Dodaj do ulubionych

DRAPIE SIĘ...

IP: base7:* / 10.10.87.* 06.08.03, 11:40
Mój pies drapie się codziennie rano jak wstaje, po bokach, po łapkach,
uszach, głowie. Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • orissa Re: DRAPIE SIĘ... 06.08.03, 14:08
      Gość portalu: :)( napisał(a):

> Mój pies drapie się codziennie rano jak wstaje, po bokach, po łapkach,
      > uszach, głowie. Czy to jest normalne?

Jeśli drapie się tylko rano, to może po prostu lubi? Gorzej jakby się drapał
      cześciej, wskazywałoby to na jakąś chorobę skóry, ale jeśli to drapanie Cię
      niepokoi to zaprowadź pieska do weterynarza.
    • Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 08.08.03, 11:47
      Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności, ale
      w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być
      przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć
      pcheł już nie powinna mieć....
      • zorba4 Re: DRAPIE SIĘ... 08.08.03, 12:03

> Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności,
        ale
        >
        > w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być
        > przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć
        > pcheł już nie powinna mieć....

Moze tez byc alergia na rosliny lub jedzenie
      • Gość: astrit Re: DRAPIE SIĘ... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.03, 12:07

> Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności,
        ale
        >
        > w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być
        > przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć
        > pcheł już nie powinna mieć....

Cześć! Przyczyn może być kilka. Najprostsza - pchły. Sama kąpiel nie usunie
        pcheł, z pewnością coś tam przeżyło w futerku - warto zastosować kropelki
        odpchlające - Frontline - można je kupić u weterynarza. Inna przyczyna -
        świerzbowiec psi, albo nużeniec ( nie ma obawy - człowiek się tym nie zaraża) -
        ja stawiam właśnie na któregoś z tych pasożytów. Chatakterystyczne jest
        drapanie sie po łapkach, uszach i oczach. W takim przypadku potrzebne będzie
        leczenie weterynaryjne - ok. 2 tygodnie, zastrzyki. Mogą to być pasożyty
        wewnętrzne - ich "działalność" może wywoływać reakcje uczuleniową. Trzeba
        odrobaczyć. Może być alergia pokarmowa - należy w tym przypadku podawać
        wyłacznie jagniecinę - można kupić w puszkach albo jako suchy pokarm, nie
        podawać mleka ani zadnych przetworów mlecznych. Może też byc grzybica.
        Najlepiej więc udać sie z psem do weterynarza, bo bedzie się zwierzątko
        niepotrzebnie męczyć.
        • zorba4 Re: DRAPIE SIĘ... 08.08.03, 12:10
          na mojego psa niestety Frontline nie dzialal. Ale Revolution, ktory jest i na
          pchly i na swierzb pomaga:)
        • Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 08.08.03, 12:16
          Psina była trzepana zasypką na pchły, a dzisiaj zastosujemy kropelki, dlatego
          uważam że pchełek nie powiina mieć. A żeczywiście drapie się po łapkach,
          bokach, uszach, oczach, więc możliwe że to pasożyty (nużeniec, świeżbowiec)
          Odrobaczana jeszcze nie była, więc też to zrobie. I na pewno udam się do weta
    • Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 21.08.03, 13:52
      Okazało się jednak,że to pchełki, aż tak trudno się ich pozbyć!!!
      Psina była wykąpana 3 dni temu w szamponie ppchelnym, i padło tylko pare, a ja nadal zbieram z niej co dzień średnio po 10 paskud, jak to możliwe?!
      Co gorsza znalazłam pchłe na swojej ręce, na spodniach i na nodze, to jakieś wredne pchły, jak się ich pozbyć??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka