Dodaj do ulubionych

ziarnisty (zwarzony?) sernik

02.04.13, 15:31
A właściwie dwa serniki, bo upiekłam jeden po drugim i obydwa miały taką dziwną strukturę, z wyczuwalnymi malutkimi grudkami. Twaróg był zmielony dwukrotnie, próbowałam go przed pieczeniem i wydawał się być odpowiednio gładki. Piekłam z przepisu na sernik tradycyjny z Moich Wypieków, wklejam przepis:
Składniki:
1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, dwukrotnie zmielonego
200 g masła
250 g cukru (lub mniej)
4 jaja (dość duże) lub 5 małych, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy lub rumowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa: do wyboru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło rozetrzeć na gładką masę z cukrem, żółtkami i aromatem. Dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, ucierać. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Na końcu dodać skórkę i/lub rodzynki, delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka.
Piec w wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 24 cm, przez około 60 - 70 minut. w temperaturze 175°C. Wystudzić w wyłączonym piekarniku.

Co może być przyczyną tych grudek? Czy to wina sera czy ja coś nabroiłam?
Nie mam doświadczenia w pieczeniu serników, w kolejności czekają różne wersje do wypróbowania i aż się boję podejść do piekarnika...
Obserwuj wątek
        • kicita Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik 02.04.13, 16:32
          Dziękuję za porady. Kupię więc nowy ser, nową kaszę, a i na wszelki wypadek nową łyżkę do mieszania ;). A da się jakoś przed upieczeniem sernika ocenić, czy z serem wszystko w porządku? Teraz miałam Garwoliński i jakiś drugi. Nie spróbowałam, ale wyglądały normalnie.
          • jhbsk Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik 02.04.13, 19:22
            Dziwne, bo garwoliński z reguły jest OK.
            Ja bym dała więcej jaj, zrezygnowała z proszku do pieczenia. Można dodać ugotowany ziemniak. Jeśli jest taka możliwość to warto rozrabiać serową masę w malakserze - wychodzi idealnie gładka.
          • bene_gesserit Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik 02.04.13, 20:39
            Ja bym wywaliła kaszę, mąka ziemniaczana wystarczy (jeśli lubisz takie klimaty - wielu ludzi to lubi - możesz ją wymienić na taką ilość budyniu śmietankowego bez cukru).

            Ser musisz 'trafić'. Garwoliński rzeczywiście powinien być ok, może przed swiętami chcieli nadążyć za popytem i przesadzili z obniżeniem jakości? W każdym razie ser przed pieczeniem powinien być gładki, kremowy, słodki, tlusty i po prostu smaczny. Jesli jest kwasny i ma dziwną, mączną konsystencję, nadaje sie najwyżej na naleśniki.
    • Gość: pasqda Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.13, 20:27
      Przepis nie tylko wygląda na dobry, ale jest dobry :) Nie dość, że najczęściej piekę ten sernik (bo rodzinie tak smakuje, że się tylko o ten dopominają), to w dodatku był to pierwszy sernik (i jeden z pierwszych wypieków) na jaki się odważyłam.
      Ser kupuję taki "z metra cięty", nie w kostkach i w żadnym wypadku nie wiaderkowy - raz się na taki skusiłam i to był jedyny raz, kiedy mi sernik nie wyszedł.
      A że przepis jest prosty, to chyba faktycznie winowajcą jest ser. A może za szybko dodawałaś kolejne składniki, zanim poprzednie się dobrze zmiksowały? Szczególnie masło z cukrem powinno się ładnie zmieszać, na puszystą masę. Chociaż tu już się nie upieram, że to może zawinić :)

      PS. Kiedy nie mam kaszy manny, dodaję po prostu łyżkę, dwie bułki tartej - chodzi o to, żeby wyciągnęły nadmiar wilgoci z sera.
      • blue.berry Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik 03.04.13, 10:02
        ja również robię z tego przepisu i jeszcze na dodatek używam sera z wiaderka (bo jestem leniwa : ) z tym że tylko jednego producenta. i wychodzi naprawdę bardzo dobry. ważne jest aby bardzo dobrze zmiksować składniki, jak pisze pasqda, szczególnie masło z cukrem.
    • linn_linn Re: ziarnisty (zwarzony?) sernik 03.04.13, 09:16
      Ja robie z podobnego przepisu, w ktorym uzywam ricotty:
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,15020783,17010679,Re_sernik_polsko_wloski.html
      A jajek faktycznie jest wiecej: 8. Mysle jednak, ze zawinil ser.
      Tu jest troche rad doswiadczonej osoby o perfekcyjnym serniku:
      www.mojewypieki.com/post/jak-upiec----perfekcyjny-sernik
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka