maszmi 19.12.11, 00:49 Kobitki , i nie tylko , pomóżcie , co robię źle w serniku , ze pod koniec pieczenia pęka i ma paskudne szczeliny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: qawa Re: pękający sernik IP: 212.160.148.* 19.12.11, 09:52 moim zdaniem winien jest za suchy ser dodaj 2-4 lyzki gestej smietany do masy serowej Odpowiedz Link Zgłoś
czeremcha4 Re: pękający sernik 19.12.11, 09:59 Tu cały wykład na temat serników, mojewypieki.blox.pl/2010/09/Jak-upiec-perfekcyjny-sernik.html Ze szczególnym cytatem z długiego tekstu: "Zbyt długie miksowanie spowoduje niepotrzebne napowietrzanie masy serowej. Taki sernik urośnie w trakcie pieczenia, a stygnąc opadnie i popęka." Ania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: pękający sernik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.11, 12:00 Sernik zawsze pęka i opada na koniec. Taki jego urok. Mam na myśli tradycyjny sernik, nie jakieś nowoczesne modyfikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: pękający sernik 19.12.11, 12:20 Nie jest to prawda. Mi nie opada, odkąd nauczylam sie wyjmowac sernik z pieca, kiedy sam srodek nie jest jeszcze do konca sciety (lekko sie trzęsie przy potrząsnieciu blachą). Ten srodek i tam sam dojdzie po wyjeciu z pieca pod wplywem ciepla z ciasta, ale nie pęknie. A jesli pęknie - mozna zawsze uzyc do zamaskowania pekniecia smietany, jak w NY cheesecake albo czekolady i sie nie przejmować :) Odpowiedz Link Zgłoś
maszmi Re: pękający sernik 19.12.11, 14:33 Dzieki, dzieki zastosuje sie do waszych sugestii , szczegolnie ta kwestia o zbyt dlugim trzymaniu w piecu pokrywa sie z moim pieczeniem. Wesolych swiat kobitki i badzcie zdrowe M. Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: pękający sernik 20.12.11, 12:18 Pęknięty, wystudzony sernik zalewam galaretką, najbardziej smakuje mi agrestowa. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 dlaczego "paskudne szczeliny" 20.12.11, 12:38 maszmi napisała: > Kobitki , i nie tylko , pomóżcie , co robię źle w serniku , ze pod koniec piecz > enia pęka i ma paskudne szczeliny? ja je uwielbiam tak lekko chrupkie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katarzyna_szy Re: pękający sernik IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.11, 16:27 z moich obserwacji wynika, że to rzeczywiście wina zbyt długiego i szybkiego miksowania. odkąd to odkryłam tylko delikatnie łączę składniki na najniższych obrotach. Odpowiedz Link Zgłoś
ladyjm Re: pękający sernik 20.12.11, 17:35 IMHO to zależy od przepisu - z niektórych zawsze mi pęka, a z innych nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś