężem do toalety, albo przychodzi do łazienki jak się któres z nas kąpie. nie uważam tego za jakieś przegięcie, a jak jest u was z ta nagością?
  • Moja corka ma 11 lat i od poczatku nie robilismy z nagosci problemu. Corka widzi nas nagich po kapieli czy przy przebieraniu sie. Nie paradujemy nadzy po mieszkaniu ,ale nie zamykamy tez lazienki na klucz ,zeby bon Boze nas nie zobaczyla. Moja corka jest teraz w wieku ,ze wstydzi sie i respektujemy to oczywiscie . Zdziwialam sie lekko czytajac inne watki ,ze tak wielu ludzi wstydzi sie swojego ciala przed wlasnym potomstwem (tym bardziej przed malymi dziecmi) :o) Koko
  • jak długo chodziłyście nago przy swoich dzieciach? Nie chodzi mi oczywiście o paradowanie z gołym tyłkiem po całym domu, ale np o to do jakiego wieku pozwalacie dziecku żeby było z wami np w trakcie kąpieli. Moja mała ma 15 miesiecy, do tej pory zawsze była ze mną w łazience gdy brałam prysznic. I dziś jakos tak na mnie spojrzała, że zaskoczona zmieszałam się. podobny problem mam z korzystaniem z toalety, nie zamykam drzwi, zwykle są odrobine uchylone zebym słyszała co tam porabia, niej...
  • Mój synek ma 15 miesięcy. Do tej pory rozbierałam się przy nim bez skrępowania, ale jakoś od pewnego czasu czuję dyskomfort. Nie chciałabym też aby moja nagość wpłynęła negatywnie na jego psychikę. Czy tata też powinien się już ukrywać? Proszę pomóżcie. Pozdrawiam Beata
  • Mój synek od jakiegoś czasu wieczorem, kiedy ma już iśc spać rozbiera się z pidżamki do naga. Denerwujemy się na niego, bo czasami lata tak dłuższą chwilę, a nie chcę żeby się przeziębił. Co wieczór chodzę sprawdzać, czy już się rozebrał czy jeszcze nie. Protestujemy, mówimy, że tak nie wolno, ale sytuacja się powtarza. Często też trzyma się za siusiaczka. Czy to jest jakiś etap w rozwoju 4 latka? Okres fascynacji własnym ciałem? Czy Wasze dzieci też tak się zachowywały?
  • Po przeczytaniu innego wątku zastanawiam się w jakim wieku dziecko nie powinno korzystać z przebieralni płci przeciwnej. Moj syn ma 3 lata i chodzi ze mna do przebieralni na basenie. Jak uważacie jaka jest granica wieku dziecka (chłopca z matką, a dziewczynki z tatą) wspólnego wchodzenia do przebieralni. Chodzi mi o relacje dziecka i obcych osób, a nie z rodzicem.
  • pRzeczytałam przed chwileczką serie postów o genialnych tekstach dzieci i zauważyłam, że często występuje - naturalny bądź co bądź - motyw nagości rodziców i reakcji dzieci na to. Sama nie mam jeszcze dzieci i jakoś zaskoczyło mnie trochę, że rodzice czasem łatwo 'pozwalają się zobaczyć' nago. NIe mówię, że w jakimś chorym, karygodnym sensie tylko albo nie dopilnują, albo nie uważają, że to jest do końca konieczne. Trochę trudno mi zadać pytanie, żdeby nie zabrzmiało jakoś idiotyc...
  • Witam drogi emamusie... Wczorj odwiedziła nas pewna osoba-bliska rodzina-moje dziecie biegało po domu nago bez majteczek,które sobie wczesniej zdjęła bo przeszkadzają jej siadac na nocnik,zresztą było przed burzą strasznie gorąco i parno wiec czemu miałabym ją na siłe ubierac kiedy sama chetnie chodziłam jak najmniej ubrana/po domu/. Ta osoba która do nas przyszła była oburzona faktem,ze mała biega nago i stwierdziła ze "dziecko musi sie wstydzic".......czy faktycznie musi???sie tak za...
  • czy rozbieracie się do naga przy swoich dzieciach? zwłaszcza chodzi mi o płeć przeciwną dlaczego? pozdrawiam kinga
  • Ciekawa jestem Waszych opinii na temat nagosci i odbierania jej przez dzieci. Jak dlugo, Waszy zdaniem, rodzic przeciwnej plci moze pokazywac sie dziecku bez ubrania (kapiel, przebieranie sie)? (mama Omara-3,5r. i Klary 9mies.)
  • Czytalam sobie jeden z watkow i nadziwic sie nie moglam, ze niektore mamy pisza, ze krepuja sie wlasnej nagosci przed dziecmi dwu- czy trzyletnimi. Mam kolezanki, u ktorych w domu to normalne, ze kilkuletnie dzieci kapia sie z rodzicami, i szczerze mowiac, mnie tez nie przyszloby do glowy, ze moglabym sie wstydzic wlasnej nagosci przed moim dwuletnim synkiem (w dalszym ciagu regularnie razem bierzemy kapiel). A dlaczego Wy sie wstydzicie??
  • od kiedy dziecko zaczyna zapamiętywać wydarzenia życiowe? Od kiedy powinnam przestać latać na golasa przy dziecku ;)
  • witam,mam corcie w wieku rok i 4 miesiace i czasem sie z nia kapie w wannie (ja jestem nago).ona patzry na mnie,dotyka moich piersi i sie smieje.mi to nie przeszkadza ale czy tak wolno czy jest jakis problem w tym ze corka oglada mnie nago,czy nie ma w tym nic zlego?prosze o porade

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna