Dodaj do ulubionych

Nagosc a dzieci

IP: *.* 02.08.02, 09:15
Ciekawa jestem Waszych opinii na temat nagosci i odbierania jej przez dzieci. Jak dlugo, Waszy zdaniem, rodzic przeciwnej plci moze pokazywac sie dziecku bez ubrania (kapiel, przebieranie sie)? (mama Omara-3,5r. i Klary 9mies.)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nagosc a dzieci IP: *.* 02.08.02, 09:31
      Diana ma teraz 17 mies. i jak na razie obydwoje paradujemy nago. Myszor zaczyna jednak już zauważać różnice anatomiczne i często podchodzi do tatusia i paluszkiem pokazuje jego genitalia i woła "oooo", a potem na siebie. Tłumaczymy jej, że tata ma siusiaka, a ona cipkę. Myślę, że czas pokaże kiedy przy Małej będziemy chodzić ubrani.Pozdrawiam,Ludek
    • Gość: eBeata Re: Nagosc a dzieci IP: *.* 02.08.02, 14:11
      Specjalnie nago przy dziecku nie chodzę, teraz ma 4 lata. Ale nie robię problemu gdy zobaczy nagi biust, bo akurat się przebieram, a on przechodził. Czasem wchodzi do łazienki gdy się kąpię. A parę razy do roku kąpiemy się razem i mamy wtedy niezłą zabawę. W takim przypadku nagość dla małego jest jak najbardziej naturalna, ale doskonale rozumie, że na plaży nosi się spodenki i nie należy rozbierać się w piaskownicy.
    • Gość: guest Re: Nagosc a dzieci IP: *.* 02.08.02, 20:04
      Ja przy mojej 8 letniej córce chodzę naga i to nie wywołuje żadnego zdziwienia z jej strony ale mąż to już nie chodzi nagi bo córcia widzi już różnice .Chociaż czasami "przyłapie" tatę nagiego (szczególnie rano bo mąż lubi spać na golaska) to wybucha śmiechem tak więc musi się z "tym" kryć .Ale jak była maluśka to chyba do 4 roku życia nie był z tym problemu i obydwoje biegaliśmy nago.
    • Gość: Padlinka Re: Nagosc a dzieci IP: *.* 08.08.02, 08:58
      wydaje mi sie, ze najlepiej byloby chodzic przy dziecku nago, ale ja mam jakos opory. Nie wiem, moze jestem jakas staroswiecka? Chcialabym byc nowoczesna mama ale chyba wychowana jestem troche inaczej. Trzeba jednak wychowywac dziecko bez poczucia wstydu. Musze sie chyba przelamac.
      • Gość: guest Re: Nagosc a dzieci IP: *.* 10.08.02, 15:39
        Rób tylko to na co masz ochotę i do niczego się nie przełamuj. Pamiętaj najlepsze jest to, co jest naturalne ale nie wymuszane, bo dziecko zauwazy że coś jest nie w porządkuPozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka