przyczyny

(7 wyników)
  • Synek urodził się o czasie w 40 tc, waga 3600g, poród stosunkowo łatwy, dostał 10 pkt. Ciążę miałam bezproblemową, oprócz mdłości w 1 trymestrze, czułam się calą ciążę po prostu świetnie, prawie do końca pracowałam, wszystkie badania ok. Teraz ma skończone 11 miesięcy i jest na etapie rozwojowym 6 miesięcznego dziecka:-( nie siedzi, nie raczkuje, nie robi papa itp. Usg główki w porządku, neurologicznie ok, pediatra mówi, że jest leniwy i że nadrobi, ale jakoś nie chce mi się w to ...
  • Czy ktoś w przystępny sposób może mi wyjaśnić, co jst przyczyną asymetrii? Czy to jest skutek krzywego ułożenia płodu w macicy? Co do tego ma mózg i jego działanie? Czy na to może mieć wpływ niedotlenienie okołoporodowe i dlaczego?
  • No właśnie czy wicie co jest przyczyną kłopotów zdrowotnych waszych maluchów. Może nie jest to najmądrzejsze pytanie ale my tzn. nasz neurolog usilnie doszukuje się przyczyny obn. nap., mieliśmy już USG głowy x2, brzucha, EEG, krew i mocz kilkakrotnie w różnych celach. Wszystko w normie, poród fizjologiczny. Zastanawiam się co nas jeszcze może czekać, jakie Wy miałyście jeszcze badania, może jakaś bardziej doświadczona mama mnie oświeci. A może wcale nie trzeba diagnozować przyczy...
  • Moze wiecie to napiszcie?????To chyba nie dotyczy tylko wczesniaków, i dzieci z niską punktacja ???
  • Mo synus 5 m w pozycji na pleckach czy nawet siedzac zawsze rozkłada raczki na boki, tzn kładzie nie wzdłuż ciała, ani nie zgina w łokciach, tylko tak otwiera rece i wyprostowane tak sobie leżą jakby nie mogł nimi poruszac.Oczywiscie rusza tylko jak już chce odpoczac to znowu wyprostowane na boki.Nie wiem dlaczego tak robi czy moze ktos wie????
  • Chodzi mi o przyczyny utykania, wiem ze to bardzo ogólne pytanie ale czy moze to byc spowodowane minimalnie nierównym napieciem mieśniowym połówek ciała? czy możliwe jest ze dziecko tak sie nauczyło chodzić i nie potrafi inaczej? Stawy biodrowe ok., kończyny równe.O co tu chodzi?
  • Pozdrawiam gorąco.... Chciałam się dowiedzieć kochane mamusie, czy wiecie coś na temat skutków ubocznych fenoterolu (lek rozkurczający macice w ciąży)?? Słyszałam, że powoduje wzmożone napięcie lub nadpobudliwość u dzieci. Proszę o Wasze odpowiedzi, bo sprawa mnie dotyczy i martwię się... pozdrawiam cieplutko....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się