Dodaj do ulubionych

Scyntygrafia

03.04.06, 14:12
Mam sobie zrobić scyntygrafię tarczycy. Czy możecie mi powiedzieć, jak to
badanie wygląda, jak długo trwa no i ile kosztuje. Pozdrawiam wszystkich
tarczycowców!
Obserwuj wątek
    • magdalenapilat Re: Scyntygrafia 03.04.06, 16:11
      U mnie wygladalo to tak: dali mi zastrzyk, po ktorym natychmiast musialam wypic
      5 szklanek wody, po jakichs 10 minutach polozyli mnie pod taka maszyna,
      zblizyli cos na ksztalt kamery do mojej szyi i przez piec minut nie moglam sie
      ruszac. W tym czasie lekarz i jakies jeszcze 2 osoby patrzyly sobie na ekran i
      podziwialy jak moja tarczyca chlonie radioaktywny jod. To chyba bylo wszystko,
      nie boli, nie jest straszne, nie wiem ile kosztuje.

Pozdrawiam,
      Magda
    • e_r_i_n Re: Scyntygrafia 03.04.06, 17:23
      Ja mialam badanie przy uzyciu technetu. Dostalam do wypicia pol kubka wody
      z 'dodatkiem', bodajze po godzinie polozyli mnie pod maszyna, ktora okolo 15-20
      minut jezdzila nad tarczyca i ja badala.
      Kosztu nie znam - mialam robione panstwowo. Trwa w sumie okolo poltorej godziny
      (godzina czekania, 15 minut badania, opis).
      • miranna Re: Scyntygrafia 04.04.06, 08:48
        Bardzo Wam dziękuję. Też będę miała robioną scyntygrafię przy uzyciu technetu,
        ale niestety prywatnie i nie wiem, jak to zniesie mój budżet, bo juz strasznie
        dużo wydałam na lekarzy
        • e_r_i_n Re: Scyntygrafia 04.04.06, 09:50
          Wrzuciłam sobie scyntygrafie w googla i ceny nie sa porazajace, do 50 zł.
          • miranna Re: Scyntygrafia 06.04.06, 09:32
            Do 50 zł?! To rzeczywiście nie tak źle. Przeżyłam szok, kiedy za anty-TPO i TSH
            kazali mi zapłacić 85 zł i dlatego zastanawiałam się, ile będzie kosztować
            scyntygrafia.
            • iwotlen Re: Scyntygrafia 06.04.06, 09:59
              To chyba znalazlas najdrozsze laboratorium. Zazwyczaj za te 2 badania placimy ca
              50 zl.
            • katerina24 Re: Scyntygrafia 03.10.06, 20:46
              up

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka