21.12.12, 20:14
Kochani zamierzam upiec sernik.Na spód i na wierch jest ciasto kakaowe.Na wierzch trzeba zetrzeć na tarce, czyli muszę zrobić wcześniej i włożyć do zamrażalnika.Czy to ciasto na spód mogę włożyć do lodówki.Czy to na spod sernika też włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce.
Jak wy robicie.Chodzi mi o to ze nie chce mi się czekać aż to na wierch się zamrozi i mogłabym zrobić np dzień wcześniej i do zamrażalnika, tylko co z tym na spód?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: sernik 21.12.12, 21:04
      Ja bym wykleila blachę ciastem na spód i tak zamroziła przez noc - wraz z ciastem na kruszonkę, owiniętym w folię i zrolowanym w dość gruby wałek, żeby się łatwiej tarło (odruchowo wiele osób lepi z tego kulę i jest potem problem ze ścieraniem). Dzięki temu w dzień pieczenia będziesz miała połowę roboty.
    • baba-baba Re: sernik 21.12.12, 21:45
      Ja bym zamroziła oba i starła na tarce,robię tak czasem.
      • annjen Re: sernik 21.12.12, 22:32
        może ja coś robię źle od ponad 20 lat, ale ciasto wkładam do zamrażarki tylko wtedy, gdy chcę je mieć gotowe do tarcia szybko, pozostawione na noc będzie twarde jak kamień. gdy robię je dzień wczesniej, wkładam do lodówki i jest wystarczająco twarde. takie trę na spód i na wierzch.
    • genova51 Re: sernik 22.12.12, 07:43
      Ciasto wystarczy włożyć do lodówki na kilka godzin. Wtedy i wylepisz nim blaszkę i zetrzesz na tarce. Takie ciasto może być przechowywane do dwóch tygodni w lodowce.
      • Gość: anka Re: sernik IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 12:28
        a czy składniki na to ciasto mają być prosto z lodówki czy raczej wyjać je wcześniej np tak z godzinkę dwie masło bo jest twarde jak kamień
        • bene_gesserit Re: sernik 22.12.12, 12:47
          Im zimniejsze masło, tym większa szansa na kruche ciasto - kruche w sensie konsystencji.

W kruchym ciescie chodzi o to, zeby mąka wytworzyła jak najmniej powiązań glutenowych (gluten to takie białko w mące, które wytwarza coś w rodzaju kleju - własnie te powiązania glutenowe). Im cieplej i wilgotniej (i im dłużej się to ciasto wyrabia), tym więcej tych powiązań (kiedyś robiło się klej z mąki wlasnie w ten sposób: gotując i długo mieszając klajster z mąki i wody). Im zimniej i suszej, tym mniej powiązań - czyli tym ciasto kruchsze. Ponieważ w maśle jest kilkanaście procent wody chodzi o to, zeby ta woda nie uruchomiła wiązań glutenu - więc im zimniejsze masło, tym lepiej.

Ale nie musisz pracować z kamulcem. Możesz zgrubnie pokrojoną kostkę wrzucić z mąką, solą, cukrem i w twoim przypadku kakao do malaksera (który poradzi sobie z twardym tłuszczem) albo zetrzeć twardą kostkę masła na tarce na grubych oczkach. Potem szybko zółtko i ew. trochę lodówkowo zimnych składników mokrych, zagnieść i już, gotowe.
        • genova51 Re: sernik 23.12.12, 07:04
          Ciasto ma być prosto z lodówki. Powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka