przyczyny

(19 wyników)
  • dotychczasowe badania ( cystografia, USG) nie wykazało wady układu moczowego, zrobiliśmy badanie urodynamiczne ( nie wiem dlaczego nie wymagali jałowego posiewu i czy miało to jakiś wpływ na wynik)i USG przed wysikaniem i po- wynik zaleganie moczu i za duży pęcherz (300 przy normie 210)oraz pogrubiałe scianki pęcherza. Ide z wynikami do lekarza po dalsze instrukcje, ale może jest ktoś na forum kto poradzi co dalej. Na razie mamy zalecony Furagin i sikanie co 2 godz.
  • Tak zauważywałam taką prawidłowość. Jak Marysia miała zapalenie oskrzeli to podałam eurespal ( zawsze na niego zle reagowała ale myslałam że jej przeszło , miała wczęsniej gronkowca złocitego w przewodziepokarmowym i bardzo wrazliwy brzuszek") po podaniu leku wystapiła biegunka. Przed lekiem mocz był ok. Po biegunce zrobiłam posiew no i wyszło zakazenie.Po odstawienie eurespalu mała dostała Biseptol którym znacznie pogorszył sprawe. Po odstawieniu leków ( oczywiście na własna ...
  • Witajcie, piszę, bo może spotkam tu kogoś kto ma podony problem z dzieckiem. Mi już skończyły się pomysły, skąd moga brac się problemy mojego synka z pęcherzem. Od okoła 4 miesiąca zycia - synek zaczął siusiać przerywanym strumieniem moczu i wysilając się przy tym (tzw. tłoczenie brzuszkiem). Były badania - CUM, cystiskopia, a ostatnio nawet rezonans magnetyczny rdzenia kręgowego - i nic wszytsko w porządku. Dodam, że jedynie badanie urodynamiczne wykazało nieprawidłowości (m....
  • po badanu powtórnym usg wyszło, że: "w okolicy przypęcherzykowatej moczowód nerki prawej poszerzony do 3,5 mm poza tym ukm, moczowody nieposzerzone. pęcherz moczowy o zarysie gładkim..." Wiem co jest przyczyną nawracjacych infekcji... tylko szkoda, że jak leżelysmy w szpitalu to w czasie usg tego nie wykryli.. moze by od maja już cos bylo ruszone... a tak.. dopiero teraz... ale lepiej pozno niż wcale... to tak, żeby sie wygadac...
  • witam, obiłam dziecku usg brzucha (2 lata 9 miesięcy). dziecko ma notoryczne zaparcia odkąd wprowadziłam produkty inne niż moje mleko, wiec już bardzo długo. wyszło w obrazie powiększenie prawej miedniczki nerkowej -14x8 mm. zalegała tręśc jelitowa. w domu zrobilsmy dziecku lewatywe i to była kupa olbrzym:( czy mogło to mieć jakiś wpływ na poszerzoną miedniczkę? dziecko nie miał nigdy problemów z ukł. moczowym. w wieku 6 mscy usg było prawidłowe. mamy skierowanie do nefrologa. idziem...
  • Witam serdecznie, pomóżcie dośiadczone Mamy, odebrałam wyniki moczu i u 2 letniej córeczki liczba erytrocytów - 8-12. Dodam, ze już się pojawiały (5-10). Jestem przerażona, lekarka przepisała furagin i kazała zrobić usg brzucha. Proszę pomóżcie, co mogę zrobić, zeby zdiagnozować przyczynę takiego wynkiu. Dodam, że ciężar właściwy też jest niższy niż powinien - 1,010. Czy powtarzać badanie już - odczekąc? Czy wpływ na wyniki mogła mieć goraczka czy kąpiel w basenie? O co chodzi, pomóż...
  • Dobrze, ze znalazłam to forum, bo sama już nie wiem co mysleć. Mała ma 7 miesięcy, w posiewie wyszła bakteria klebsiella pneumoniae, ilośc większa niż 10 do 5. Po leczeniu furaginem przez 10 dni badanie nic już nie wykazało, dalej mam podawać podtrzymująca dawkę furaginu i zgłosić się do poradni nefrologicznej na badania, ale to dopiero za dwa tygodnie jak będzie termin. Co to za bakteria? I jakich badań mogę się spodziewać? Jesli potwierdzi się podejrzenie o refluks to jak się go leczy? p...
  • witam moja córeczka ma refl. II/III stopień , i pomimo że regularnie myje ząbki i nie ma próchnicy zwłaszcza rano ma brzydki zapach z ust czy to może być wkazówką do stwierdzenia problemów z układem moczowym czy szukać innej przyczyny
  • Cześć Dziewczyny, dzieki wam wczoraj byliśmy u Rutki (podoba mi się - b. konkretny choc trochę surowy w pierwszym kontakcie). Nie waha się w swoich ocenach, to jest ważne. Nie jest też formalistą. Zadziwił mnie wręcz szybkością działania - natychmiast USG (poszerzona miedniczka lewa, widoczna prawa), opis, decyzja - cystografia. Mocz do badania kazal przywieźć do siebie do szpitala, bo wynik szybko i pewny. Fenomen! Gdzie jeszcze tacy są na tym świecie??? Był wściekły, że nikt ...
  • Prosze o info, czy taka sytuacja moze miec miejsce. Moje dziecko goraczkuje czesto do 40stopni, bez zadnej przyczyny, zawsze robimy badanie moczu i posiew,,i nic,,,zero leukocytow, jedyne co jest niepokojace to erytrocyty od 4-10 w polu widzenia swieze iwygugowane. Po 3 dniach goraczki samo przechodzi. Zostaja tylko erytrocyty 1-3 w polu widzienia. Czy taki scenariusz moze miec miejsce przy ZUM'ie,, z tego co przeczytalam to czesto bardzo pozno wykrywa sie ta wade u dzieci a wiec tez p...
  • Witam moje dziecko miało problemy z brzuszkiem silny ból brzucha w atakach, tempetatura 39 i więcej, mocz krwinki czerwone 40-50 wyługowanych posiew ok, usg brzucha ok.(chyba ze 4 razy), cystografia ok , w czwartek ide do nefrologa badania kontrolne ,mocz w miare ok. 5-10 eryt. czy to wystarczy czy zrobić dodatkowe badania jakie ( lekarz sugeruje że przy infekcjach zdarzają się takie rzeczy (erytrocyty w moczu)u nas prawie zawsze coś się w tym czasie przyplątało a to gardło a ...
  • Ostatnio byłam u kolejnego urologa z córką (obustronny refluks III)i on zaleca badanie urodynamiczne a nie mikcję.Co wy na to drogie Mamy??? Dodatkowo dowiedzialam się przy omawianiu rtg CUM, że P pielęgniarka przesadziła strasznie z wypełnieniem pęcherza i pewnie dlatego mala darła się po badaniu dobrych parę dni.... no i ta metoda jest kompletnie nienaturalna wypełnianie od dołu do tego cewnik ..... masakra...jak ma się mocz nie cofać z wypełnionego na maxa pecherza???
  • Wróciłam do wcześniejszych tematów i zdziwiło mnie to, że w grudniu ktoś napisał o poszerzaniu cewki. Ostatnio od naszego urologa dowiedziałam się, że takich zabiegów się już nie wykonuje. Bardzo mnie zabolała ta informacja, bo moje dziecko przeszło ten zabieg parę lat temu. Czy niepotrzebnie????
  • Mój synek przebył drugie zakażenie układu moczowego. Po pierwszym zakażeniu miał robioną cystografię, scyntygrafię, usg brzuszka wszystkie wyniki wyszły dobrze, mimo to nadal nie możemy uporać się z bakteriami i po raz kolejny miał ZUM. Zakażenie zawsze przechodzi bezobjawowo gdyby nie badania kontrolne moczu co miesiąc to nawet nie wiedzielibyśmy, że doszło do zakażenia. Co może być przyczyną tych zakażeń, czy ktoś ma podobny problem?
  • własnie odebrałam wyniki małej w moczu ma ciała ketonowe: (++) obecne, urobilinogen, i szczawiany wapnia, poza tym ok.
  • Witam, wiem , że na forum są dzieic , które mają częste zumy a nie stwierdzono u nich refluxu. Może warto byłoby sprawdzić poziom Ca, P to też częst jest przyczyną ZUM. Tego dowiedziałam się w CZD. Pozdrawiam, może komuś się ta informacja przyda.
  • Witam Już nie wiem gdzie mam szukać pomocy, znalazłam to forum więc piszę, proszę poradźcie. Bardzo często mi sie zdaża zakażenie dróg moczowych, chodzi (nie wiem czy dobrze to ujmę) o ujście. Jest tak: w nocy budzę się z gorączką i od razu ból, piczenie i okropne uczucie prz sikaniu. Furagin, potem na jakiś czas spokój i historia się powtarza. Staramy się z mężem o dziecko i nie wiem co z tym furaginem, czasmi ból jest tak okropny, że niestety urosept nie pomaga. Robiłam posiew ...
  • Synek 5 lat, jakis czas temu ok 19tego kw. zacząl narzekac - i bardzo płakac , ze go boli jak siusia, nawet suski byly z krwia. oczywiscie ogolne badanie moczu, wyniki zle , a nawet bardzo zle , liczne bakterie, wysokie leukocyty, nie mam przed soba tego wyniku , ale byl ogolnie zly, dostal antybiotyk Zinat o podobno wysokim spektrum, bez posiewu i antybiogramu, zeby szybciej przeleczyc ; chociaz pytalam lekarki czy by nie zrobic w czasie leczenia robione bad. ogolne - wynik - ok. po lec...
  • Dziewczyny mam pytanie (może infantylne): co u Waszych dzieci wskazywało na reflux. Tzn. czy dzieci miały temperaturę? Jaki wynik posiewu? Jakie USG? A jak było z badaniem ogólnym moczu? Pytam, bo moje Słonko ma USG w porządku, posiew też, tylko co jakiś czas za dużo leukocytów w osadzie moczu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się