28.08.12, 23:10
Od zawsze, a już na pewno od narodzin mojego dziecka nie ma u nas w domu krycia się z nagością. My oboje śpimy nago, bo tak jesteśmy przyzwyczajeni. Rano, kiedy młoda wstaje pakuje nam się do lóżka i jakoś nie zakrywamy naszych stref intymnych.
Ona do tego przywykła. Nie zwraca specjalnej uwagi na nagość i traktuje ją naturalnie.
Jednak ostatnio zaniepokoiło mnie, że nie krępuje się nagości pokazywać innym (dziadkowi, wujkowi). Po załatwieniu sie w toalecie zdarzyło jej się podejść do dziadka bez majtek i powiedzieć "zobacz co ja tu mam"
Dziadek się oburzył, a ja zgłupiałam. Może faktycznie czas się zakrywać?
Ma 3 lata
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: Nagość 28.08.12, 23:16
      Wystarczy ze powiesz, ze nie pokazujemy sie wszystkim nago...tyle dla 3 latka nagosc to nic nadzwyczajnego i organy p,ciowe sa tak samo traktowane jak ucho czy nos...
      • zuwka Re: Nagość 28.08.12, 23:24
        smile to też właśnie po tym zdarzeniu zaczęłam z nią o tym rozmawiać więcej niż zwykle. Mam nadzieję, że to do niej trafi
    • e-kasia27 Re: Nagość 28.08.12, 23:29
      Dzieci w tym wieku nie krępują się pokazywać nago niezależnie od tego, czy rodzice śpią w ubraniu, czy bez.
      Wstyd z powodu chodzenia bez majtek pojawi się później i to najpierw w stosunku do osób zupełnie obcych, a nie dziadka, czy wujka, których przecież pewnie dobrze zna.
      Moja ma 4 i pół prawie i nadal lata na golasa bez żadnego skrepowania, pomimo tego, że nikt inny w domu tego nie robi.
      Ale jak jej się siusiać zachce na spacerze, to nie ściąga już majtek byle gdzie, tylko chowa się za krzaczkiem, żeby jej nikt obcy nie widział.
      • bbuziaczekk Re: Nagość 29.08.12, 09:53
        Chyba nie do konca masz racje bo moj mlody ma 3,5 roku i odkad skonczyl 3 lat to sie wstydzi! Nie rozbierze sie do majtek (nie mowiac o rozebraniu do naga) przy nikim obcym w domu. Nas sie nie wstydzi ale np czasami jak moja mama przyjdzie a mieszka pietro nizej to sie wstydzi i kaze jej nie patrzec albo wyjsc. Nie zawsze tak jest ale juz jest.
        Np jak sika czy robi kupe to nie moze byc nikogo w lazience bo chce byc sam bo sie wstydzi. Kaze nam wyjsc twierdzac ze chce w spokoju zrobic kupe suspicious

Do autorki watku: nauczyliscie ja ze nagosc to nic takiego wiec tak tez sie zachowuje, tak samo jak wy. Tylko ze nie rozumie jeszcze tego ze wy nago pokazujecie sie tylko sobie i nikomu wiecej. Czas zaczac jej tlumaczyc ze nikomu poza wami nago sie pokazywac nie moze.
        • fantomka44 Re: Nagość 29.08.12, 10:39
          To nie problem dziecka tylko dziadka - coś z nim nie tak? Myślę, że wystarczy wytłumaczyć, że nie powinna się przed obcymi obnosić z nagością i już. Ale też bez przesady. Jeszcze ma czas na zrozumienie tego.
          • fantomka44 Re: Nagość 29.08.12, 10:40
            bbuziaczekk - myślę, że jest raczej odwrotnie to Wy nauczyliście dziecko (pewnie dając przykład), że nagość, zrobienie siku czy kupy przy kimś to dla trzylatka powód do wstydu.
            • bbuziaczekk Re: Nagość 29.08.12, 17:50
              No wlasnie ze nie! My przy dzieciach sie kapiemy, sikamy i kupke tez robimy tzn dzieci zawsze maja prawo wejsc do lazienki albo ida z nami. Nikt nigdy nie kazal im wyjsc i nikt nigdy nie mowil mlodemu o wstydzie i nikt nigdy nie mowil ze nie wolno podgladac itp. Czesto tez latam nago czy z golym tylkiem po mieszkaniu np ubierajac sie czy przebierajac. Jedynie co to nie spimy nago tak jak autorka watku. Wiec cala reszta odbywa sie normalnie.
              Dlatego napisalam ze mlody 3,5 roku ma a sie wstydzi. Nie zawsze ale ma takie momenty.
          • zuwka Re: Nagość 29.08.12, 16:56
            Fantomko, dziadek starej daty jest smile i się oburzył, bo ona nie tylko pokazała goły tyłek, ale zaczęła go...hmmm... nadmiernie eksponować smile kurde nie wiem jak to niewulgarnie opisać big_grin
    • kanna Re: Nagość 29.08.12, 00:30
      Rozwojowo - czyli u dzieci, z którymi się na ten temat NIE rozmawia - wstyd pojawia się ok. 9 roku życia.
      U takich, co się rozmawia, nieco wcześniej, ale tez niezbyt wink Warto uczyć, ze miejsca intymne powinny być zakryte, szczególnie poza domem. I że się ich nie pokazuje.
      Taka wiedza jest tez ważna w kontekście ew. molestowania dzieci.

Czy śpicie nago, czy nie - znaczenia żadnego nie ma. Teraz, bo jak córka będzie nastolatką, to wasza nagość będzie ją zawstydzać.
      • 2plusik Re: Nagość 29.08.12, 17:54
        CYT > Rozwojowo - czyli u dzieci, z którymi się na ten temat NIE rozmawia - wstyd poj
        > awia się ok. 9 roku życia.

Ja z synem na ten temat nie rozmawiałam, a ma 4 lata i się wstydzi być na golaska nawet przed Babcią, która z nami mieszka...
        WIĘC NIE MA REGUŁY.
        • ma_niusia Re: Nagość 29.08.12, 18:55
          Mój trzylatek po domu lata nago, nie zamykam łazienki i nie ma z tym problemu, dziadkowie też nie mają wink W miejscach publicznych wie, że nie lata się z gołym tyłkiem, wie, że nie sika się publicznie, wie, że nie włazi się z mamą do publicznej toalety (akurat na topie temat bo byłam z nim sama na wakacjach i zawsze była umowa, że stoi pod drzwiami i pilnuje żeby nikt mnie nie podglądał!). Rozmawiam na ten temat ale bz przegięcia w żadną stronę wink
    • budzik11 Re: Nagość 29.08.12, 08:14
      To, jak wy chodzicie po domu nijak się ma do tego, jak czuje dziecko. u dzieci poczucie wstydu pojawia się ok. 7rż., wcześniej dzieciak nie będzie się krępował nawet jakbyście wy chodzili w habitach.
    • gemmi18 Re: Nagość 29.08.12, 09:25
      A cóż ten dziadek się tak oburza? U nas też nagość jest na porządku dziennym, ale teraz, kiedy córka ma prawie 2,5 roku, mówię jej, że poza domem i w obecności innych, również tych z rodziny, trzeba mieć majteczki. Głębsze tłumaczenia przyjdą z czasem.
    • joshima Re: Nagość 29.08.12, 10:47
      zuwka napisała:

> Dziadek się oburzył, a ja zgłupiałam. Może faktycznie czas się zakrywać?
      > Ma 3 lata
      Dziadka poprosić, żeby się nie oburzał a dziecku wyjaśnić, że nie wszystkim można pokazywać gołą pupę.
    • zuwka Re: Nagość 29.08.12, 16:59
      dziękuję wszystkim za wpisy smile i pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka