miranna 03.04.06, 14:12 Mam sobie zrobić scyntygrafię tarczycy. Czy możecie mi powiedzieć, jak to badanie wygląda, jak długo trwa no i ile kosztuje. Pozdrawiam wszystkich tarczycowców! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdalenapilat Re: Scyntygrafia 03.04.06, 16:11 U mnie wygladalo to tak: dali mi zastrzyk, po ktorym natychmiast musialam wypic 5 szklanek wody, po jakichs 10 minutach polozyli mnie pod taka maszyna, zblizyli cos na ksztalt kamery do mojej szyi i przez piec minut nie moglam sie ruszac. W tym czasie lekarz i jakies jeszcze 2 osoby patrzyly sobie na ekran i podziwialy jak moja tarczyca chlonie radioaktywny jod. To chyba bylo wszystko, nie boli, nie jest straszne, nie wiem ile kosztuje. Pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link
e_r_i_n Re: Scyntygrafia 03.04.06, 17:23 Ja mialam badanie przy uzyciu technetu. Dostalam do wypicia pol kubka wody z 'dodatkiem', bodajze po godzinie polozyli mnie pod maszyna, ktora okolo 15-20 minut jezdzila nad tarczyca i ja badala. Kosztu nie znam - mialam robione panstwowo. Trwa w sumie okolo poltorej godziny (godzina czekania, 15 minut badania, opis). Odpowiedz Link
miranna Re: Scyntygrafia 04.04.06, 08:48 Bardzo Wam dziękuję. Też będę miała robioną scyntygrafię przy uzyciu technetu, ale niestety prywatnie i nie wiem, jak to zniesie mój budżet, bo juz strasznie dużo wydałam na lekarzy Odpowiedz Link
e_r_i_n Re: Scyntygrafia 04.04.06, 09:50 Wrzuciłam sobie scyntygrafie w googla i ceny nie sa porazajace, do 50 zł. Odpowiedz Link
miranna Re: Scyntygrafia 06.04.06, 09:32 Do 50 zł?! To rzeczywiście nie tak źle. Przeżyłam szok, kiedy za anty-TPO i TSH kazali mi zapłacić 85 zł i dlatego zastanawiałam się, ile będzie kosztować scyntygrafia. Odpowiedz Link
iwotlen Re: Scyntygrafia 06.04.06, 09:59 To chyba znalazlas najdrozsze laboratorium. Zazwyczaj za te 2 badania placimy ca 50 zl. Odpowiedz Link