Gość: :)( IP: base7:* / 10.10.87.* 06.08.03, 11:40 Mój pies drapie się codziennie rano jak wstaje, po bokach, po łapkach, uszach, głowie. Czy to jest normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
orissa Re: DRAPIE SIĘ... 06.08.03, 14:08 Gość portalu: :)( napisał(a): > Mój pies drapie się codziennie rano jak wstaje, po bokach, po łapkach, > uszach, głowie. Czy to jest normalne? Jeśli drapie się tylko rano, to może po prostu lubi? Gorzej jakby się drapał cześciej, wskazywałoby to na jakąś chorobę skóry, ale jeśli to drapanie Cię niepokoi to zaprowadź pieska do weterynarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 08.08.03, 11:47 Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności, ale w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć pcheł już nie powinna mieć.... Odpowiedz Link Zgłoś
zorba4 Re: DRAPIE SIĘ... 08.08.03, 12:03 Gość portalu: :)( napisał(a): > Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności, ale > > w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być > przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć > pcheł już nie powinna mieć.... Moze tez byc alergia na rosliny lub jedzenie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astrit Re: DRAPIE SIĘ... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.08.03, 12:07 Gość portalu: :)( napisał(a): > Psiak jest ze schroniska, miał dużo pcheł, rano drapie się w szczególności, ale > > w dzień niestety też. Zauważyłam ,że nawet po oczkach. Czego to może być > przyczyna, psina była kąpana 2x, sierść gubi okropnie, no i się drapie choć > pcheł już nie powinna mieć.... Cześć! Przyczyn może być kilka. Najprostsza - pchły. Sama kąpiel nie usunie pcheł, z pewnością coś tam przeżyło w futerku - warto zastosować kropelki odpchlające - Frontline - można je kupić u weterynarza. Inna przyczyna - świerzbowiec psi, albo nużeniec ( nie ma obawy - człowiek się tym nie zaraża) - ja stawiam właśnie na któregoś z tych pasożytów. Chatakterystyczne jest drapanie sie po łapkach, uszach i oczach. W takim przypadku potrzebne będzie leczenie weterynaryjne - ok. 2 tygodnie, zastrzyki. Mogą to być pasożyty wewnętrzne - ich "działalność" może wywoływać reakcje uczuleniową. Trzeba odrobaczyć. Może być alergia pokarmowa - należy w tym przypadku podawać wyłacznie jagniecinę - można kupić w puszkach albo jako suchy pokarm, nie podawać mleka ani zadnych przetworów mlecznych. Może też byc grzybica. Najlepiej więc udać sie z psem do weterynarza, bo bedzie się zwierzątko niepotrzebnie męczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zorba4 Re: DRAPIE SIĘ... 08.08.03, 12:10 na mojego psa niestety Frontline nie dzialal. Ale Revolution, ktory jest i na pchly i na swierzb pomaga:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 08.08.03, 12:16 Psina była trzepana zasypką na pchły, a dzisiaj zastosujemy kropelki, dlatego uważam że pchełek nie powiina mieć. A żeczywiście drapie się po łapkach, bokach, uszach, oczach, więc możliwe że to pasożyty (nużeniec, świeżbowiec) Odrobaczana jeszcze nie była, więc też to zrobie. I na pewno udam się do weta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)( Re: DRAPIE SIĘ... IP: base7:* / 10.10.87.* 21.08.03, 13:52 Okazało się jednak,że to pchełki, aż tak trudno się ich pozbyć!!! Psina była wykąpana 3 dni temu w szamponie ppchelnym, i padło tylko pare, a ja nadal zbieram z niej co dzień średnio po 10 paskud, jak to możliwe?! Co gorsza znalazłam pchłe na swojej ręce, na spodniach i na nodze, to jakieś wredne pchły, jak się ich pozbyć?? Odpowiedz Link Zgłoś