Forum Nauka i edukacja Studia Studia
ZMIEŃ
      rekrutacja

rekrutacja

(266 wyników)
    • Drodzy użytkownicy, proponuję wątek zbiorczy z informacjami o dodatkowej rekrutacji na studia I i II stopnia w roku akademickim 2012/2013. Proszę o doklejanie linków z informacjami. Spamerom reklamującym wszelkiej maści Wyższe Szkoły Popierdunku uprzejmie dziękujemy. Każda reklama odleci między gwiazdy szybciej, niż myślicie.
    • W sensie dodatkową.
    • hej! mam kilka pytań, będę wdzięczna za odpowiedz obecnych studentów lub osób też wybierających się na takie kierunki jak: pedagogika elementarna z angielskim lub pedagogika elementarna z terapią pedagogiczną, czy osób które po prostu posiadają odpowiedzi na moje pytania :) 1) kiedy mniej wiecej są egzaminy wstępne, 2) jak wgl dokładnie wyglądają te egzaminy wstępne, bo tego też nie moge oczywisicie nigdzie znaleźć ? Z góry mega dzięki za odpowiedz! :D
    • hej. Chciałabym się dowiedzieć jak to jest z tymi punktami przy rekrutacji na medycynę. jak to wygląda na różnych uczelniach? wiem, że na części jest tylko biologia i chemia a np. na UJ też fizyką bądź matematyka. Głównie właśnie interesuje mnie UJ. Jaka jest różnica jeśli zdaje się matematykę na podstawie a jeżeli mat/fiz na rozszerzeniu przy późniejszym liczeniu punktów do rekrutacji? Jak to wygląda na innych uczelniach?
    • Chcę zacząć drugi kierunek w tym roku i na innej uczelni. Wszędzie czytam o studiach równoległych, gdzie pisze, że muszę mieć średnią 4,0 na swoim obecnym kierunku i wszystkie przedmioty zaliczone i zgodę dziekana. I wtedy przyjmują mnie nawet bez rekrutacji (ktoś może mieć więcej pktów id, ale ja mam pierwszeństwo). A jeśli zarejestruję się tak jak wszyscy inni i będę brać udział w normalnej rekrutacji ? Czy to jest możliwe? Bez zgody dziekana i średniej ? Czy to jest legalne wtedy ...
    • Może ktoś się orientuje: czy jeżeli ma się jeden z przedmiotów rekruracyjnych niezdany (tj. matmę albo przedmiot do wyboru), jednakże całą maturę zdaną - czy punkty z owegoż przedmiotu są wliczane? Np. Z języka mam 80%, z przedmiotu do wyboru 60%, a z matmy - 20%. Wtedy mam 60+20+80*0,25=100, czy 60+0+20*0,25=80 punktów? Dzwoniłam na PW, ale nie wiedzieli... Może więc ktoś z Was zna taki konkretny przypadek?
    • zasady rekrutacji
    • tak się zastanawiam, jeżeli wszedzie w kalendarzach rekrutacyjnych pisze, że wszelkie dokumenty należy donieść do 4 lipca to czy mozna zarejestrować się i wpłacic przelewem pieniądze np 1,2 lipca - tak żeby było po wynikach, anp dokumenty dowiezć 3 lub 4 lipca? Czy koniecznie trzeba sie zarekestrować iwpłacic kase jeszcze przed wynikami ? jak to jest ?>
    • Planuję wyjazd w czasie rekrutacji na studia. Czytałam wiele o tym, że żeby rodzic mógł za mnie donosić dokumenty po ogłoszeniu wyników przez uczelnię, nie potrzebuje pełnomocnictwa. TYLKO WTEDY jeśli chce się ze studiów zrezygnować i wycofać dokumenty. Moje pytanie: jeśli dostałam się na 2 kierunki i planuję zrezygnować z jednego z nich jak wygląda ta rezygnacja (normalnie i "na odległość")? Czy wystarczy po prostu to jakoś zgłosić, czy jednak potrzebne jest to pełnomocnictwo dl...
    • Hej wszystkim. Właśnie kończę studia na UAM (1-go stopnia). Postanowiłam wybrać się na SUM do Warszawy albo do Krakowa (odpowiednio UW i UJ). Napisałam elegancko licencjat, promotor nie miał zastrzeżeń. Pewnego dnia wchodzę do dziekanatu, chcę oddać gotową pracę, a tu dowiaduję się, że nie mogę, dopóki nie zdam letniej sesji. Promotor powiedział mi, że faktycznie - pracę mogę oddać dopiero PO sesji i wtedy myśleć nt. terminu obrony. Tymczasem: internetowa rekrutacja kandy...
    • Jesli chcialabym zaaplikowac w wiecej niz 2 miejsca, to jak mam to zrobic skoro wszedzie wymagaja świadectwo lub jego odpis? a wiadomo wszystko jest w jednym egzemplarzu:/
    • Witam, mam pytanie czy istnieje coś takiego jak przeniesienie przez ponowną rekrutacje tzn. studiujesz dany kierunek na uczelni A poprawiasz mature przystępujesz do rekrutacji na uczelnie B dostajesz się przepisują ci oceny z uczelni A ijesteś na drugim roku na uczeni B??? Trochę skomplikowane..Słyszał któś o takim przypadku ? Pytam z ciekawosci
    • Witam Irytuje mnie taka kwestia złozylem na 3 kierunki terminy rekrutacji na uczelniach są różne : 8 lipiec czyli dziś 11 lipiec i bodajże 15 lipiec. dziś sie dostalem ale akurat na ten kierunek co mnie najmniej interesuje, termin składania papierów na tej uczelni na którą sie dostałem jest do 14 lipca, także dzien przed rekrutacja na studia, które najbardziej mnie interesują. jak to rozwiązać ? mam nieść dokumenty tu gdzie sie teraz dostałem a w przypadku gdy dostane się gdzie ...
    • Mam pytanie i chcialbym sie wlasnie dowiedziec czegos wiecej o tej elektronicznej rekrutacji. Chce zlozyc papiery na studia ale dzwonilem do dziekanatu i tam powiedziano mi ze trzeba sie rekrutowac elektronicznie:) Powiedzcie cos wiecej i jak jest z oplata rekrutacyjna wtedy. Wiem ze jest przelew na konto ale czy jest to bezpieczne i czy w ogole nie ma tu jakiejs sciemy???
    • Jestem na I roku. Teraz mam sesję, ale już wiem, że nie zaliczę wszystkiego w czerwcu i to, czy zaliczę I rok rozstrzygnie sie we wrześniu (a u nas na I roku nie ma powtarzania ani warunku . Myślę, że zaliczę, ale chciałbym się zabezpieczyć biorąc udział w bieżącej rekrutacji (jak zdam, to II rok, jak nie - to byłbym znów na I roku - strata 1 a nie 2 lat!) I mam pytanie - mogę się rejestrować jako kandydat, będąc nadal studentem?
    • Na Uniwersytecie Śląskim, na Wydziale Prawa (!!) dopuszczono sie czegoś co nie waham nazwać oszustwem egzaminacyjnym. Chodzi o sprawę rekrutacji kandydatów z tzw starą maturą na kierunek Administracja. Nie wykluczam, że podobnie wyglądało to na innych wydziałach tej uczelni. Postaram sie wyjasnic prosto w czym rzecz. Uczelnia postanowiła że przyjmie kandydatów ze starą i nową maturą uwzględniając proporcje wśród zgłaszających się. Czyli jesli z nową matura zgłosi sie 1000 chetnyc...
    • Hej! Gdy składałam papiery do LO, to był limit - max. do 3 lo było można składać. A jak jest ze studiami? Czy też mogę do max. 3 czy więcej, mniej? Proszę o odpowiedz. dziekuję
    • chciałabym dowiedzieć się jednej rzeczy: czy papiery można składać na 3 kierunki/wydziały/uczelnie?? bo trochę się pogubiłam... czy jeżeli na 3 uczelnie, to na dowolną liczbę kierunków? np. UM Poznań: lekarski, farmacja, równocześnie UP Poznań np. dietetyka, biotechnologia i do tego AM Bydgoszcz lekarski? czy to możliwe? proszę o wyjaśnienie mi tej kwestii :-) będę wdzięczna, pozdrawiam :- )
    • Witam serdecznie. Już od dłuższego czasu czekam na zamieszczenie przez UAM zasad rekrutacji na rok 2007/2008, ale doczekać się nie mogę. A to tego na oficjalnej stronie wydziału filologi angielskiej dowiaduję się: "Uprzejmie informujemy, że Dziekanat Wydziału Neofilologii nie udziela informacji na temat zasad rekrutacji na rok akademicki 2006/2007." Oficjalna strona UAM-u milczy i usunęła tabelkę z rekrutacją! Proszę o pomoc! :( Może wy znacie zasady rekrutacji? :( Pomóżcie mło...
    • "Po zakwalifikowaniu do przyjęcia na studia, kandydat zobowiązany jest do niezwłocznego złożenia: 1) oryginału świadectwa dojrzałości lub jego odpisu 2)..." To cytat z regulaminu rekrutacji na studia. Co to właściwie znaczy "zakwalifikowany do przyjęcia" ? Ze już sie dostałem tylko wystarczy dowieźć te dokumenty czy co?? Składam papiery na 3 kierunki na 3 uczelniach i teraz nie wiem czy ja mam robić te odpisy notarialne czy nie. Bo przecież uczelnie i tak pobierają wyniki matur p...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się