Forum Nauka i edukacja Gimnazjum
ZMIEŃ
      rekrutacja

rekrutacja

(30 wyników)
    • Kto wie za co będą przyznawane 2 punkty za tzw. dodatkowe osiągnięcia wymienione na świadectwie gimnazjalnym [woj. mazowieckie] w rekrutacji do LO. Słyszałam, że mają to być certyfikaty językowe, Kangur matematyczny i być może wolontariat. Czy są już jakieś kokretne ustalenia ? Podobno każde liceum może sobie ustalić własne kryteria ?
    • Ministerstwo Edukacji zdecydowało! Żeby nie było takiego zamieszania z rekrutacją do liceów, jakiego doswiadczyli gimnazjalisci i ich rodzice w tym roku, MENiS postanowił ograniczyć do trzech liczbę szkół, do których uczniowie będą mogli składać papiery (w tym roku można było aplikować do nieograniczonej liczby szkół). Co myslicie o rozwiązaniu, które zaproponowało Ministerstwo Edukacji. Pozdro Kujon
    • Niniejsza wypowiedź stanowi kontynuację wcześniejszego wątku: REKRUTACJA DO LICEÓW - co teraz (1) Stąd zakładam, że wszyscy znają zawarte tam rady, dotyczące w zasadzie działań w okresie poprzedzającym wywieszenie w szkołach list zakwalifikowaanych do przyjęcia oraz list rezerwowych. Przypominam, że podane terminy dotyczą Warszawy. 1. W piątek 28 czerwca o godz. 14.00 wszystkie licea zobowiązane są do wywieszenia list zakwalifikowanych do przyjęcia oraz list rezerwowych. ...
    • Niniejszy (dość długi) tekst jest adresowany przede wszystkim do tych kandydatów (a także ich rodziców), którzy "nigdzie się nie załapali" i są wyłacznie na listach rezerwowych (nawet w kilku szkołach). Stanowi on kontynuację wątków: REKRUTACJA DO LICEÓW - co teraz (1) REKRUTACJA DO LICEÓW - co teraz (2) Podstawomym przesłaniem poniższego tekstu jest: KANDYDACI Z LIST REZERWOWYCH - GŁOWA DO GÓRY :) 1. Wszyscy o tym mówią i piszą, że absolwenci gimnazjów o najwyższych ocenach ...
    • W Śródmieściu Warszawy już myślimy o przebiegu rekrutacji do liceów w roku 2003. Pragniemy przeprowadzić rekrutację z wykorzystaniem systemu komputerowego. Główną zaletą systemu prezygotowywanego systemu będzie możliwość ubiegania się o przyjęcie do wielu szkół (Śródmieście) przy zarejestrowaniu i złożeniu podania w jednej wybranej. Obecnie system przechodzi testy - dziś (20.XI) w takich testach uczestniczyli przedstawiciele Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu, Kuratorium Ośw...
    • PO co matura skoro prawie wszyscy odpisuja. Jak im sie nie uda to poskarza sie w Kuratorium, ze nie mozna bylo okna otworzyc! I nie zdali. W innych krajach jest to nie do pomyslenia-to przeciez egzamin panstwowy. Moze ktos w MEN-ie poda sie do dymisji za "brak nadzoru". Marzy mi sie kraj gdzie ordynator "nie bierze", lekarze nie daja "lewych zwolnien", a sprawy w sadzie nie sa przeciagane w nieskonczonosc.
    • przykład : ze szkoły mojej córki do Czackiego nie dostała się dziewczyna ze średnią 5,2 i 97 pkt. na egzaminie gimnazjalnym. we wrocławiu do żadnego liceum ( do którego składał papiery nie dostał się chłopak ze średnią 5,0 ) niech mnie ktoś przekona że to nie szwindel. nie wierzę że do Czackiego ( mimo że zdawało rekordowo wiele osób ) było więcej niż 150 kandydatów ze średnią wyższą niż 5,2 i 97 pkt. z egzaminu. a może decydowały czynniki pozamerytoryczne ? ( znajomości , łapówecz...
    • Jestem matką dwojga dzieci - jedno studiuje, drugie jest w III licealnej - tak więc w zasadzie nie powinno mnie to interesować, ale......... Byłam dziś w szkole mojego młodszego syna ( baaaaaaaaardzo renomowane liceum, obok gimnazjum). Przez ciekawość rzuciłam okiem na listy przyjętych - miło odpocząć w cieniu drzew, gdy upał daje we znaki. Czytam listę przyjętych do gimnazjum i oczom nie wierzę. Do szkoły, w której liczył się konkurs świadectw, która wybierała najlepszych z najlep...
    • Mieszkam na Woli w Warszawie. Nigdy nie uczyłam się zbyt dobrze, ale w tym roku naprawdę się postarałam, by zadowolić rodziców. Mam średnią 5.3 w szóstej klasie i drugie miejsce w ogólnopolskim konkursie historycznym. Dlatego tez rodzice postanowili bym spróbowała dostać się, aż do trzech gimnazjów, choć na początku miałam iść do wolskiego przeciętniaka (choć nie rejonówki). Zdecydowałam się ubiegać o miejsce w dwóch gimnazjach w Centrum - przy ul. Świętokrzyskiej gim nr 38 i pr...
    • Czy progi do liceów są podobne do ubiegłorocznych?
    • "a szczególne osiągnięcia, czyli udział w konkursach organizowanych przez kuratora oświaty lub zostanie finalistą co najmniej szczebla wojewódzkiego - 14 pkt." rozumiem że jednorazowo? tzn jeśli jest ktoś finalistą z 2 konkursów to i tak dostaje 14?
    • proszę o informacje na temat rekrutacji na socjologię lub/i stosowane nauki społeczne na UW - nie wiem, jaki zakres materiału z historii obowiazuje na egzaminach
    • W wiekszosci stronek roznych Lo pisze ze mam dostarczyc oświadczenie potwierdzające wolę podjęcia nauki w naszej szkole. skad ja mam to wziac? sama napisac? czy co?
    • Dlaczego niektórzy już dzisiaj wiedzą czy sie dostali czy nie a inni muszą czekać do jutra ?????? To nie fair !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Mam pytanie. Przeczytałem na jednej ze stron że za działalność społeczną w szkole też dostaje sie punkty. I własnie chciałbym sie upewnić czy to prawda, tak dla informacji jestem z Małopolski.
    • Drodzy Państwo, Emocje już opadły. Teraz pojawia się pytanie: czy nie warto by podejść do kwestii przełomu gimnazjum/liceum tak całkiem na zimno. Przecież wydaje się, że wybór LO jest dziś ważniejszy od decyzji o kierunku studiów (którą znacznie łatwiej zmienić, "zrobić" drugi fakultet lub tp.). Czyli błędy (i - nie bójmy się tego określenia - "przewały") na finiszu gimnazjum moga byc przyczyną złamania niejednego kręgosłupa. A co się dzieje? Otóż np. Śląski Kurator Oświaty public...
    • Ludzie, błagam pomóżcie. Rekrutacja do wrocłwskich liceów odbywa sie drogą internetową. Powiedzcie mi, gdzie mogę znaleźć jakąś stronę poświęconą właśnie rekrutacji. Chciałabym złożyć podanie do XIII( drogą elektroniczną ), ale nie wiem jak:( Prosze podajcie mi jakiś adres internetowy, bo termin składania podań w moim województwie za dwa dni mija!!! Czekam na wasze odpowiedzi. Pozdr:)
    • Jako dyrektor LXVII Liceum Ogólnokształcącego w Warszawie, ul. Mokotowska 16/20 pragnę zaprosić wszystkich zainteresowanych kandydatów i ich rodziców: strona mojej szkoły: www.lo67.waw.ids.pl zebrania informacyjne: 26.02 , 19.03 , 9.04 godz. 17.30 . Informuję, że podstawą rokrutacji będą wyniki egzaminów gimnazjalnych (50%), oceny końcowe na świadectwie gimnazjalnym (30%)i inne osiągnięcia ucznia, w tym certyfikaty językowe z języka angielskiego (20%). Przewidujemy, że kandydaci będ...
    • Czy jeśli złożę papiery do szkoły do której mnie przyjeli, to już nie ma szans żebym mógł złożyć odwołanie od wyniku rekrutacji? Chodzi mi o to, że nie chcę stracić już miejsca na które się dostałem i tylko spróbować szczęścia by przyjeli mnie do wymarzonej szkoły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się