Dodaj do ulubionych

Scyntygrafia tarczycy

11.09.06, 12:02
Czy to badanie wykonywane jest w szpitalach? Czy endokrynolodzy wykonują je w swoich gabinetach? A może ktos wie, jaka jest przybliżona cena tego badania?
Obserwuj wątek
    • rubi21 Re: Scyntygrafia tarczycy 11.09.06, 17:38
      zamiesciłam tu info na temat badan, w tym scyntygrafii
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24712&w=48208116
      • alfa36 Re: Scyntygrafia tarczycy 11.09.06, 18:23
        Przeczytalam te informacje. Wiem, ze jest to proste badanie, ale nie wiem, czy
        wykonują je w gabinetach, czy w szpitalu.
        • a_m_c Re: Scyntygrafia tarczycy 12.09.06, 15:19
          w gabinetach to jest to raczej niemozliwe.. ja mialam robiona scyntygrafie w
          szpitalu..
          • annek2 Re: Scyntygrafia tarczycy 18.09.06, 12:58
            Badanie to wykonuje się raczej w szpitalach. Chodzi tu chyba o sprzęt, którymi
            dysponują tylko szpitale ( ponadto jest to dział medycyny nuklearnej - brzmi
            straszniesmile) Ja we Wrocławiu płaciłam za scyntygrafię 60 złotych.
            • alfa36 Re: Scyntygrafia tarczycy 18.09.06, 14:59
              Czy to rzeczywiście jest uzupełnienie biopsji, czy scyntografia wykonywana jest najpierw? Jak u Was było. Mi zaproponowano biopsję, przypuszczam, ze to dlatego, ze jest to bardziej dostępne badanie.
              • e_r_i_n Re: Scyntygrafia tarczycy 20.09.06, 08:08
                Z tego co wiem, scyntygrafia poprzedza biopsje. Ja mialam BCA robione dwa razy,
                zawsze do badania musialam miec aktualna scyntygrafie.
                Jak juz ktos wyzej napisal, badania tego raczej nie da sie zrobic w gabinecie -
                jest robiony w szpitalach i to tez nie kazdym.
                • alfa36 Re: Scyntygrafia tarczycy 20.09.06, 11:44
                  Endokrynolog do którego poszłam zrezygnowała z biopsji, ponieważ okaało sie, że 10 miesięcy temu mialam USG tarczycy i mialam już guzek. Nie zmienił on swojej wielkości, więc dr stwierdziła, że nie ma potrzeby robic biopsji. Niestety pani dr nie zaproponowała nic innego, mimo że TSH<0,05. Ponieważ pozostałe hormony (TF3 i fT4) sa w normie, dr stwierdziła, że nie ma czego leczyć. Dostalam jednak lek na nadczynność, mimo że objawy tej nadczynności mam bardzo subtelne (łatwo się męczę, ale to moze być skutek przebytego leczenie- chemio i radioterapii). Nie wiem, co o tym myśleć, ale intuicja podpowiada mi, że powinnam poszuykać innej pani dr.
                  • e_r_i_n Re: Scyntygrafia tarczycy 20.09.06, 13:13
                    Wszyscy lekarze, z ktorymi mialam kontakt wychodzili z zalozenia, ze biopsja
                    jest badaniem, ktore nie zaszkodzi, a moze pomoc. U mnie guzki generalnie nie
                    rosna, wyniki w normie, itd, ale biopsje mialam robiona dwa razy (w 5-letnich
                    odstepach).
    • mamalgosia Re: Scyntygrafia tarczycy 20.09.06, 14:31
      Sprzętu do scyntygrafii na pewno nie ma żaden lekazr w gabinecie, tak więc na
      pewno trzeba ją wykonać w szpitalu lub przychodni.
      • alfa36 Jak przygotowac sie do scyntygrafii? 03.10.06, 20:29
        W piątek mam miec wykonaną scyntygrafię. Mozecie mi napisac, jak przygotować się do badania? Jakieś wskazania, przeciwskazania? Jak długo trwa? Trzeba być na czczo? Po badaniu trzeba leżeć czy moge jechac do domu? Mam roczne dziecko, mogę sie nim zajmować?
        • e_r_i_n Re: Jak przygotowac sie do scyntygrafii? 06.10.06, 09:00
          Przygotowywac sie nie trzeba. Po lepiej przez dobe unikac kontaktu z dzieckiem
          i ciezarnymi.
          • alfa36 Re: Jak przygotowac sie do scyntygrafii? 06.10.06, 14:08
            Dzięki. Własnie jestem po. Niestety, nic nie wyszło. Lekarka powiedziala, że to z powodu zbyt dużej ilości jodu w moim organizmie. Nie bardzo wiem skąd, bo w tym roku nie bylismy nd morzem, nie biore żadnych leków i ryb morskich za często nie jem. A teraz zmykam na tę dobę z domu, bo mam rocznego synka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka