Forum Z archiwum Zwierzęta
ZMIEŃ
      oczka

oczka

(22 wyniki)
    • Witajcie mam problem, bo mojej suni ropieje jedno oczko, zawsze po nocy ma w kąciku oczka ropkę, nie wiem, czy muszę iśc z nią do weterynarza czy wystarczą jakieś krople? Pozdrawiam
    • Zauważyłam dzisiaj, że mojej myszce wyłysiały okolice oczka... Przypuszczam, że musiała skaleczyć się o trociny bądź siano. Skóra jest tam bardzo zaczerwieniona. Nie zauważyłam jednak żadnego wysięku, oczko jest tylko troszkę bardziej przymknięte niż to zdrowe. Czy ktoś miał podobny problem? Oczywiście, chciałabym iść z nią do weta, ale boję się, że się za bardzo wystraszy. Jedna myszka "odeszła" mi na stole u weta podczas, gdy dawał jej zastrzyk. Nie chcę, żeby ta też umarła... Dzisiaj...
    • Moja siostra ma królika płci żeńskiej i łzawi mu jakiś czas jedno oczko, łzy nie są jednak czyste, tylko ropne, oczko się jednym słowem śliwi i sączy. Nie wiem jak jej poradzić, bo sama mam jedynie kota, a wątpie aby królik miał chorobę w stylu kataru kociego. Królik nie był szczepiony na nic. Poleciłam siostrze narazie kropelki Dicortineff. Wiecie może czy to coś groźnego się dzieje z tym okiem?
    • Czy przy zakładaniu oczka istnieje jakiś - "zestaw podstawowy", tzn. jakieś podstawowe rośliny , ryby itp. oraz jakieś środki do pielęgnacji które być powinny ?. Proszę doświadczonych forowiczów o podpowiedź.
    • u mego pieska (2,5 mies pudelek) ropieją oczka, przemywam mu rumiankiem, ale to nic nie pomaga. Co mogę jeszcze zrobić?
    • Owczarkowi mojego taty od kilki dni ropieje jedno oczko. Nie mam mozliwości do czwartku zabrania do do weterynarza. Czy ktoś coś poradzi?
    • Mojemu pieskowi (4-letni kundelek) ropieje oczko. Jest zaczerwienione. Przemywam rumiankiem ale nie przechodzi. Jakies rady? Co może być przyczyną?
    • pieskowi? Nasza przybłęda (jamnik) często ma zaropiałe oczka, a głównie to, na które nie widzi(weterynarz nie może ustalić dlaczego na nie nie widzi). Mówił, że rumiankiem,ale jakoś sama nie wiem...
    • Skad to sie bierze u psa? Nie jest to raczej zapalenie spojowek, tylko takie "spioszki" w oczkach. od dwoch dni pojawiaja sie tez w ciagu dnie, a nie rano, po snie. Ania
    • znajomi 2 dni temu zauważyli w ogrodzie węża, z opisu: ok.1,5-2 m , grubości przedramienia, koloru piaskowego. Z opisu wynika, że nie jest to żmija, więc zagrożenia teoretycznie nie powinno być. Ale wąż ten ugryzł (ukąsił?) ich psa, który spuchł i w krótkim czasie zdechł. Chyba pozjadał ryby z oczka wodnego. Post ten brzmi trochę śmiesznie ale ludzie są przestraszeni na poważnie, nie wychodzą do ogrodu. U nas tak długim wężem jest Eskulap, ale on nie jest jadowity. Może to jednak ...
    • W moim ogródku mam oczko wodne, nawet spore. Co roku lęgnie się tam dużo żab. Jednak w tym roku pojawiły sie jakieś dziwne - zupełnie pozbawione pigmentu, z czerwonymi oczkami - NO NORMALNE ALBINOSY! Nigdy takich nie widziałam, jest ich bardzo dużo - prawie połowa populacji oczka wodnego. Nie tylko są białe jako kijanki, ale potem również jako żaby. Wyglądają kosmicznie! Czy ktoś potrafi mi wyjasnic - skąd się wzieły?
    • mieszkam w małej miejscowości , psiego fryzjera tu nie znajdę. Dostałam 1,5 roczną suczkę rasy bolończyk. Jest bardzo zaniedbana. Kąpałam ją już dwukrotnie , lecz nie mogę poradzić sobie z kołtunami . Zeby się ich pozbyć musiałabym obciąć ją na łyso.Czy są jakieś mniej drastyczne metody wyczyszczenia jej? Nadto bardzo ropieją jej oczka i mam problem z domyciem ich mimo iż kupiłam specjalny płyn do przemywania psów białych
    • Joasia76(13)

...tydzień temu wzięłam ze schroniska kotka i miał ropiejące oczko, pani ...powiedziała, żeby oczko przemywać rumiankiem i tym, co daję dzidzi na chore oczka, ale po tygodniu nadal ropieje.Co jest, czy może tak długo ropieć, powiem jeszcze, że nie mam na weterynarza, i tu mnie boli, bo wzięłam kotka i wiem, że ...ale on jest taki dobry dla dzieci, wspaniały kociak.Dzieci go uwielbiają.Nawet porządnej kuwety nie ma, ani łóżka, o co mają pretensje moi rodzice , bo u nich mieszkam, ...
    • Moja maleńka kociczka, dobra, milutka, wesoła i nigdy na nikogo nie wyciągająca pazurków, choruje już kilkanaście dni. Ma łzawiące,przymkniete oczka, czerwone spojówki, zwęzone źrenice i opuchnięty buziaczek. Wet. mówi, ze to zakaźna choroba jakaś (druga kotka, starsza, ktora jest w domu, nie zaraził się na szczęscie, jak dotąd) Kociczkę na pierwszej wizycie zakroplił jaimiś kropelkami ( chyba po prostu te oczy jej przepłukał) i posmarował ślipka maścią. W domu zakraplałam jej gen...
    • co robic gdy piekne oczy mojej bialej perskiej kotusi ciagle sa "zaplakane" na rdzawo? Codziennie przemywamy ciepla woda ale moze jest jakis skuteczny preparat na tzw kocie lzy. Kocinka straszliwie nie lubi tego przemywania, normalnie jest bardzo milusia i spokojna ale jak biore ja na rece zeby umyc oczka to straszliwie placze i odpycha sie lapkami.
    • mam kłopot, co z nimzrobić, on mały, 3 m. drapie uszki, ma w nich brudy, i wydrapuje je, nawet ciut poczyściłam patyczkiem, ....to po prostu mnie wkurza, bo jest niechigieniczne Co zrobić
    • Sytuacja jest taka koło 21:00 wieczorem zadzwonił do mnie koleś, że ma koło siebie kociaczka małego, kotu coś jest, on w sumie mógłby kota utopić czy porzucić poza miastem ale ma dobre serce więc dzwoni i natychmiast mam rozwiązać problem czyli zabrać kota. Ledwo go wyprosiłam by dał mi jeden dzień na rozwiązanie sytuacji. Wciąż mówił o uśpieniu kotka, że dla niego ten maluch to problem, że on się na kotach nie zna ale ma miękkie serce i ode mnie zależy jego życie. Mam natychmias...
    • Mój kocur ma bez przerwy jakiś brunatny wysięk w kącikach ślepii. Co to jest i jak można temu zaradzić? Pomóżcie...
    • Mój pies drapie się codziennie rano jak wstaje, po bokach, po łapkach, uszach, głowie. Czy to jest normalne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się