religia

(35 wyników)
  • Zastanawia mnie jedna rzecz. Otóż, czy nieuczęszczanie na lekcje Religii w szkole, może się negatywnie odbić na sprawach związanych ze ślubem kościelnym? Otóż, przez 3 lata w liceum nie chodziłam na lekcje Religii. Ale nie z powodu, że jestem innego wyznania, tylko z powodu księdza. Jestem wierzącą katoliczką. Jednak ksiądz, który prowadził lekcje, był gburowaty, poniżał uczni, wyzywał ich. Narzucał swoje zdanie i nie pozwalał mieć swojego. Kazał uczyć się biblii na pamięć (wiedząc j...
  • Taaa...........setny watek o wymyslach ksiedza proboszcza. Tym razem chodzi KONIECZNOSC zdaniem ksiedza okazania swiadectwa z religii - w moim przypadku to niemozliwe bo w liceum chodzilam na etyke ( taki byl moj owczesny wybor, dzisiaj wybralabym inaczej, ale coz czasu nie cofne ) Oczywiscie wiem ze nikt mi slubu nie odwola tylko dlatego ze nie mam tego swiadectwa ale lekki srtesik sie pojawil.....ecchh a do tego ostatni egzamin z prawa wspolnot europejskich mam o1/07 a slub ...
  • Właśnie się dowiedziałam, że muszę donieść moje ostatnie świadectwo z religii... No i tu się zaczyna problem, bo nijak nie mogę sobie przypomnieć gdzie ono jest...hmmm...No i co teraz będzie? Nie znajdę go na pewno...eh...miałyście tak??? I co się wtedy robi? A może wystarczy takie zaświadczenie, o tym, że jest się wierzącym? help...hilfe...
  • Czy u Was akceptują maturę z religii i dzięki temu nie musicie uczęszczać na nauki przedmałżeńskie?
  • Czy każdy ksiądz życzy sobie pokazania świadectwa nauki religii w szkole średniej? Czy to zależy od parafii? Dzięki za info, bo jakoś mi to z głowy wyleciało w ferworze papierkowych przygotowań, a w liceum na religię chodziłam tylko 2 lub 3 lata :(
  • Musieliście pokazywac ksiedzu świadectwo nauki religii?? A co jak ktoś nie chodził? ;) Podpowiedzcie jakieś roziwązania....
  • Czy brał ktoś z Was ślub kościelny, ale bez uczęszczania w liceum na lekcję religii (w dwoch klasach)? Czy jesli mieliście podobną sytuację, to czy były z tym problemy?
  • Czy ksiadz kazal wam je dostarczac? I co wtedy, dajecie maturalne czy ze wszystkich klas?
  • Mam problem. Nie mam świadectwa z religii - nie chodziłam. Czy jest ono bezwzględnie wymagane? A jeśli tak to czy są jakieś kursy ktore moga je zastapić? Ślub w sierpniu. Proszę o odp. pozdrawiam
  • Mój narzeczony nie chodził w szkole średniej na religię (okres młodzieńczego buntu) i w związku z tym nie ma jej na świdectwie maturalnym.Myśleliśmy ,że to nie ma znaczenia,bo bierzmowanie ma, ale podobno świadectwo z religii trzeba pokazać księdzu. Czy jest to jakaś przeszkoda do zawarcia ślubu kościelnego? Slub w czerwcu i trochę się przestraszyliśmy.Dziewczyny, jak to jest z tym swiadectwem z religii,ksiądz każe przynieść czy nie?
  • Zauważyłam, że w niektórych kościołach w spisie dokumentów potrzebnych do ślubu znajduje się świadectwo z ostatniej klasy szkoły średniej z oceną z religii. Tak jest również w kościele, w którym mamy zamiar się pobrać. Problem w tym, że ja na świadectwie maturalnym nie mam oceny z religii, bo w ostatniej klasie przestałam na religię chodzić, a oceny z 3 klasy mi nie przepisano... co mam zrobić? Czy któraś z was też miała taki problem? fałszować świadectwo, wrócić do liceum na reli...
  • Hej, Czy któraś z Was orientuje się może, czy jest wymagane ukończenie religii w szkole ponadpodstawowej do zawarcia ślubu kościelnego? Chodziłam na religię w podstawówce (do 8 klasy), a w liceum nie, bo nie byłam zadowolona ze sposobu w jaki były prowadzne katechezy...Teraz sie martwię i żałuję. Napiszcie proszę jak to u Was wyglądało/wygląda. Pozdrawiam
  • Nie posiadam świadectwa ukończenia katechezy z zakresu szkoły ponadpodstawowej/ ponadgimnazjalnej. Czy wiecie, jak mogę uzupełnić ten brak?
  • Witam! Za 2 tygodnie bierzemy slub i brakuje nam "Swiadectwa ukonczenia katechizacji w szkole sredniej" Myslalem, ze swiadectwo z podstawowki wystarczy :/ Zna ktos Ksiedza, ktory by mi wypisal zaswiadczenie o ukonczeniu katechizacji ? Po weselu oczywiscie moge uczeszcac do kosciola na nauki. Z gory dziekuje ze wszelkie namiary. Fiorek@wp.pl
  • Sprawdzam właśnie na stronie naszego kościoła, jakich dokumentów potrzebujemy, i trochę mnie wryło, jak przeczytałam, że wymagane jest, cytuję, ostatnie świadectwo katechizacji ze szkoły. Spotkałyście się kiedyś z takim wymaganiem? Jak ma konkretnie wyglądać ten dokument? Matury nie dostarczę, bo leży w moim dziekanacie :P
  • hej, proszę o pomoc, bo może któraś z Was miała podobny problem. Za kilka miesięcy planujemy ślub. Chcemy wziąć ślub kościelny, jednak ja nie chodziłam na religię będąc w liceum i nie przystąpiłam do bierzmowania. Byłam u księdza proboszcza i o ile z bierzmowaniem raczej nie będzie problemu bo da się to nadrobić, o tyle nie wiem jak zdobyć świadectwo z katechezy z ostatniej klasy szkoły ponadgimnazjalnej? Chciałabym gdzieś się na taka religie zapisać, ale nie mam pojęcia gdzie...? Możec...
  • Wczoraj z moim S wybraliśmy się na Plebanię by załatwić te wszystkie formalności i dać na zapowiedzi. Jak się okazało wszystkie te sprawy nie są takie proste. No chyba, że tylko ja mam takie wrażenie. Ksiądz przyjął nas bardzo miło jednak powiedział, że najpierw musimy umówić się z proboszczem na podpisanie protokołu i nauki, później iść po formularze do USC, przynieść ksero świadectwa ukończenia religii itd. Już nie wiem w jakiej kolejności wszystko mamy załatwić.
  • Witam. Dziewczyny mam prośbę, czy któraś z Was orientuje się ile spotkań obejmuje katechumenat przedmałżeński, jeżeli ktoś nie ma ukończonej katechezy z zakresu szkoły średniej?? Z tego co słyszałam to jest to 10 spotkań ale nie wiem, czy ta informacja jest pewna. Czy była któraś z Was w takiej sytuacji?? Brakuje tylko tego świadectwa, bierzmowanie było. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
  • Czytałam właśnie rozpiskę dokumentów jakich potrzebuję do kosc. ślubu i mam problem bo nie mam świadectwa z religi w szkole średniej bo nie chodziłam na nią. (głupi wiek) Co teraz????? co mam zrobić , czy da sie bez tego papierka. asia
  • Co załatwić w USC i z jakimi dokumentami do księdza?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Wersja mobilna