Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      pediatra

pediatra

(15 wyników)
    • "W województwie śląskim w przychodniach i szpitalach pracuje ponad 200 pediatrów na emeryturze! Emeryci stanowią aż jedną szóstą wszystkich lekarzy tej specjalności. Średnia wieku pediatry w Polsce to ok. 58 lat. Najgorzej jest w małych ośrodkach, gdzie znalezienie specjalisty graniczy z cudem. Bywa, że opiekę nad dziećmi pełni chirurg, który jest lekarzem rodzinnym. - Po długich poszukiwaniach udało mi się zatrudnić świetną lekarkę. Ma 63 lata i uprawnienia emerytalne. Wcześniej w pr...
    • Mam 11tyg.dziecko.Jesteśmy po konsultacji kardiologicznej - diagnoza:hemodynamicznie nieistotny przeciek międzyprzedsionkowy.Niby fizjologia,ale pediatra prowadząca poprosiła o pisemną zgodę kardiologa na szczepienie. Mimo, iż takową zgodę otrzymałam, małego zaszczepiono tylko drugą dawką przeciwko wzwB ( już dłużej nie można było zwlekać ).Nie ukrywam, że chciałam podać dziecku płatną szczepionkę DTPa+IPV+HiB zgodnie z kalendarzem szczepień w drugim miesiącu życia, nie rozumiem, ...
    • Witam, Czy jest w tym mieście jakiś dobry i przede wszystkim skuteczny pediatra ??? Mój mały synek (12 tygodni) ma ciągle jakieś bakteria w moczu, a dotychczasowy lekarz tylko cmoka i zastanawia się co byłoby najbardziej optymalne. Rezultatów brak. Jeśli ktoś ma jakiegoś sprawdzonego lekarza, który oprócz serca do dzieci ma jeszcze dar, by je leczyć, proszę napiszcie gdzie go znajdę??? Z góry dziękuję za pomoc! Małgosia
    • "W Polsce brakuje 4 tys. specjalistów chorób dzieci. Szpitale gorączkowo poszukują lekarzy pediatrów. Bez skutku. Większość z nich wyjechała do krajów takich, jak np. Wielka Brytania i zarabia tam znacznie więcej niż w Polsce - informuje Goniec.com. Średnia wieku polskich pediatrów wynosi 58 lat. Liczba lekarzy zajmujących się chorobami u dzieci skurczyła się na przestrzeni kilku ostatnich lat z 10 do zaledwie 6 tys. Na dostępne miejsca pracy nie ma chętnych. - W Wojewódzkim Szpitalu...
    • Jak dlugo mozna korzystac z leczenia u pediatry? Czy jezeli jest jeszcze uczniem ,a skonczylo juz 18 lat?
    • może macie jakis pomysł: z praktyki lek.rodzinnego jestem bardzo zadowolona-miło i bez kolejek. Mam dwóch pediatrów. Do jednej zawsze sa numerki, do drugiej nie ma nigdy. A ja chce chodzic do tej do której chorobe dziecka trzeba planowac tydzień wcześniej!!! /zapisy są/. Tylko, że wróżka nie jestem i choroby przewidziec nie potrafię. Jest jakis sposób, żeby chodzić do lekarza do którego się chce? Dodam, że ta pani bez wzięcia jest kierownikiem ośrodka.
    • Mam 2 miesięczną córeczkę. Od samego początku brakowało mi mleka. Mała ciągle płakała z głodu. Jeszcze w szpitalu zgłaszałam pielęgniarkom ten fakt, w odpowiedzi usłyszałam "A skąd pani wie?" Już w domu, doszliśmy z mężem do wniosku, że damy małej butelkę. Córcia opróżniła piersi, a potem wypiła jeszcze 60ml mleka. Jadła tak łapczywie... Od razu się uspokoiła i zasnęła (wcześniej płakała non stop, nie spała). 7 dni po porodzie poszłam do pediatry. Pani doktor zapytała o karmieni...
    • witam wszystkich, chciałbym zapytać o taką rzecz. czy lekarz pediatra, który przyjmuje pełnoletniego już pacjenta - tak jakoś, po znajomości :) - może mu wypisywać leki przeznaczone dla osób pełnoletnich? zwłaszcza anksjolityki (bo są stwierdzone wskazania). bo chyba liczy się wiek takiego pacjenta, a nie to czy lekarz wypisujący recepę jest od dzieci czy od dorosłych? mam nadzieję, że dobrze rozumuję. pozdrawiam! :)
    • Byłam z dzieckiem kilka razy na badaniach w szpitalu odległym o 100 km. Wcześniej wykorzystałam opiekę. Obecnie po kolejnym wyjeździe potrzebuję zwolnienia lekarskiego na dziecko. Do dziś mam termin. Do naszego pediatry nie ma miejsc. Ja jestem w pracy do 16. Syn w szkole. Jutro grozi mi bumelka
    • Bardzo często z powodów migracyjnych mam pacjentów, którzy byli szczepieni w innych krajach. Przeważnie brakuje pełnej dokumentacji. Mam serdeczną prośbę do Kolegów i Rodziców , którzy ZNAJĄ KALENDARZE SZCZEPIEŃ w innych krajach. Trafiają do mnie dosłownie wszyscy: i z krajów byłego ZSRR, i z Unii Europejskiej i Stanów, Kanady. O dzieciach szczepionych (?) np. w Bułgarii , Rumunii czy b. Jugoslawi nie wspomnę. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
    • taki wpis: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=47154&w=82269029&v=2&s=0 Jak widać autorka nie ma nic do służby zdrowia a ja też nie cytuję tego wpisu w celach zaczepnych. Raczej sama się martwię bo mam o miesiąc młodsze dziecko i zastanawiam sie co Wy - lekarze zrobilibyście na miejscu autorki? Ja nie mam znajomego pediatry, tylko pediatrę w Medicover (załóżmy, że to on wysłałby mnie na pogotowie) więc w przypadku gdyby na pogotowiu gorączkę dziecka tak zdiagnozowali (że to ząbki i dzi...
    • wymyśl cos-jest problem w raciborzu.masz przeciez łeb nie od parady fakty.interia.pl/prasa/news/kto-wyleczy-nasze-dzieci,900807,16
    • Była bardzo fajna 9-m-czna krótka ścieżka robienia specjalizacji z lekarza domowego po 1 lub 2 st. z in. specjalizacji. Była, bo właśnie się dowiedziałam, że wydłużono ją do ... 3 lat! Tak poprostu! Ponoć był paragraf, że czas specjalizacji może się zmienić. No i zmienił się dla wszystkich, którzy w tym roku ją rozpoczęli. A staże z 16 tyg. do prawie 16 m-cy. Co wy na to? Podobno za dużo lekarzy po skończeniu tej specjalizacji szybko wyjeżdża za granicę.
    • Kochani pomóżcie, dostałam skierowanie do Kliniki Jednego Dnia w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka. Moja córka (10 miesięcy) ma niedowagę - nie łapie się nawet w 3 centylu. Napiszcie proszę, jakie macie wrażenia dotyczące tej placówki? Każda uwaga jest dla mnie cenna :-)))) Milka
    • miasta.gazeta.pl/lodz/1,35153,4659992.html nawet juz nic nie mowia o pieniazkach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się