ewelcia_2 12.06.08, 08:38 Niedługo zakładam stały aparat-metalowy. Niedawno wyczytałam, że nie powinnam mieć tzw. "srebnych" plomb, a niestety mam takie. Ortodontka nic o tym nie wspominała. Czy ktoś z was ma aparat i amalgatowe plomby?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
przyszla_aparatka Re: amalgaty a stały aparat... 12.06.08, 09:13 Ja na razie nie mam założonego stałego aparatu metalowego, ale jestem w trakcie rozszerzania szczęki hyraxem i mam 2 wypełnienia z amalgamatu. Mam także zakładać stały aparat na górę i nie słyszałam nic od orto na temat konieczności wymiany wypełnień. Odpowiedz Link
doriss91 Re: amalgaty a stały aparat... 12.06.08, 13:36 Ja mam sporo plomb amalgatowych i aparat metalowy... Ale nie słyszałam o żadnych przeciw wskazaniach Odpowiedz Link
agus863 Re: amalgaty a stały aparat... 13.06.08, 11:01 Te stare plomby są po prostu przeżytkiem, tego nie powinno się już nikmu zakładać! To jest po prostu trucizna!Przeciwskazania opierają się pewnie na tym, że zazwyczaj w aparacie nie leczy się zębów (dużo zachodu, więc nawet jak coś się pokaże to się czeka na zdjęcie aparatu, a często w ogóle ubytku nie widać), a taka plomba gdy się zozszczelni po prostu truje. Odpowiedz Link
ewelcia_2 Re: amalgaty a stały aparat... 13.06.08, 11:25 Zgadzam się z tobą. Tyle, że niektóre moje plomby są starsze od mojej córki. Kiedyś zakładano je standardowo na zęby, których nie widać -miały być trwalsze. Chciałam je powymieniać i straciłam przez to zęba. Wolę już nie ryzykować. Odpowiedz Link