Forum Zwierzęta Psy Shih tzu
ZMIEŃ
      oczka

oczka

(11 wyników)
    • Od pewnego czasu, chociaż dość często przemywam mojemu maleństwu oczka, zachodzi na nie taka śluzowata błonka. Wydaje mi się że psiakowi to nie przeszkadza, ale ja na to patrzeć nie mogę... byłam u zaufanego weta i dostałam krople do oczu na receptę (Betadrin) i stosujemy już kilka dni ale jakoś efektów nie widzę :/ miał ktoś podobny problem? może jakieś rady co zrobić żeby się tego pozbyć...?
    • No niestety Fabcia ma feler w oczkach. Ma zespół przyśrodkowy kąta oka i to na oby oczkach. Jest to nieuleczalne. Jedyna pociecha że ogólnie widzi bardzo dobrze, samo oczko jedno i drugie zdrowe, tylko oprawa oka do bani. Rosną jej jakieś włoski i niestety włażą do oka i podrażniają, powodując łzawienie. Ma ich tak dużo że usunięcie nie wchodzi w grę. W dodatku kanaliki łzowe ma w innym miejscu jak wszystkie psy(po środku oka), i łzy potokiem spływają pod oko, w fałdy skóry i powodują baktery...
    • Hej, mojemu Tofikowi od paru dni łzawią oczka. Chyba niepotrzebnie mu podcinałam na nosku i w ogóle całą mordkę. Teraz te włoski mu sterczą i chyba podrażniają oczy. Czym mu przemywać? Macie jakieś sposoby? Zdjęcia mojego kawalera tak przy okazji fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3289422,2,1,DSCF8770.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3289423,2,2,DSCF8772.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3289424,2,3,DSCF8774.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3289425,2,4,DSCF8778.html fotoforum.gazeta.pl...
    • oczka(5)

Witam ;) jestem posiadaczką suńki shih-tzu od kilku dni :) mam pewien problem związany z łazwieniem jej oczek. Mianowicie zrobiły jej się okropne zacieki (?) pod oczkami, włoski się skleiły i zastanawiam się, czy zwykle przetarcie ich przegotowaną wodą, bądź innym specyfikiem (może jakis polecicie) pomoże to usunąć. Czy może konieczne będzie obcięcie tych włosków? Pozdrawiam :)
    • wczoraj mąż chciał mi zrobić niespodziankę (bo byłam chora i źle się czułam) i wieczorem wykąpał naszego psiutka (jestem wściekła, ale dobra jest, niech mu będzie) no i dzisiaj małemu ropieje oczko :( nie wiem czy to przez kąpiel, czy mu może szamponu do oka nalał, nie mam pojęcia, jedno oczko, ropka jest taka żółta, chciałam zapytać czy jak waszym pieskom ropieją oczka to od razu lecicie do weta po kropelki czy próbujecie najpierw same domowym sposobem?
    • Witam. Mam pytanie którą opcję strzyżenia wybrać. Słyszałam, że przy oczkach stosuje się dwie opcje tj albo zapuszczanie włosków i spinanie spinką, gumką itp, albo strzyżenie na krótko. Przyznaję, że nie bardzo przepadam za spineczkami i gumeczkami (wiem że w przypadku tej rasy to dziwne) i planuję obcinać mojego psiaka żeby zawsze wyglądał na szczeniaka(dzisiaj mamy pierwszą wizytę u fryzjera). Ale jeśli okaże się że bezpieczniej i lepiej dla psiaka jest zapuścić włoski i spinać to tak zrobi...
    • Chice strasznie łzawi jedno oczko. Drugie daję radę czyścić i nie jest tak żle ale to lewe oko to masakra. Czyszczę jej codziennie rano i wieczorem solą fizjologiczną (nwm czy dobrze to robię - namaczam jeden wacik połową buteleczki i potem przecieram pierw oko i na końcu przecieram włos oraz wetrze ten preparat we włoski). Widziałam ten preparat Angels Eyes i jak się mniej więcej z tego angielskiego doczytałam to chyba jest tak że daję się to do żarcia i potem te łzy nie farbują czy jakoś ta...
    • Szukałam i nie znalazłam na forum nic na ten temat....a jeżeli gdzieś już o tym było to przepraszam za nieuwagę:P Zastanawiam się czy to problem każdego szczeniaka-moja Kluska ma włoski przy nosku ,które wchodzą jej w oczy, próbuję je jakoś układać ,żeby się tam nie pchały ,ale niestety nieskutecznie.Czekam cierpliwie aż włosy urosną jej na tyle bym mogła upinać je lub wiązać.Proszę o jakieś porady co mam robić z brzydkimi zaciekami i czy wy również macie takie problemy?
    • Moje serduszko ma problem z oczkami dolna powieka lekko wywija się do oka i drażni gałkę, robi się zapalenie. Fałdy skóry na pysiu uciskają ów nieszczęsną powiekę. Czy któregoś z was psiak miał juz przeprowadzany taki zabieg? Wie ktoś jak długo trwa leczenie po zabiegu?
    • Oczy(6)

Mój shih tzu (5 m-cy) nie ma przycinanych własów, ani zakokardkowanych, w związku z tym opadaja na oczy , są długie nie wbijaja się w oko. weterynarz powiedział, że pieskowi to nie przeszkadza i dobrze widzi, ale spotkałem się z opinią, że albo przystrzyc, albo kokardka (osłonić oczy) - proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam Marek
    • Witam!! Mam 8tyg. Shih tzu od kilku dni, nie wiem za bardzo jak sie nim opiekowac, z tego co wiem sa to delikatne pieski:) Nie wiem jaka karma bedzie dla niego najlepsza, jak narazie podaje mu Pedigree dla szczeniat, no i ryz z kurczakiem, tylko nie zabardzo chce to jesc. Mam jeszcze jedno pytanie w sprawie sikania, nie wiem czy to jest normalne ale dosyc czesto sika, a raczej malo pije.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się