Dodaj do ulubionych

sernik w czym?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 19:05
W jakiej formie pieczecie sernik? Moje tortownice przeciekają, zastanawiam się, czy można upiec w aluminiowej prostokątnej, takiej jednorazowej jak do pasztetu tylko większej.
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: sernik w czym? 25.03.13, 19:16
      pewnie ze mozna. byleby tylko byla odpowiednio szeroka, bo sernik to nie keks.
    • bene_gesserit Re: sernik w czym? 25.03.13, 19:34
      Mozna we wszystkim, co jest płaskie i dość rozległe. Natomiast przeciekającą tortownicę wystarczy ustawić na podwójnie (dla umocnienia) złożonej folii alu - to powinno załatwić sprawę. Chyba, ze się z niej leje jakoś bardzo, wtedy nie.
    • roseanne Re: sernik w czym? 25.03.13, 19:40
      najchetniej pieke sernik w ceramice
      tortownice mozna wylozyc folia alu
      • Gość: zete Re: sernik w czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 20:21
        Mam wątpliwości, czy pomiędzy lekko kwaśnym serem a aluminium nie zachodzi jakaś szkodliwa reakcja.
        • bene_gesserit Re: sernik w czym? 25.03.13, 20:44
          Dlatego lepiej użyc papieru, ale tylko na spód z małym zapasem. Folia alu pod formę, już złożoną.
    • doral2 Re: sernik w czym? 25.03.13, 20:24
      wszystko jedno w czym.
      wyłóż papierem do pieczenia i problem przeciekające blachy zniknie.
      • Gość: zete Re: sernik w czym? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 21:44
        Pod sernikiem bez spodu, to znaczy bez ciasta, papier się nie sprawdza, robi się mokry i rozlazły.
        • matylda1001 Re: sernik w czym? 25.03.13, 23:59
          Jeśli sernik ma byc bez ciasta, to zrób sobie taką "zaprawę" z pokruszonego herbatnika i odrobiny mleka i załataj szczeliny w tortownicy. Galaretka przez to nie przecieknie, a co dopiero gęsta masa serowa.
          • Gość: dorotka Re: sernik w czym? IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.03.13, 08:06
            Ja pieke w duzej szklanej formie (brytwannie) bez papieru.Smaruje maslem i posypuje lekko bulka tarta.
        • purchawkapuknieta Re: sernik w czym? 28.03.13, 08:00
          Zawsze piekę sernik bez spodu na papierze. Wilgoc odparuje, jesli piecze sie go w niewysokiej temperaturze, długo. Czasem po prostu uchylam na chwilę piekarnik, zeby wilgoć się wydostała. Potem po przestygnięciu wyjmuję z blachy. Wystudzony wstawiam do lodówki. Wilgotny jest, ale to sernik, więc nie powinien mieć struktury wiórów.
    • jhbsk Re: sernik w czym? 26.03.13, 08:24
      Okrągłej lub kwadratowej. Jakoś nigdy nie przeciekają - masa serowa jest gęsta.
      • Gość: AnkaKw Re: sernik w czym? IP: *.ennet.pl 26.03.13, 09:58
        Jeśli się robi sernik z tego czegoś co zwie się "serem" z wiaderka to zawsze wyjdzie ciapowate i plajtowate ciasto(?).
        Sernik robię TYLKO z sera z bloku,na kilogramy i nigdy mi z tortownicy nie wycieka.
        • jhbsk Re: sernik w czym? 28.03.13, 08:26
          O właśnie. Sernik robię tylko z porządnego twarogu. Te paciaje w kubełkach to jakaś masa pól na pół z wodą.
    • budzik11 Re: sernik w czym? 26.03.13, 13:57
      W tym przepisie, na sernik zresztą, masz sposób na uszczelnienie tortownicy: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-nowojorski-new-york-style-cheesecake

Ja piekę bez folii, widocznie miałam szczęście, bo piekę w zwykłej, no-name okrągłej tortownicy i nic mi nigdy z niej nie wyciekło (tak, sernik nowojorski też w niej piekłam bez folii).
    • mila2712 Re: sernik w czym? 28.03.13, 09:33
      Gość portalu: zete napisał(a):

> W jakiej formie pieczecie sernik? Moje tortownice przeciekają, zastanawiam się,
      > czy można upiec w aluminiowej prostokątnej, takiej jednorazowej jak do pasztet
      > u tylko większej.

w takiej jak inne ciasta - prostokątnej

można spróbować w silikonowej ( ja piekę w takiej babeczki, ciasto nie przykleja się i ładnie odchodzi od formy )
    • izka7790 Re: sernik w czym? 28.03.13, 11:03
      W każdej byle nie za wysokiej.
      Moja babcia miała miedzianą, dużą, płaską prostokątną.
      Mama piekła w stalowej, kwadratowej formie.
      Ja piekę w tortownicy powlekanej teflonem, ale gdy zabieram ciasto idąc w odwiedziny, często piekę w jednorazowych, aluminiowych foremkach.
      Podsumowując reguły nie ma...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka