przyczyny

(10 wyników)
  • zastanawiam sie od dluzszego czasu jakie sa przyczyny bulimii, skad ona sie bierze? z niskiej samooceny,ale skad ta niska samoocena. sama choruje 11 lat i probuje sama poznac geneze mojej chproby...czemu bulimia...czemu u mnie...co takiego wplynelo na moja psychike ze ta tak zareagowala? myslalyscie o tym, a moze te ktore sa po wyzytach u psychiatry czy psychologa doszly do jakis wnioskow, a moze terapeuta wam pomogl zrozumiec dlaczego zachorowalyscie?
  • mam dosyc spory problem chociaz i tak w porownaniu do waszych postow nie wydaje sie byc takim duzym problemem. Otoz choruje na bulimie od pol roku, teraz walcze z nia, i sporadycznie tylko wymiotuje. Mam 15 lat, wiem ze okres reguluje sie w ciagu pierwszych dwoch lat od wystapienia pierwszej miesiaczki ... Unormowalo mi sie mniej wiecej, i cykl mialam 30-dniowy. a teraz spoznia mi sie okres o dokladnie 7 dni, czy to mozliwe ze te "napady wilczego glodu" i wymiotowanie w lazience s...
  • symulowanie zdrowia inaczej nazywane dysymulacją ,to udawanie zdrowia psychicznego z obawy przed hospitalizacją i leczeniem,albo w c elu ukrycia jakis nieprzyzwoitych zachowań,lub zwrócenia uwagi otoczenia,niekoniecznie na siebie. Jest to niestety bardzo szkodliwe zjawisko dla ludzi którzy rzeczywiście c ierpią na zaburzenia odżywiania,brak apetytu,wymioty, nerwice pokarmowe. Jak sięz tego wywinąć ??
  • Już myślałam że pokonałam chorobę a tymczasem wyglada na to że jednak się myliłam.Wiele osób mówi że z anoreksji nie da się wyleczyć że to taki sam nałóg jak alkoholizm.Mówiąc szczerze nie wierzyłam w to.Jestem upartą osobą i postanowiłam że ja udowodnię że wcale tak nie jest i że z anoreksji można się wyleczyć i do niej nie wracać.Już byłam pewna że pożegnałam się z moją pseudoprzyjaciółką na zawsze ale niestety ona znów jest przy mnie i ciągle przypomina o swoim istnieniu. Myśl...
  • jeśli moje napady powodowane są najczęsciej bo czuję brak bezpieczenstwa, samotnosc ,to jak sobie z tym poradzić by na chwilę to złagodzić?????? Uczucia, finanse wiadomo nie spadną mi z nieba z dnia na dzien. Jak pokonać teraz strach bez jedzenia? przyznam, że spacer , nawet psychoterapia nie są w stanie az tak zadzialać. Wiem, że najedzenie się to nie lek na lęki, nudy etc (a raczej jeszcze pogarsza problemy i zycie) tylko no własnie: jak je czuję to pierwsza myślą jest: Lodówka
  • Odkąd przeniosłam sie do większego miasta na studia,zaczęłam mieć rózne problemy natury psychicznej.Często 'doły',jakies początki depresji,problemy z jedzeniem.Odkryłam w sobie że ja po prostu nie chcę jeszcze dorosnąć (przeprowadzka wiązała się bowiem z koniecznością podjęcia pracy),że to jeszcze nie mój czas.Moi rówieśnicy bawią sie ,są na utrzymaniu rodziców itp.A ja zaczęłam żyć po dorosłemu-praca,dom,praca,dom.szkoła. W pracy jestem najmłodsza,więc chciałam być też nadrobniejsz...
  • Piszecie ze trzymacie za nas kciuki,ze nam wspolczujecie,ze jest wam przykro ale nie chodzi nam o to. Oczywiscie ja osobiscie dziekuje za wsparacie ale szczerze mowiac ciesze sie ze jestem chora. Moze nie tyle ciesze co jestem dumna z tego ze potrafie opanowac swoj glod, wiem kiedy moge a kiedy nie coś zjesc, zazwczyaj caldymy tygodniami , dniami nic nie jesm a , potem sie nawpycham tyle ze wymiotuje. Najlepsza rada dla osob z ta przyczyna? jasne ze jezeli jestes juz glodna , napi...
  • ostatnio często boli mnie wątroba? na ogół nie jem nic smażonego, jem dużo owoców i warzyw, czy to może być przyczyną. czy raczej bulimia jesttego przyczyną. chciałam zapytać czy Wy też macie takie problemy?
  • Bo anoreksja=kontrola nad jedzeniem (co prawda tylko pozorna, ale jednak) Przeszlam juz wszystkie etapy zaburzen odzywiania od anoreksji przez anoreksje bulimiczna do bulimii. I moge z pelna swiadomoscia tego co pisze stwierdzic ze anoreksja to raj na ziemii w porownaniu z bulimia. Nie wierze juz ze z tego mozna wyjsc. Chcialabym juz umrzec bo w moim przypadku tylko smierc moze mnie z tego uwolnic. Anoreksjo wroc....
  • Czy probowalalyscie sie leczyc w ten sposob?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się