Dodaj do ulubionych

ciasto pod sernik

25.08.12, 17:14
Właśnie zabrałem się do robienia sernika. Chcę zrobić kruche ciasto pod spód. Znalazłem jakieś przepisy (robię na oko więc żaden konkretny przepis), wszystkie podobne ale niektóre są pieczone przed położeniem masy serowej inne nie. Przepis zwykły: mąka, jajko, cukier, proszek do pieczenia, margaryna. Piecze się to czy nie?
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: ciasto pod sernik 25.08.12, 17:28
      Można podpiec (czyli upiec ale nie do końca), można dać surowe pod ser i też będzie dobrze. Ja daje np. pod ser upieczony biszkopt. Wykładam ser na już upieczony i gorący biszkopt i z powrotem do pieca. Co prawda biszkopt będzie "uklepany" i cieniutki pod ciężkim serem, ale razem komponuje się dobrze i wbrew pozorom dobrze wygląda i smakuje.
      • radio79 Re: ciasto pod sernik 25.08.12, 17:36
        szkoda że zacząłem robić kruche bo biszkopt brzmi dobrze. Następnym razem będzie biszkopt
        • bene_gesserit Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 09:36
          A ja tam nie bardzo rozumiem, czemu dobrym spodem pod sernik miałby być skapciowany biszkopt. Ciasto półkruche lub kruche, podpieczone na ślepo z obciążeniem jest najlepsze. Albo spód z ciasteczek na sposób anglosaski, też podpieczony.

Biszkopt jest ok, ale wystudzony i jako podstawa pod sernik na zimno.
          • teletombola1 Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 13:45
            bene_gesserit napisała:

> A ja tam nie bardzo rozumiem, czemu dobrym spodem pod sernik miałby być skapcio
            > wany biszkopt.

Też bym tak kiedyś pomyślała, dopóki nie spróbowałam. Pomimo, że uklepane, ale jednak lekkie, proponuję wypróbować.
    • wiedzma30 Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 05:24
      Z proszkiem do pieczenia to jest ciasto polkruche.

Rob tak, jak jest lepiej dla ciebie - ja wole podpiec 15-20 min.
    • mhr2 Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 11:58
      tylko sernik, zadne ciasto mrnujace smak sernika
      • nieskorzanka Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 12:57
        Po co spód z ciasta? Sama masa serowa wystarczy.
        • Gość: geez Re: ciasto pod sernik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.12, 13:19
          Ale ona chce z ciastem. Wielu ludzi woli serniki na spodzie i już, tak trudno to przyjąć do wiadomości?

A w temacie: Kruchy spód wg mnie trzeba zapiec przed nałożeniem sera.
          • e.v.a.s Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 20:42
            Sernik z ciastem na spodzie, czy też bez to kwestia gustu. Udają się i jedne i drugie. Jeżeli z ciastem, to ja znam w wersji z surowym ciastem półkruchym na spodzie, zalanym masą serową i do piekarnika i się sprawdza. Słyszałam też o pieczeniu sernika na herbatnikach, ale nie próbowałam.
            • radio79 Re: ciasto pod sernik 29.08.12, 09:27
              Do tej pory zawsze robiłem na herbatnikach. Ale to żadne ciasto.

Co znaczy "podpiec" przed wylaniem masy serowej? Upiec trochę w połowie np i wtedy lać masę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka