Forum Zdrowie Służba zdrowia
ZMIEŃ
      przyczyny

przyczyny

(17 wyników)
    • Czy lekarz pierwszego kontaktu, czy raczej ortopeda czy reumatolog? Czy to wcale nie jest ważne jaka jest przyczyna?
    • Przyczyn niecheci do nas jest wiele. Bywaja i prawdziwe doznane krzywdy, tyle ze o wiele mniej czesto niz to sadzi publika. Kazda polska rodzina cos nam zawdziecza, a pomimo to w opiniach o nas wielu jest niewdziecznikami. Mysle, ze jedna z przyczyn tej objawianej niecheci, sa wypierane wyrzuty sumienia wynikajace z wyzyskiwania nas. To jest taki mechanizm psychologiczny: oczernic tego, kogo sie okradlo; oczernic tego, wobec kogo powinno sie bylo lepiej postapic.
    • jesli serce i nerki sa zdrowe? dodam ze nasilaja sie jak zjem duzo weglowodanow
    • do specjalistów! Otóż moi drodzy, na wizytę u specjalisty czekamy miesiącami ponieważ DBAMY o własne zdrowie bardziej niż kiedyś, nasza dbałość zaś bierze się od nieustannych i jakże mądrych działań!
    • wiadomosci.onet.pl/2700,2135169,obzarlas_sie_jak_krowa__jestes_tlusta_jak_swinia_i_wzywasz_pogotowie,wydarzenie_lokalne.html Kto daje lkarzom prawo do demonstrowania pogardy i pouczania pacjentów w mało taktowny sposób?
    • W kolejnej edycji rankingu jakości europejskiej SZ (EHCI) Polska zajęła [b]26 miejsce na 33[/b] kraje. Autorzy omawiają pozycję Polski jako "stabilną" (!) komentując rozliczne aspekty i wymowę składowych wyniku. www.healthpowerhouse.com/index.php?option=com_content&view=article&id=55&Itemid=54 W raporcie końcowym podkreślają m.in. dwa ciekawe fakty: [i]"...Na samym dole rankingu znajdują się kraje, w których panuje [u]przestarzały styl zarządzania[/u] i prowadzenia służby zdrowia: [u...
    • polskalokalna.pl/wiadomosci/mazowieckie/warszawa/news/kolejki-w-przychodniach-przez-pacjentow-i-lekarzy,1359178,3286
    • Zastanawia mnie mentalnosc ludzi prezentujacych posty w tym temacie. Znakomita wiekrzosc pomstuje na ta korupcje i bylaby gotowa linczowac lekarzy. Nikt natomiast nie probuje sie zastanowic nad sposobem usuniecia jej przyczyn. Proponowalbym wiec postawic pytanie co nalezy zrobic aby ta korupcje zlikwidowac. Kazdy pewnie krzyknie: podniesc pensje lekarzom i personelowi pomocniczemu. Jest to niewatpliwie jeden z czynnikow Pytanie pozostaje, jak to zrobc? Czy podniesienie np. podatkow ro...
    • W jaki sposob skreslic pacjenta z listy w swoim POZ? Wiem, ze byl podobny watek, ale tamten dotyczyl problemu jak nie dopuscic do wpisania sie na liste. Nie pracuje w POZ, ale zastanawiam sie, czy jest to mozliwe w sposob zgodny z prawem? List do pacjenta, ze sie go skresla i z podaniem listy placowek, do ktorych sie moze zglosic?
    • "Połowa wszystkich indywidualnych bankructw w USA może być wynikiem zadłużenia spowodowanego rosnącymi kosztami opieki zdrowotnej - twierdzą autorzy badania opublikowanego w najnowszym wydaniu czasopisma Health Affairs." Polecam lekturę tego artykułu na stronach Medycyny Praktycznej : www.mp.pl/kurier/?aid=25600 czytamy potem : "W podsumowaniu artykułu autorzy badania zaapelowali o zmianę systemu ubezpieczeń zdrowotnych w USA. Zwrócili przy tym uwagę na najważniejsze problemy: du...
    • wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,39-pacjentow-szpitala-zmarlo-bo-brakuje-personelu,wid,10240519,wiadomosc.html --------- wojewoda się zastanawia, czy nie zamknąć placówki. powinien ją zamknąć - bowiem widać że przerost personelu powoduje tak zwane trudności obiektywne. przepraszam za nutę ironii, ale nie rozumiem, gdzie prokuratura, państwowa inspekcja pracy, sanepid etc. kto odpowiada za organizację pracy tegoż "szpitala"
    • Od roku mam problem z uszami - bardzo mnie swędzą. Chodziłam do laryngologa i dostawałam krople i masci do smarowania uszu. To wygladało mniej wiecej tak. Proszę smarować a jak pani nie przejdzie to przepiszę nową maść. I tak chodziłam pokorne ciele i kupowałam nowe smarowidła przepisywane przez lekarza. Dwa tygodnie temu poszłam do nowej przychodni. Przyjeła mnie bardzo młoda sympatyczna lekarka i skierowała mnie na wymaz. Okazało się, ze mam gronkowca złocistego, dostałam maść i teraz...
    • W jednej ze znanych (i renomowanych) klinik mialam sie poddac zabiegowi usuniecia spirali. Jako ze sprawa sie troche skomplikowala mial to byc zabieg operacyjny pod calkowita narkoza - koszt 1300 PLN. Jest to dla mnie bardzo wazne, zeby byc w rekach dobrych specjalistow (no i tez pierwsze tak powazne wydarzenie medyczne), wiec kwote przelknelam. Ale jakiez bylo moje zdziwienie, kiedy sie dowiedzialam, ze nie bede mogla zaplacic karta (tak jak robilam to przy kazdej wizycie), tylko...
    • Zobaczylem taki tytul: "Znamy przyczynę śmierci ucznia z Osielska" no to kliknalem, otwarlo sie, no i co tam napisno? "Przyczyną śmierci 14-letniego Przemka ze szkoły w Osielsku była ostra niewydolność krążeniowo-oddechowa." https://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7002301,Znamy_przyczyne_smierci_ucznia_z_Osielska.html :)))))
    • Jestem młodym lekarzem. Wielokrotnie piszę epikryzę zgonową i mam dylematy o których nie było ani słowa na studiach. M.in: 1.Jakie stawiać rozpoznanie - czy również te która jest posrednim/bezpośrednim powodem śmierci (np niewydolność krążeniowo-oddechowa, zatrzymanie czynności serca i oddechu) 2.Czy pisać wzmiankę o nie podejmowaniu czynności resuscytacyjnych z ew. wyjaśnieniem powodu (np złe/brak rokowania). Nie ma chyba nigdzie "oficjalnej wersji" jak powinna brzmieć epikryza -...
    • www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100316/GRUDZIADZ01/905101133 Kolejny raz kolejna osoba oczekuje pomocy a lekarz po lebkach odprawia go z kwitkiem oczywiscie sprawa bedzie zamieciona pod dywan
    • Nie wiem skad sie wział;( Myslalam ze to od zeba, ale okazalo sie ze mam wszystkie zeby w porzadku. Z kazdym dniem ten ten smrod sie nasila. Co to moze byc ;( ?? nigdy nie mialam takih problemow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się