Dodaj do ulubionych

Pomocy... silnie potrzebuję-sernik...

IP: *.231.50.74.koba.pl 26.08.11, 23:35
Mam swój ulubiony, jedyny, najlepszy sernik. Nie robiłam go jednak już od dawna i gdzieś zgubiłam przepis... I tu prośba: może ma go ktoś? Chodzi o przepis na sernik (bodajże "sernik królewski), przepis pochodzi z gazetki "Przyślij Przepis" (jakoś tak) z 2010 roku, chyba z lata lub z jesieni. To taki zwykły sernik na kruchym, ciemnym cieście, z rodzynkami. Smak tego kruchego ciasta w połączeniu z sernikiem bardzo mi odpowiada i naprawdę żadne "frykasy" z brzoskwiniami, wiórkami i innymi "gadgetami" mi tego nie zastąpią. Gdyby ktoś miał przepis, będę bardzo wdzięczna i z góry dziękuję.

PS w wyszukiwarce nie znalazłam przepisu z tej gazetki, a chodzi mi konkretnie o ten i nie chce wypróbowywać innych serników, które są nazwane w ten sam sposób.
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... 27.08.11, 00:06
      Ciasto:
      150 g masła, 3 szkl. mąki, 1 szkl. cukru, 4 żółtka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:
      1 kg sera półtłustego, 6 żółtek, 1,5 szkl. cukru, 6 białek, 1 budyń śmietankowy, 200 g masła, olejek arakowy.

Wszystkie składniki na ciasto wysypujemy na stolnicę i zagniatamy. Wstawiamydo lodówki.

Miksujemy: masło z żółtkami i 3/4 podanej ilości cukru. Następnie dodajemy po łyżce sera ,ciągle ubijając masę. Na koniec dodać budyń w proszku i olejek arakowy.
      Białka należy ubić na sztywną pianę , pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
      Ubite białka wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
      Na wysmarowaną tłuszczem blachę ,wyłożyć 3/4 ciasta, na to masę serową i na wierzch pozostałą część ciasta ,startą na tarce o dużychoczkach.

Pieczemy około 1 godziny.
      Pozostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do wystudzenia.
      Blaszka : 25 x 40 cm .
    • Gość: xy Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... IP: *.tvgawex.pl 28.08.11, 11:59
      PODAJĘ Przepis na rewelacyjny sernik który zawsze się udaje
      ciasto :3 szkl.mąki,1 kostka tłuszczu,3 żółtka,3/4 szkl.oleju1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
      masa serowa:1,2 kg.twarogu/takiego z wiaderka/
      6 całych jaj
      1 szkl.oleju
      3 szklmleka
      3 budynie waniliowe
      1,5 szkl.cukru

wykonanie ciasta:
      wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć blachę do samej góry
      wykonanie masy:
      jaja utrzeć z cukrem,dodać olej,ucierać
      dodać budyń,twaróg,na końcu mleko
      wylać na blachę i piec 45-60 min./obserwować w piecu/
      potem wyjąć blachę z pieca i wyłożyć ubitą pianę z białek/tych co pozostaną z ciasta/
      Piana z białek od ciasta:
      3 białka ubić na sztywną pianę,dodać 1/2 szkl.cukru i 1 łyżkę mączki ziemniaczanej

Piec tak długo aż piana uzyska złoty kolor-około 5 min.

masa serowa jest bardzo płynna-tak ma być

Smacznego
      • Gość: xy Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... IP: *.tvgawex.pl 28.08.11, 12:00
        jeszcze jedno daj wiaderko sera i 200 gram twarogu w kostce-unikniesz kupowania 2 wiaderek twarogu
        • mitta Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... 28.08.11, 13:04
          xy - ale autorka szukała konkretnego przepisu. Ja z kolei ciągle szukam, bo jeszcze nie wpadłam an "swój" i może bym wypróbowała ten podany przez Ciebie, ale strasznie dużo w nim tłuszczu.
          • Gość: aszantka Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... IP: *.231.50.74.koba.pl 28.08.11, 23:58
            Dzięki za odzew. To był przepis na 1 kg sera, to akurat pamiętam. Jeśli nie uda mi się znaleźć przepisu, to pewnie wypróbuję inny. Wiem, że przepisów na serniki są setki albo i więcej, ale ten akurat był w takim jakimś starodawnym stylu i smakuje mi ta kombinacja, więc szukam, póki co:)
            • kosmopolitesiorbut Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... 29.08.11, 07:31
              Może być i 2 kg. Ilość świadczy o wielkości blachy do pieczenia a nie o jakości czy smaku.
            • Gość: eressea Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... IP: *.hstl3.put.poznan.pl 29.08.11, 09:53
              mojewypieki.blox.pl/2007/01/Sernik-krolewski.html
              jak nie znajdziesz, to może wypróbuj ten
    • Gość: gosc Re: Pomocy... silnie potrzebuję-sernik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.11, 10:28
      Może spód był piernikowy? Albo z ciasteczek digestive? Jeśli piszesz, że ciemny, to może w tym kierunku?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka