Dodaj do ulubionych

ciasto pod sernik

25.08.12, 17:14
Właśnie zabrałem się do robienia sernika. Chcę zrobić kruche ciasto pod spód. Znalazłem jakieś przepisy (robię na oko więc żaden konkretny przepis), wszystkie podobne ale niektóre są pieczone przed położeniem masy serowej inne nie. Przepis zwykły: mąka, jajko, cukier, proszek do pieczenia, margaryna. Piecze się to czy nie?
Obserwuj wątek
    • teletombola1 Re: ciasto pod sernik 25.08.12, 17:28
      Można podpiec (czyli upiec ale nie do końca), można dać surowe pod ser i też będzie dobrze. Ja daje np. pod ser upieczony biszkopt. Wykładam ser na już upieczony i gorący biszkopt i z powrotem do pieca. Co prawda biszkopt będzie "uklepany" i cieniutki pod ciężkim serem, ale razem komponuje się dobrze i wbrew pozorom dobrze wygląda i smakuje.
        • bene_gesserit Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 09:36
          A ja tam nie bardzo rozumiem, czemu dobrym spodem pod sernik miałby być skapciowany biszkopt. Ciasto półkruche lub kruche, podpieczone na ślepo z obciążeniem jest najlepsze. Albo spód z ciasteczek na sposób anglosaski, też podpieczony.

          Biszkopt jest ok, ale wystudzony i jako podstawa pod sernik na zimno.
          • teletombola1 Re: ciasto pod sernik 26.08.12, 13:45
            bene_gesserit napisała:

            > A ja tam nie bardzo rozumiem, czemu dobrym spodem pod sernik miałby być skapcio
            > wany biszkopt.

            Też bym tak kiedyś pomyślała, dopóki nie spróbowałam. Pomimo, że uklepane, ale jednak lekkie, proponuję wypróbować.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka