Dodaj do ulubionych

owoce w serniku

31.12.11, 16:11
Witam,

moje pytanie brzmi: czy wrzucając owoce do masy trzeba je posłodzić/jakoś je specjalnie obrobić? Otóż upiekłam sernik, pierwszy raz w moim już nie tak krótkim życiu, mnie smakował, ale część jedzących narzekała na smak malin, wg nich był zbyt kwaśny. A ja wrzuciłam sporą garść malin do dobrze posłodzonej i opatrzonej skórką z cytryny i sokiem z cytryny masy.
Z góry dzięki za odpowiedź znawczyniom i znawcom sernika
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: owoce w serniku 31.12.11, 16:27
      do sernika lepsze rodzynki i orzechy laskowe.
      i skórka pomarańczowa.
      • znana.jako.ggigus Re: owoce w serniku 31.12.11, 16:30
        rodzynek nie lubię, wg mnie cytryna świetnie wzmacnia smak masy.
        Ale z pomarańczami i orzechami spróbuję.
        • aqua48 Re: owoce w serniku 31.12.11, 17:11
          Mnie pasują truskawki, ale nie w masie, jeno na wierchu sernika, mogą być pod galaretką, mogą być saute, a nawet w postaci zmiksowanej.
    • bene_gesserit Re: owoce w serniku 31.12.11, 18:00
      Specjalna znawczynia sernikow nie jestem, ale w ogole jestem raczej przeciwna zapiekaniu surowych owocow w ciescie (z malymi wyjatkami, np sliwkami na drozdzowym pod kruszonką albo strucla, ciastach z jablkami itp) - takze w sernikach.
      Imo o wiele badziej efektowne jest podanie do sernika sosu z owocow - kazdy sobie dawkuje tyle, ile lubi, a jesli mu kwasno, bo moze doslodzic. Noi sernik w kaluzy takiego sosu wyglada po prostu swietnie.
    • radio79 Re: owoce w serniku 31.12.11, 18:04
      z powodów estetycznych truskawki odradzam. Zawierają dużo wody i po upieczeniu są bezkształtnymi plackami w smutnym kolorze. Chyba że po świeże pod galaretkę. Jeśli chodzi o słodkość są ok
      Osobiście najbardziej podchodzą mi wiśnie. Trzymają smak, kolor i kształt. Robię tylko wrzucając je do masy serowej więc nie wiem czy świeże na wierzchu nie będą za kwaśne.
      Gruszka natomiast zawsze się broni

Malin nawet nie próbuję za ich pestkowatość
      • znana.jako.ggigus serdeczne dzieki Wszystkim 31.12.11, 18:16
        za informacje. fakt, na sos nie wpadlam jeszcze. ani na gruszki.
        A owoce czesciowo wrzucam, czesciowo zalewam masa, a te wrzucone zapadaja sie fajnie podczas pieczenia.
        • bene_gesserit Re: serdeczne dzieki Wszystkim 31.12.11, 18:18
          Gruszki sa wporz, ale sa dosc mdle. Lepiej sprawdzaja sie w serniku czekoladowym, a jesli bialym - to takim z solidna dawka kardamonu i/lub cynamonu. Trzeba je jakos podkrecic, zakombinowac z koniakiem czy amaretto itd.
        • a74-7 Re: serdeczne dzieki Wszystkim 31.12.11, 18:20
          swieze owoce swietnie sprawdzaja sie wrzucone do masy sernika na zimno :-)
    • Gość: pasqda Re: owoce w serniku IP: *.adsl.inetia.pl 31.12.11, 18:19
      Obrabiać nie trzeba, tyle że jeśli towarzystwo lubi żeby było słodko to trzeba po prostu wybrać słodkie owoce. Ja, jeśli już daję owoce do sernika, to właśnie najchętniej maliny, a i do samej masy zawsze mniej cukru niż w przepisie i dla nas jest ok. Za to jeśli wiem, że mam słodkolubnych gości to i cukru więcej sypnę i owoce wybieram takie jak lubią - gruszki, brzoskwinie. Ot i cała tajemnica :)
    • roseanne Re: owoce w serniku 31.12.11, 18:50
      jadlam w gruszkami, brzoskwiniami i morelami
      w kazdym przypadku byly to owoce 'poslodzone', z kompotu
      • Gość: dorotkah Re: owoce w serniku IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.01.12, 07:59
        Ja oprocz tego co Roseanne wymienila jadlam rowniez z czasteczkami mandarynek z kompotu(puszki).Bardzo fajny ten sernik byl.
        • klara551 Re: owoce w serniku 03.01.12, 17:14
          Fantastyczny jest sernik z wiśniami,ale posłodzonymi. Mogą być mrożone zasypane cukrem i odsączone z soku lub z kompotu/oczywiście bez pestek/.Ja układam warstwę masy serowej na niej wiśnie i znowu ser. Z soku robię galaretkę,dodaję kolejną porcję wiśni i zalewam wierzch sernika.Dawno temu znalazłam przepis na sernik z czereśniami ale drylowanie mnie odstraszyło i robię z wiśniami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka