Dodaj do ulubionych

CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘŚNI

08.11.04, 00:18
Pozdrawiam gorąco....
Chciałam się dowiedzieć kochane mamusie, czy wiecie coś na temat skutków
ubocznych fenoterolu (lek rozkurczający macice w ciąży)?? Słyszałam, że
powoduje wzmożone napięcie lub nadpobudliwość u dzieci. Proszę o Wasze
odpowiedzi, bo sprawa mnie dotyczy i martwię się...
pozdrawiam cieplutko....
Obserwuj wątek
    • qdachi Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 08.11.04, 08:04
      cześć. Nie spotkałam jeszcze lekarza, który wprost podałby przyczynę wzmożonego
      napięcia mięśniowego. Nas ten problem dotknął, a ja brałam fenoterol,
      izoptin...ale nie uważam że to była przyczyna choroby.W trakcie porodu spadało
      kilka razy tętno dziecka, to uważałabym bardziej za przyczynę. Dobra Pani
      neurolog powiedziała, że leki, które brałam były już sygnałem do wizyty
      neurologicznej i zrobieniu usg główki, to samo przebieg porodu, ale niestety
      pediatrzy o tym jeszcze nie wiedzą.
    • madziulec Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 08.11.04, 11:23
      Moj lekarz prowadzacy twierdzi, ze nie, ale... ja sam anie wiem, bo wciaz
      czytam tu i tam, ze mamy w ciazy braly fenoterol, a potem dziecko mialo problem
      z napieciem ;-((
      Ale skoro lekarz twierdzi, ze nie ma wplywu to przeciez komus wierzyc trzeba
      • mirelak Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 08.11.04, 12:23
        już ktoś o to pytał. Ja brałam fenoterol i mój mały urodził się z obniżonym
        napięciem. Kurcze może coś w tym jest - może fenoterol może powodować skutki
        uboczne w postaci obniżonego lub wzmożonego napiecia?
        • qdachi Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 08.11.04, 17:14
          To znowu ja :)Jak pisałam wyżej ja brałam fenoerol i napięcie mięściowe mamy,
          ale....koleżanka nie brała i jej dziecko też ma. Ja uważam że jednak jest coś w
          powietrzu - zapewne niedobrego :( Iwona
          • iza_luiza Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 08.11.04, 18:48
            Ja nie brałam nic takiego, brałam sporadycznie no-spę, odbyłam konkretną podróż
            samolotem a raczej samolotami na antypody i z powrotem w drugim trymestrze,
            miałam trzy infekcje wirusowe, brałam leki na tarczycę, no i nerwówa okropna
            jak mi ginekolog powiedział w 8-mym miesiącu ciąży, że dziecko ma wodogłowie.
            Zero spania, ryk 24 na dobę, badania, badania...
            I bądź tu człowieku mądry co odpowiada za mieszane napięcie u synka :-(((
            • darwina Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 11.11.04, 16:41
              Ja od 34 tc brałam fenoterol i izoptin. Synek ma teraz 3 lata, jestzdrowy i
              nigdy nikt nie stwierdził u niego wzmożonego ani za małego napięcia
              mięśniowego. Za to od urodzenia jest trochę nadaktywny i nadpobudliwy. Ale już
              w brzuchu był niesłychanie żywotny.Nie wiem więc czy przyczyną jego żywotności
              są te leki.
    • osmag Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 11.11.04, 19:38
      Myślę, że to nie leki wywołują nieprawidłowe napięcie mięśniowe, a raczej
      pierwotną przyczyną jest powód dla którego trzeba je brać. wtedy dochodzi do
      jakiś maleńkich mikrouszkodzeń ,które mogą być przyczyną zaburzeń napięcia
      mięśniowego lub nadpobudliwości ruchowej, w zależności jakich obszarów dotyczą.
      • ewadagmara Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 11.12.04, 21:29
        Nie mam pojęcia, jak to jest. Ja też brałam fenoterol i izoptin, i mały ma
        napięcie mięśniowe, jest raczej pobudliwy. Sama nie wiem, co mysleć.
    • sdomitrz Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 02.01.05, 20:04
      Ja tak samo od 29 do 35 tyg. brałam no-spę, fenoterol i izoptin (ciągłe
      kroplówki w szpitalu i doustnie).
      Przyczyna - zagrożenie porodem przedwczesnym.
      Od 36 tyg - znów pobyt w szpitalu już z powodu zatrucia ciążowego.

Synek był i jest rehabilitowany, miał asymetrię i wzmożone napięcie mięsni
      karku i pleców, jest nadpobudliwy (w potocznym sensie tego słowa, bo u 3latka
      ADHD jeszcze się nie stwierdza) i ma zaburzenia od strony integracji
      sensorycznej (bardzo wysoki próg czucia, więc ciągle potrzebuje mocnych
      bodźców, stąd takie zachowanie)
      Ale lekarze neurolodzy podkreślają, że to mała ruchliwość w ciąży (bo od 29 tyg
      praktycznie cały czas przeleżałam bez ruchu) mogła być powodem. Leki
      rozkurczajće zaś wg Pani neurologoped mogły być przyczyną opóźnienia mowy
      (wiotkość mięśni policzków i t.p.)
    • osmag Re: CZY TO FENOTEROL POWODUJE WZMOŻ. NAPIĘCIE MIĘ 04.01.05, 19:31
      Dziewczyne to nie leki ,ale przyczyny dla których je brałyście przede wszystkim
      mogą mieć wpływ na zaburzenia napięcia mięśniowego Waszych dzieci. We wczesnej
      ciąży rozwija się układ nerwowy i wszelkie zaburzenia w tym okresie nie
      pozostają bez wpływu na jego rozwój. Może też dochodzić do mikro niedotlenienia
      i również zaburzeń z tym związanych. Brak ruchu w czasie ciąży zaburza
      dostarczanie wrażeń zwłaszcza dla układu przedsionkowo-proproiceptywnego,a co
      za tym idzie zaburzenia w napięciu mięśniowym, zmyśle dotyku( nadwrażliwość lub
      podwrażliwość tego układu- takie dzieci mogąnp. odbierać dotyk prawie jak ból
      lub nie odbierać bodzców dotykowych np. nie reagując na uderzenie lub w
      skrajnym przypadku autoagresja). To oczywiście w dużym uproszczeniu.
      Leki brałyście po to aby móc cieszyć się teraz Waszymi pociechami ,a nie dla
      kaprysu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka